Obavijesti

News

Komentari 293

Vladajući imaju kvorum: Stipe Mesić je ostao bez svog ureda

Vladajući imaju kvorum: Stipe Mesić je ostao bez svog ureda
15

Podsjetimo, vladajući već tri tjedna zaredom nisu imali kvorum i nisu uspjeli izglasati raspravljene točke što oporba smatra dokazom da parlamentarna većina zapravo ne postoji

VIDEO

Hrvatski sabor je nakon tri tjedna imao kvorum. Prvo se za kvorum prijavilo 84 zastupnika, a nakon što je on utvrđen u saborici se pojavila i oporba tako da je bilo prisutno više od 120 zastupnika. Odradili su glasovanje, a između ostalog prihvatili su oduzimanje prava bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću. Za ukidanje Mesićeva ureda bio je 81 zastupnik, 44 su bila protiv, a četvero njih su bili suzdržani. 

Prije sjednice Sabora održan je klub zastupnika Domoljubne koalicije, a Tomislav Karamarko, šef HDZ-a je poručio da će danas sigurno biti kvoruma. 

Podsjetimo, vladajući tri tjedna nisu uspjeli skupiti kvorum i što je oporba bila smatra dokazom da parlamentarna većina zapravo ne postoji. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tijek saborske sjednice: 

11.17 - Završilo je glasovanje u Saboru i Sabor je počeo sa slijedećom točkom dnevnog reda odnosno s izvješćem pučke pravobraniteljice za 2015.godinu. 

10.52 - Traje glasovanje u Saboru. Između ostalog, prihvaćen je oduzimanje prava bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću. 

10.51 - Nakon što je utvrđen kvorum i oporba je počela ulaziti u sabornicu, te je sada preko 120 zastupnika unutra. 

10.45 - Sada je 118 zastupnika glasovalo iako se za kvorum prijavilo njih 84.

- Iznenada nam se kvorum povećao - rekao je predsjednik Sabora Željko Reiner.  

10.44 - Utvrđuje se kvorum. Ukupno se za kvorum prijavilo 84 zastupnika. Imaju kvorum. 

10.43 - U ime kluba zastupnika HDZ-a zadnji je govorio Ivan Šuker. Osvrnuo se na probleme u zdravstvu i poručio da je najveća zadaća riješiti dugove.

10.38 - Ines Strenja-Linić iz Mosta branila je vladajuće. 

- Vlada postoji tek tri mjeseca i teško je mijenjati zakone koji su na snazi 20 godina - rekla je Strenja-Linić. Osvrnula se i na problem ukidanja mjesečne naknade za djecu s Down sindromom. Rekla je da nema dovoljno specijalista vještaka koji trebaju provesti vještačenje djece.

- Postoje sporadični slučajevi, njih 20-ak i nešto više u kojima su djeca zakinuta. Nisu oštećena samo djeca s Down sindromom,. Radi se o nekoliko slučajeva koji će se, nadamo se, ispraviti u drugostupanjskom rješenju - rekla je Strenja-Linić. Rekla je da su sazvali sastanak s nadležnim udrugama i da da će se ići u izmjene uredba i riješiti propusti koji su napravljeni. Obećala je i da će riješiti problem roditelja njegovatelja. 

 10.25 - U ime kluba HNS-a govorila je zastupnica Anka Mrak Taritaš.
- Mi nismo tražili stanku da ne bi bilo saborske većine jer je jako teško da je iz četvrtog puta neće biti. Tražili smo stanku zbog povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja i ukidanja mjesečne naknade za djecu s Down sindromom - rekla je Mrak Taritaš. Prozvala je vladajuće jer dosad, kako kaže, nisu proveli gotovo niti jednu reformu.

- Ukidanje mjesečne naknade za djecu s Down sindromom nije reforma - poručila je Anka Mrak Taritaš vladajućima. 

- Svi smo zaboravili na odgovornost, odgovornost je doći i glasovati u Saboru, odgovornost su i reforme treba jasno reći koja je reforma i provesti ju - rekla je Mrak Taritaš.  

10.13- Željko Jovanović govori u ime kluba SDP-a.
- Klub izražava duboku zabrinutost aktualnim trenutkom u zdavstvu ne samo zbog najava da će poskupjeti dopunsko zdravstveno osiguranje, nego i zbog lista čekanja i stanja u bolnicama. Hrvatska mora biti društvo jednakih šansi za sve. Pravo na obrazovanje i zdravlje moraju biti jednako i svima dostupno. No čini nam se da se događa suprotno - rekao je Jovanović. 

- Žalosno je da ministar zaustavlja reformu zdravstva - kaže Jovanović. 

- Jučer je bio Svjetski dan borbe protiv hipertenzije. Znamo da su vodeći uzročnici mortaliteta u Hrvatskoj upravo bolesti srca i krvožilja. Nažalost, ministar Nakić čini upravo suprotno i ne pomaže pacijentima sa povišenim tlakom da im tlak bude normalan. Dapače, čini mi se da posebno umirovljenicima nakon svake njegove izjave i nastupa se mora povećati doza lijekova kako bi im tlak ostao normalan – rekao je Jovanović. 

10.04 - Silvano Hrelja iz HSU-a buni se protiv povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja.

- Dopunsko zdravstveno osiguranje ne može biti prihod zdravstva, to je prihod dopunskog zdravstvenog osiguranja i to nije ministrova kasica prasica da može uzimati novac kako on hoće i koristiti ga za namjene za koje on hoće – poručio je Hrelja i objasnio kako Zakon o obveznom  zdravstvenom osiguranju propisuje da zdravstveno osiguranje pokriva recepte, bolničke dane i određene specijalističke dijagnostičke pretraga. 

