Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Božinović će posjetiti kampove za izbjeglice na sirijskoj granici

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U MUP-u ističu da je posjet prilika da se uz pitanje nezakonitih migracija rasprave i druge sigurnosne teme te područja u kojima Hrvatska i Turska mogu jačati suradnju

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović boravit će u dvodnevnom službenom posjetu Turskoj gdje će se u utorak susreti s turskim ministrom unutarnjih poslova Sulejmanom Sojluom, a u srijedu posjetiti kampove za izbjeglice Nizip, Kilis Elbeyli i Kilis Oncupinar na sirijskoj granici.

Dvojica ministara susrela su se na marginama UN-ove konferencije u Marakešu gdje su razgovarali o bilateralnim odnosima i jačanju suradnje u području sigurnosti i upravljanja migracijama, kada je Soylu pozvao Božinovića u službeni posjet.

U MUP-u ističu da je posjet prilika da se uz pitanje nezakonitih migracija rasprave i druge sigurnosne teme te područja u kojima Hrvatska i Turska mogu jačati suradnju.

S obzirom na činjenicu da Hrvatska u sklopu instituta preseljenja prihvaća sirijske izbjeglice iz Turske koja podnosi najveći teret u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica, Turska je ključan partner Europske unije i Republike Hrvatske u upravljanju migracijskim tijekovima na istočno-mediteranskoj ruti, ističu u MUP-u.

Važnost kvalitetne suradnje s turskim vlastima, dodaju, nužna je u smislu boljeg upravljanja nezakonitim migracijama, sekundarnim kretanjima kao i nadzora krijumčarskih mreža.

Na sastanku u Marakešu Sojlu je istaknuo da je Turska, koja u svojim kampovima zbrinjava najviše izbjeglica, samo 2018. spriječila preko 270.000, a godinu ranije 170.000 migranata u pokušaju nezakonitih prelazaka granice. Mnogi migranti su vraćeni u Pakistan i Afganistan od kuda ih najviše dolazi na putu u EU, a istovremeno je u Tursku stiglo dodatnih 265.000 Sirijaca.

Božinović je tada predložio jačanje suradnje te razmjenu informacija i iskustava s obzirom na odlične bilateralne odnose dviju zemalja.

Komentari (11)
  • Da li to sad znaci da je hrvatska vlada konacno pocela nesto raditi na popravku demografske slike Hrvatske, i da mozemo pripremati dobrodoslicu novim Hrvatima rodjenim u dijaspori, u Bangladesu, Pakistanu, Afganistanu, Iraku, Siriji, Afganistanu, Nigeru i cijeloj Africi??

    29. 1. 2019,   07:31
  • Zašto se na takav put troši novac umjesto da se utroši u zid i žicu na istočnim granicama Hrvatske? Na koncu ide u Tursku a Sirijci šeću po Rijeci i prevoze se taksijem !

    29. 1. 2019,   08:20
  • Možete slobodno ostati u tom kampu ministre,nećete nam nedostajati.

    29. 1. 2019,   07:26