Obavijesti

News

Komentari 46

'Branite Plenkovića kao nekada Sanadera u predmetu satovi'

'Branite Plenkovića kao nekada Sanadera u predmetu satovi'
2

Oporba tražila da Odbor za Ustav raspravi tko je mjerodavan odlučiti o izuzeći šefice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, što je tražio premijer. Točka voljom većine skunuta je s dnevnog reda

VIDEO

Saborski Odbor za Ustav glasovima većine skinuo je s dnevnog reda prijedlog oporbe da se raspravi tko je mjerodavan za eventualnu odluku o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković, a što je prije odluke o njegovoj ulozi u pisanju lex Agrokora, tražio premijer Andrej Plenković.

Pogledajte video

HDZ-ovim članovima odbora u tome su pomogli SDSS-ov Milorad Pupovac i HNS-ov Milorad Batinić. Oporba je napustila sjednicu.

Zagreb: Održana sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav

Prigovor za da se oporbeni prijedlog skine s dnevnog reda dala je Marija Jelkovac (HDZ) jer smatra da Odbor za to nije nadležan te da bi takva odluka bila presedan.

'Nećemo dozvoliti da se u rad Povjerenstva miješa politika'
'Nećemo dozvoliti da se u rad Povjerenstva miješa politika'

Oporba je upozorila da se rasprava prema poslovniku mora provesti kada to zatraži trećina članova odbora. Prigovor je dao i Arsen Bauk (SDP) i naveo da HDZ u ovom slučaju brani Plenkovića kao što je ta stranka kroz bivše saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa branila Sanadera u slučaju 'satovi.'

- Uskraćivanje rasprave nije baš najbolji način za braniti premijera, a to i on zna. Povijest se ponavlja nakon 15 godina, neki akteri i špranca je ista, samo su se sada pridružile još dvije stranke u toj obrani - rekao je Bauk. 

Bauk je pred članovima Odbora pročitao svoj prigovor u kojem među ostalim stoji da je prekršen poslovnik te da su vladajući koji se ne slažu s prijedlogom i zaključkom oporbe mogu glasati protiv:

- Trećina zastupnika može predložiti sjednicu odbora sa sljedećim dnevnim redom npr. utjecaj crnog labuda na svekolike političke tokove u RH, gostovanje hrvatske reprezentacije na Poljudu ili pak preporuke za izbor oblika cipela s posebnim naglaskom na izgled vrha istih s predloženim zaključcima. Ako se radi o glupim prijedlozima, predlagatelj će se sramotiti pred javnošću, a oni koji se s prijedlozima ne slažu će reći da su oni glupi ili neće reći ništa nego će glasati protiv - naveo je Bauk.

Naveo je kako se ovom praksom parlamentarnoj manjini uskraćuje mogućnost da se otvori rasprava o bilo čemu te da ovime derogira odredba poslovnika, koja se trećini zastupnika omogućava da predloži točke dnevnog reda, jer većina to može skinuti s dnevnog reda s bilo kojim prigovorom. 

Oporbeni članovi odbora obratili su se javnosti nakon manevra vladajućih. Peđa Grbin (SDP) podsjetio je da je premijer pravnim manevrom izbjegao odlučivanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o svom sukobu interesa. 

- Kada se utvrdilo da ne postoji tijelo za odlučivanje o izuzeću, koji je premijer tražio, HDZ u službi Andreja Plenkovića sprječava situaciju da razriješi ovu pat poziciju. HDZ i njegovi sateliti iz HNS-a i SDSS-a su ovime stali u obranu sukoba interesa i korupcije - rekao je Grbin. 

Naveo je da je članovima Odbora podijelio presudu Upravnog suda koji je odlučivao o slučaju bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i pitanju izuzeća predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Upravni sud je, naveo, da 'o izuzeću treba odlučiti u skladu sa Zakonom o općem upravnom postupku odnosno da je odluka na tijelu koje provodi nadzor nad radom povjerenstva.

- To tijelo treba netko utvrditi. Mi smo predložili da to bude Odbor za Ustav, HDZ to nije prihvatio. Nastavit ćemo na tome inzistirati - poručio je Grbin. 

Bauk je izvijestio da je trećina članova oporbe ponovno zatražila novu sjednicu, koja se prema pravilima treba održati unutar osam dana, a prijedlog je da se raspravi pitanje funkcioniranja neovisnih nadzornih tijela s naglaskom na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Navodi da sada čekaju prigovor nekog od vladajućih. 

- O ovome ćemo mi i dalje govoriti. Povjerenstvo je u ovom trenutku blokirano voljom predsjednika HDZ-a i Vlade - kazao je. 

Ponovio je kako ova situacija neodoljivo podsjeća na slučaj Sanaderovi satovi. 

- I tada su se tražili formalni razlozi da se o tome ne odlučuje. Znam da premijera Plenkovića jako smeta kad ga se uspoređuje sa Sanaderom, ali ove usporedbe su neoborive. Ponovno imamo pješadiju iz HDZ-a koja se trudi obraniti na proceduralan način svog premijera, ponovno imamo napad na povjerenstvo i opoziciju koja o tome neće šutjeti. Svaki tjedan, imamo dovoljno mašte i kreativnosti da mijenjamo nazive točaka dnevnog reda, ćemo tražiti sazivanje sjednice odbora - rekao je.   

Plan oporbe je tražiti i da o ovome raspravi Sabor i odluči tko je nadležan odlučivati o izuzeću šefice povjerenstva Nataše Novaković.  Rasprava o tome mogla bi biti na jesen. 

- Ako žele blokirati rad povjerenstva mi im u tome nećemo asistirati, a ako žele predložiti Zakon o sukobu interesa kojim bi se povjerenstvo razvlastilo i eutanaziralo onda će ono što je Most napravio oko Zakona o financiranju politički aktivnosti biti samo mala pokazna vježba za sve što ih čeka. Broj amandmana u tom slučaju bit će puno veći i rasprava neće trajati jednu noć nego bi to bila bajka iz 1001 noći - rekao je Bauk i pozvao vladajuće da puste povjerenstvo da radi svoj posao. 

Robert Podolnjak (Most) naveo je kako su vladajući ovim manevrom pokazali da su spremni koristiti sva sredstva kako bi onemogućili rad neovisne institucije. 

- Učinit ćemo sve da javnosti ukažemo da je neprihvatljivo ponašanje vladajuće većine i da to ne može proći. Ovo ne smije postati trajno stanje - poručio je. 

Krešo Beljak (HSS) smatra da je ovo tužan dan za demokraciju u Hrvatsku. 

- Ne tako davno rekao sam Plenkoviću da će završiti kao Sanader. Tada sam vidio strah u njegovim očima, a danas vidim još veći. Danas je Plenković pokazao da nema dovoljno hrabrosti pustiti da se raspravlja i uz pomoć svojih poslušnika i koalicijskih partnera pokazuje da ga je strah - rekao je Beljak. 

Napomenuo je i da je Plenković odavno poznat po strahu te je podsjetio na oslobađanje služenja vojnoga roka u JNA i to zbog anemije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca