Obavijesti

News

Komentari 1

Brana Vale u Brazilu: Izvukli su 34 tijela, skoro 300 nestalih

Brana Vale u Brazilu: Izvukli su 34 tijela, skoro 300 nestalih
1

U vojnom helikopteru je sredinom dana na mjesto nesreće stigao brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, ali nije dao izjavu već se poslije oglasio na društvenoj mreži Twitter kazavši da je zatekao strašan prizor

VIDEO

Brazilski vatrogasci objavili su u subotu novi podatak da su najmanje 34 osobe poginule u puknuću brane u saveznoj državi Minas Gerais u vlasništvu tvrtke Vale SA kojoj je sud zamrznuo imovinu zbog štete, a kiše otežavaju potrage i blijede nade u pronalazak gotovo 300 nestalih osoba. 

U katastrofi su poginule 34 osobe, prema novim privremenim podacima koje su objavili vatrogasci nakon što su ranije u subotu rekli da su pronašli 11 tijela, a 296 osoba smatraju nestalima, prenosi agencija AFP.

Vlasti strahuju da će pronaći vrlo malo preživjelih. Spasilačke ekipe pronašle su autobus koji je prevozio zaposlenike tvrtke Vale potpuno uronjen u blato, a u njemu nekoliko tijela, koja još nisu uspjele izvući.

Tijekom jutra objavljeno je da je 46 osoba pronađeno živo, od kojih su 23 ozlijeđene i prevezene su u bolnicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Još se nadamo da ćemo pronaći preživjele", rekao je brigadir Edgar Estevao, vatrogasni zapovjednik iz države Minas Gerais gdje se dogodilo puknuće brane koja je zadržavala otpadni mulj iz rudnika željezne rude Vale.

 

Puknuće brane u Brazilu: 200 nestalih i najmanje 9 mrtvih
Puknuće brane u Brazilu: 200 nestalih i najmanje 9 mrtvih

Brigadir Estevao je kazao da 14 helikoptera neprestano nadlijeće goleme površine potpuno prekrivene muljem.

U vojnom helikopteru je sredinom dana na mjesto nesreće stigao brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, ali nije dao izjavu već se poslije oglasio na društvenoj mreži Twitter kazavši da je zatekao strašan prizor.

"Učinit ćemo sve što je u našoj moći da zbrinemo žrtve, ograničimo štete, istražimo okolnosti i provedemo pravdu kako bi izbjegli nove tragedije".

U petak je puknuo nasip odlagališta otpada rudnika željeza rudarske tvrtke Vale SA u mjestu Brumadinho, općini s 39.000 stanovnika, 60 km jugozapadno od glavnog grada Belo Horizonte.

Vojska je u priopćenju navela da je po odluci predsjednika Bolsonara mobilizirano oko 1000 vojnika koji su spremni na razmještanje po području nesreće.

Uzroci puknuća brane još nisu utvrđeni.

Brazilski sudac u državi Minas Gerais zamrznuo je 5 milijarda reala (1,16 milijarda eura) na računu tvrtke Vale SA kako bi se naplatila šteta izazvana katastrofom u petak, prenijela je agencija Reuters. 

Država se još oporavlja od puknuća brane u studenome 2015. u rudniku Samarcu, koji je u suvlasništvu Valea i englesko-australske grupacije BHP, u kojemu je poginulo 19 ljudi u najtežoj ekološkoj katastrofi u Brazilu. U toj je katastrofi zatrpano selo i iscurio je otrovni otpad u veliku rijeku.  Počinjena je nemjerljiva šteta za okoliš blizu Mariane, oko 150 km od Belo Horizontea.

Tada je stotine četvornih kilometara preplavila blatna bujica koja je prošla kroz dvije brazilske savezne države i rijekom Rio Doce dospjela u Atlantski ocean prešavši put dug 650 km.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...