Obavijesti

News

Komentari 0

Braća teroristi: Oni fanatizam prenose jedan na drugoga...

Braća teroristi: Oni fanatizam prenose jedan na drugoga...
4

U zadnje dvije godine okrutna braća kriva su za velik broj tragedija. Za masakr u Parizu, za krvoproliće u redakciji Charlie Hebdoa, za bombaške napade u Bostonu

VIDEO

Zadnjih tjedan dana braća koja se najviše spominju u javnosti su zloglasna braća Ibrahim (31) i Salah Abdeslam (26) koji su, između ostalih, identificirani kao krivci za stravični pokolj u francuskoj prijestolnici.

 Dok je Ibrahim bio bombaš samoubojica i raznio se ispred kafića, Salah je bio zadužen za logistiku, te je iznajmio jedan od automobila korišten tijekom terorističkog napada. Za njim je izdana tjeralica i policija još uvijek traga 

Braća su do prije mjesec i pol dana bili vlasnici malog kafića Les Beguines u kojem je policija u kolovozu napravila raciju. Zbog pronađene droge i dilanja policija je naredila da se kafić zatvori na pet mjeseci, počevši od 5. studenoga. Braća su mogla uložiti žalbu, ali nisu. Umjesto toga, prije šest tjedana prodali su bar. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Braća Kuachi - napad na Charlie Hebdo

Naoružani kalašnjikovima i bacačem raketa braća francusko-alžirskog podrijetla Said (34) i Cherif Kouachi (32) izveli su krvavi napad na redakciju satiričnog časopisa Charlie Hebdoa u siječnju ove godine pri čemu je ubijeno 10 novinara i dva policajca.

Nakon napada oteli su jednoga taoca i zabarikadirali se u tiskari četrdesetak kilometara od Pariza. U razgovoru s pregovaračima braća su tada navodno kazala kako žele umrijeti kao mučenici. Tiskaru je cijeli taj dan okruživao velik broj policajaca te su područje nadlijetali helikopteri. Ubijeni su u akciji francuskih komandosa, a talac je oslobođen.

Reuters

Cherif je već otprije bio poznat službama za suzbijanje terorizma. Bio je dio džihadističke mreže otkrivene u Parizu, a 2008. je uhićen i osuđen na tri godine zatvora zbog optužbi za terorizam dok je Said Kouachi 2011. proveo nekoliko mjeseci u Jemenu gdje ga je trenirala Al-Kaida. Obojica braće su bili na američkoj listi zabrane letenja i u bazi osoba povezanih s terorizmom. 

Cherifa su pokopali u tajnosti u pariškom predgrađu Gennevilliers a grob mu je ostao bezimen jer vlasti nisu htjele da postane mjesto hodočašća. Said je pokopan u Reimsu.

Braća Carnajev - ubojice nevinih na bostonskom maratonu

Braća iz Čečenije Tamerlan (26) i Džohar (19) Carnajev krivi su za bombaški napad na bostonskom maratonu  2013. godine. Braća Carnajev su, uz napad na bostonskom maratonu, planirali napad i u centru New Yorka.

U Bostonu su 15. travnja eksplodirale dvije bombe kućne izrade postavljene nedaleko od završne linije. Od posljedica eksplozije poginulo je 5, a ozlijeđeno je 282 osobe. Policija je nedugo potom pronašla najmanje još jednu neeksplodiranu bombu. Tamerlan je ubijen tijekom okršaja s policijom dok je zajedno s bratom pokušao pobjeći. 

Džohar je u svibnju ove godine proglašen krivim i osuđen je na smrtnu kaznu smrtonosnom injekcijom.Takvu odluku je nakon 14 sati vijećanja donijela 12-eročlana porota. Carnajev je mirno slušao presudu u sudnici, a tijekom suđenja ispitano je 150 svjedoka. Porotnici su jednoglasno donijeli odluku o smrtnoj kazni te su zaključili da Carnajev nije pokazao kajanje za svoje postupke. No ipak se na kraju suđenja ispričao žrtvama

REUTERS - Mlađi brat Džohar. Stariji je ubijen tijekom okršaja s policijom 

- Žao mi je zbog života koje sam uzeo, zbog patnji koje sam vam uzrokovao, zbog šteta koje sam počinio. U slučaju da postoji bilo kakva sumnja, ja sam kriv za ovaj napad, zajedno sa svojim bratom - rekao je Carnajev pognute glave u sudnici. Bilo je to njegovo prvo obraćanje sudu. 

U američkoj saveznoj državi Massachusetts, gdje je Carnajevu suđeno, nije smaknut ni jedan osuđenik gotovo 70 godina. Po zakonima te države smrtna kazna se ni ne može dosuditi, no Carnajevu je suđeno prema federalnom zakonodavstvu koji dopušta osudu na smrt smrtonosnom injekcijom.

Psihijatar: Braća se često bore za istu stvar

- Ako je jedan brat fanatiziran, pogotovo ako je stariji, fanatizam prenosi na drugoga. To nije ništa čudno. Stariji je mlađemu u tijeku formiranja ličnosti autoritet u većini slučajeva. U spomenutim slučajevima u pitanju su i odgojne predispozicije jer oni su odrastali indoktrinirani svim stvarima za koje su se "borili". I to je već učinjeno prije nego su došli u kontakt s drugim ljudima, drugačijim vjerama i načinom života. Kod tih ljudi je i sužena svijest tako da nije rijetkost da se braća često bore za istu stvar - kaže nam psihijatar Mijo Milas.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji