Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Božićno čudo: Rodila se curica koja je začeta prije 25 godina!

None Foto: National Embryo Donation Center

Emma je kao embrij smrznuta u listopadu 1992. kada je njezina majka Tina bila stara samo 18 mjeseci. 'Taj zametak i ja smo mogle biti najbolje prijateljice', rekla je Tina

Žena iz Tennesseeja je prošli mjesec rodila bebu iz embrija smrznutog 1992. godine. Tina (26) i Benjamin Gibson (33) su 25. studenog postali ponosni roditelji Emme Wren. Emma je prilikom poroda bila teška oko 2,9 kilograma i dugačka oko 50 centimetara. Emma drži rekord najdulje zamrznutog embrija koji kasnije rođen. Tina i njezin muž su odlučili potražiti pomoć u Nacionalnom centru za donaciju zametaka (NEDC) u Knoxvilleu u kojem se nalaze embriji koje njihovi biološki roditelji nisu iskoristili. Centru su donirani embriji iz svih 50 američkih saveznih država kao i iz stranih zemalja. 

Emma je kao embrij smrznuta u listopadu 1992. kada je njezina majka Tina bila stara samo 18 mjeseci. Embrij je odmrznut u ožujku ove godine i umetnut u maternicu dva dana kasnije. Bračni par Gibson, koji ne može imati djece jer Benjamin pati od cistične fibroze, razmišljao je posvajanju djeteta prije nego što je pristao na "posvojenje zametka". 

- Emma je slatko čudo. Izgleda savršeno - rekao je Benjamin. 

- Taj zametak i ja smo mogle biti najbolje prijateljice - rekla je Tina.

U centru navode da 49 posto umjetnih oplodnji završi rođenjem. Oko tri četvrtine doniranih embrija preživi zamrzavanje u proces otapanja. Jeffrey Keenan, medicinski direktor centra kaže kako imaju privilegiju pomoći parovima da postanu roditelji, piše AJC.com. 

- Nadam se da će ova priča potaknuti ostale da doniraju "ostavljene" zametke obiteljima koje ih žele - rekao je Keenan. 

Komentari (90)
  • Jim Caviezel, glumac koji je igrao Isusa u ‘Pasiji’, usvojio dvoje kineske djece s rakom mozga - on i supruga nisu mogli imati djece

    20. 12. 2017,   10:59
  • Valjda čudo medicine i tehnike.

    20. 12. 2017,   11:27
  • O ovome još nemam mišljenje - nisam baš sigurna da je ok...a opet pitam se - zašto nije ok??

    20. 12. 2017,   12:31