- Za druge svrhe se taj novac ne može koristiti – dodao je. Na kraju je zaključio kako je Nakić od HSU-a dobio drugi žuti karton. 

- A dalje ćemo vidjeti – rekao je. 

Nakon Hrelje je govorio Šandor Juhas, prestavnik nacionalnih manjina koji se osvrnuo se na letke koje su u utorak dijelili maturanti i koji su poručili da ne žele ostati u Hrvatskoj. 

- Izostalo je bacanje brašna, ali bacali su letke gdje su napisali zbog čega oni odlaze iz Hrvatske. Čuveni autobus sa osječkog kolodvora polazi u 15 sati. Vozi na liniji VUkovar-Osijek-Munchen, pa do Dortmunda. Ima dana kad na toj liniji odu i četiri uzastopna autobusa. Nedjeljom iz Osijeka odlazi šest autobusa za Njemačku i tako već šest mjeseci - upozorio je Juhas. Dodao je kako prosječno s istoka Hrvatske u Njemačku tjedno ode 500 ljudi. 

- Nemaju potpore države, nemaju stanove, nemaju djecu, iseljavaju - zaključio je. 

Vladajuće je upitao gdje su stratgije za poljoprivredu i mlade ljude, kao i gdje je populacijska politika. 

- Ne zavaravajmo se, ne dolazi do povećanja broja zaposlenih. Prošle godine smo izgubili 18.000 radnih mjesta - rekao je na kraju. 

10.02 - Stanku je tražila i zastupnica HRID-i Irena Petrijevčanin Vuksanović. Ona je stanku tražila zbog ukidanja mjesečne naknade za djecu s Down sindromom. 

- Ne možemo danas govoriti samo o kvorumu jer ima i ozbiljnijih problema. Moje traženje stanke nema veze s kvorumom - rekla je Irena Petrijevčanin Vuksanović i iznijela probleme s kojima se suočavaju roditelji djece s Down sindromom. 

- Kamo sreće da djeca mogu ozdraviti od Downovog sindroma, ali nažalost ne mogu – rekla je Irena Petrijevčanin Vuksanović te upitala koji su kriteriji da Zavod za vještačenje nekom oduzme a drugome ne oduzme tu invalidninu, a svi imaju istu urođenu bolest. Upozorila je da 40.000 roditelja čeka na vještačenje. 

Pozvala je ministarstvo da iz ladice izvuče Zakon o inkluzivnom dodatku, koji suplja prašinu. 

- Uvrstite ga u saborsku proceduru i to onda kombinirajte sa ovim vještačenjem i 95 posto problema će biti riješeno oko ovog problema – rekla je Vuksanović.

9.56 - Sabor je zasjedanje počeo stankom od deset minuta. 

Svoje zahtjeve za stankom podnijelo je mnogo zastupnika pa će ih predsjednik Sabora, Željko Reiner grupirati po temama.

Stanka se tražila zbog povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja, zbog ukidanja mjesečne naknade za djecu s Down sindromom, zbog dramatičnih promjena u demografskoj strukturi u zemlji, ali i o maturantima i njihovim perspektivama.
Posljednji se za stanku javio Ivan Šuker. 

- Tražim stanku oko dopunskog zdravstvenog osiguranja i da objasnim da se s ovim stankama neće razbiti kvorum - poručio je Šuker. 

Tri tjedna nemaju kvorum

Hrvatski sabor u srijedu nastavlja zasjedanje. Podsjetimo, vladajući već tri tjedna zaredom nisu imali kvorum i nisu uspjeli izglasati raspravljene točke što oporba smatra dokazom da parlamentarna većina zapravo ne postoji. U Saboru se trebalo glasovati u petak no, glasovanje bi se trebalo održati već danas u 9.30 sati. U Saboru čeka 20 izmjena zakona. Među njima - ukidanje Mesićeva ureda i Ugovor o zajmu 40 milijuna eura od Razvojne banke Vijeća Europe za financiranje štete od poplava. Vladajući glasovanjem u srijedu žele pokazati da imaju kvorum.

Prije sjednice, u Saboru je zasjedao Klub Domoljubne koalicije i stranke Milana Bandića, na koji su došla i dvojica potpredsjednika Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov. Ni Petrov, ni Karamarko nisu prije Kluba davali izjave, obećali su da će to učiniti nakon što završi sjednica. Na sjednicu Kluba u srijedu su došli i zastupnici kojih nije bilo u petak, kad je Sabor izgubio kvorum i nije uspio završiti glasovanje, dakle HDZ-ovi Damir Krstičević, Željko Glasnović, ali i 'Bandićeva' Sandra Perković te zastupnik HDS-a Goran Dodig.

Karamarko traži disciplinu

Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a je u ponedjeljak na sastanku najužeg vodstva HDZ-a zatražio da Sabor glasuje u srijedu. Karamarko bi u  srijedu u 8.30 sati trebao doći i na Klub zastupnika HDZ-a gdje je tražio disciplinu.

- Bit će kvoruma. Bio je življi sastanak jer nisam zadovoljan s onim sto je bilo u petak. Postoje opravdani razlozi zašto netko ne može doći, ali ovo se više ne smije ponavljati. U nekim parlamentima postoji mogućnost da se ljudi kažnjavaju pa ćemo sutra na predsjedništvu razgovarati o tome. Bit će izmjena u klubu zastupnika. Milijan Brkić će se vratiti u Sabor, to smo dogovorili još prije dvadesetak dana - rekao je Karamarko. 

Petrov: Uvjeren sam da smo se posložili

Božo Petrov, potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta rekao je u utorak kako je Vlada stabilna. Uvjeren je i su se vladajući "posložili". Potvrdio je da će Most danas biti u Saboru na glasovanju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 293
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS