Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Božinović će posjetiti hrvatske snage na makedonskoj granici

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Sastat će se s makedonskim kolegom Oliverom Spasovskim i sudjelovati na konferenciji Brdo procesa. Ministri su se već sastali u Zagrebu gdje su istaknuli da je suradnja dobra i bez otvorenih pitanja

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak putuje u Sjevernu Makedoniju gdje će se sastati s makedonskim kolegom Oliverom Spasovskim te u utorak sudjelovati na konferenciji Brdo procesa i posjetiti hrvatske policajce koji pomažu u zaštiti makedonske granice prema Grčkoj.

Božinović i Spasovski sastali su se u Zagrebu u ožujku prošle godine, kada su istaknuli da je suradnja dviju zemalja dobra i bez otvorenih pitanja. Suradnja je posebno intenzivna u razmjeni informacija u kaznenim istraživanjima, borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala i migracija.

Božinović je tada istaknuo da je za Hrvatsku od velike važnosti da Makedonija napreduje u svojim strateškim prioritetima te da čim prije postane članica NATO saveza i Europske unije.

I Spasovski je ocijenio da je suradnja s Hrvatskom "odlična i daje rezultate" te da je "jedno od osnovnih područja za jačanje suradnje migrantska kriza". Hrvatskom MUP-u tada je zahvalio na pomoći u osiguranju granice s Grčkom, posebice istaknuvši doprinos hrvatskih policajaca koji su taj posao odrađivali zajedno s makedonskim kolegama.

Temeljem sporazuma o policijskoj suradnji iz prosinca 2015. hrvatski granični policajci pomažu u mjestima Gevgelija, Star Dorjan i Bitola s ciljem borbe protiv nezakonitih migracija, trgovanja ljudima i krijumčarenja migranata. Rade na način da su formirane autoophodnje s po dva hrvatska granična policajca i jednim makedonskim, a osnovna im je zadaća uočavanje osoba koje bi se mogle povezati s krijumčarenjem.

Od 2015. u Sjevernoj Makedoniji je pomagalo preko 560 hrvatskih policajaca, koji su zatekli gotovo šest tisuća nezakonitih migranata.

Prije posjete hrvatskim policajacima na granici sa Grčkom Božinović će u utorak održati govor na ministarskoj konferenciji Brdo procesa, čiji je cilj jačanje odnosa između zemalja u regiji u svjetlu približavanja euroatlantskim integracijama.

Komentari (3)
  • Hebote gdje nas nema, kontrolisemo cijelu EU - od kud nam lova?

    25. 2. 2019,   15:13