Obavijesti

News

Komentari 38

Branitelj prosvjedom tražio da mu odobre liječenje konopljom

Branitelj prosvjedom tražio da mu odobre liječenje konopljom
4

Iako je najavio da će pred Ministarstvom podići šator dok mu ne ispune zahtjev, od toga je odustao zbog zdravstvenog stanja. Njegov prosvjed podržala je udruga Medicinska konoplja...

VIDEO

Pred Ministarstvom zdravlja u ponedjeljak je održan prosvjed 100-postotnog vojnog invalida Marka Zebe, koji traži da mu se odobri legalno liječenje medicinskom konopljom za ublažavanje posljedica PTSP-a i poremećaja sna, a iako je najavio da će pred Ministarstvom podići šator dok mu ne ispune zahtjev, od toga je odustao zbog zdravstvenog stanja.

Njegov prosvjed podržali su predstavnici udruge Medicinska konoplja, koji su Ministarstvu zdravlja podnijeli zahtjev da se u Pravilniku o uporabi medicinske konoplje proširi lista indikacija za propisivanje pripravaka od konoplje, i to na poremećaj sna te kroničnu i neuropatsku bol kod bolesnika koji nemaju maligna oboljenja.

Potpredsjednik udruge Medicinska konoplja Saša Bajlo izjavio je kako postoje znanstveni dokazi da pripravci od konoplje imaju pozitivne učinke na osobe koje se bore s tim tegobama.

"Želimo omogućiti Marku Zebi pravo na jedini lijek koji mu pomaže. S obzirom da velika većina PTSP-ovaca pati od poremećaja sna, stavljanjem te indikacije na listu svima njima bi se omogućilo da dobiju lijek", izjavio je Bajlo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rekao je kako im se Zeba obratio prošloga tjedna i zamolio ih za pomoć. Iako je bilo najavljeno da će Zeba pred zgradom Ministarstva zdravlja postaviti šator dok mu se ne odobri legalno liječenje konopljom, od toga je odustao zbog zdravstvenog stanja.

Prije nego je počeo liječenje konopljom Zeba je, rečeno je, više godina imao problema s agresivnim ponašanjem i alkoholom, nakupivši tijekom godina više od 400 prijava za remećenje javnog reda i obiteljsko nasilje. Konoplja, koju uzima 2,5 godine, olakšala mu je bitku s PTSP-om, simptomi su postali podnošljivi, alkoholne epizode su prestale, a agresivno ponašanje u potpunosti se povuklo. 

Zeba je potvrdio kako je imao problema s ponašanjem i svojom okolinomu, a u zadnje dvije i pol godine nije ni jednom remetio javni red i mir.

Povjerenstvo za analizu i preporuku primjene indijske konoplje, čiji je Bajlo član, preporučilo je da se Pravilnikom omogući korištenje lijekova na bazi konoplje za koje postoje znanstveni dokazi, odnosno klinička ispitivanja. Pravilnikom je dopušteno propisivanje tih lijekova samo za ublažavanje tegoba kod multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Nakon sastanka u Ministarstvu zdravlja, Zeba i predstavnici udruge izjavili su kako će nadležni razmotri njihov prijedlog za proširenje indikacija, dok će slučaj Marka Zebe biti parcijalno riješen tako da mu njegov liječnik propiše pripravak na bazi cvjeta konoplje koji će biti uvezen iz Nizozemske, a moći će ga kupiti u ljekarni.

Ana Komparić-Devčić rekla je da su ona i saborska zastupnica Sadra Krpan bile tada u Rijeci na pripremama za sjednicu Gradskog vijeća jer su obje gradske vijećnice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.