Obavijesti

News

Komentari 244

Branitelji hodočasnici: Pješice kreću u posjet Papi u Vatikan

Branitelji hodočasnici: Pješice kreću u posjet Papi u Vatikan
13

Skupina od devet branitelja iz Nove Gradiške odlučila je pješice ići do Vatikana i pokloniti se Svetom ocu Franji, Svetoj stolici za sve ono što su učinili za hrvatski narod

VIDEO

Devet branitelja iz Nove Gradiške odlučili su pješice ići do Vatikana i pokloniti se Svetom ocu Franji, Svetoj stolici za sve ono što su učinili za hrvatski narod. Na put dug 900 kilometara spremaju se da krenu o1. ožujka ove godine i to je ono, kako kažu, znak zahvalnosti što mogu učiniti.

Očekuju da će u Rimu biti 02. travnja ove godine. U posljednje tri godine zajedno hodočaste svake godine u Vukovar i sudjeluju u Kolni sjećanja, a obišli su i duga svetišta u Hrvatskoj kao i mjesta stradanja svih onih koji su svoje živote položili za današnju Hrvatsku. Priznaju put je dug i biti će težak, a da i oni nisu u cvijetu mladosti. Većina njih sa sobom nosi i poneku svoju bolest, pa i onu najtežu, poput karcinoma s kojim se neki još uvijek bore.

Nadaju se da će na tom putu svi izdržati i doći do cilja, a susret sa Svetim ocem kojemu nose i dar, slavonsku šlinganu košulju ukrašenu zlatovezom, slavonski šešir, tkanicu i drvenu kutiju sa slavonskim motivima, slavonsku škrinju, biti će njima nagrada. - Ideja da idemo pješice posjetiti Svetog oca došla nam je spontano. Prvenstveno zbog toga što su Sveta stolica i Papa Ivan Pavo II uz nas bili onda kada je nama bilo najteže.

Arsen Granda (56)

Samim tme što je nama svojstveno hodočašćenje hodanjem, smatrali smo da bi to bio najbolji način da se odužimo. Ideju o putu dugom 900 kilometara iznijeli smo svojim suborcima i oni su to svi jednodušno prihvatili. Uzeli smo si više vremena kako bi taj put pripremili, etape će biti od oko 35 kilometara. Već smo i kontaktu sa braniteljskim udrugama  koje će biti na našoj trasi od Nove Gradiške do Splita, s načelnicima općina, svi su oni oduševljeni našom idejom i ponudili su svoje gostoprimstvo – rekao je Arsen Granda (56), predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Nova Gradiška.

Kroz Hrvatsku domaćini će im biti naši ljudi, a nakon što brodom prijeđu Jadran u Anconu, na daljnjem putu od pomoći će im biti katoličke misije, dočekati će ih predstavnici hrvatskog veleposlanstva u Italiji i pri Svetoj stolici.

Ivan Jurasović (50)

Nažalost zbog moje bolesti s njima nisam dvije godine mogao ići do Vukovara. Danas sam dobio nalaze i hvala Bogu dobri su. Ovo osjećam kao jednu zahvalnost što sam ja uopće ostao živ u ratu i od bolesti koja me je zahvatila. Ja jedva čekam da krenemo na ta put, svoje prijatelje poznajem i vjerujem da ćemo uspjeti.

Željko Radošić (52)

Moji u obitelji me podržavaju zbog odluke da idem pješice do Pape, unatoč tome što sam prije godinu dana imao moždani udar, iz kojeg sam se hvala Bogu izvukao. Vjerujem da ćemo uspjeti, jer bilo je i gorih situacija iz kojih smo izašli kao pobjednici. Ovaj pohod je za mene čast, a vjerujem da će biti i na ponos mojoj djeci. Ako bih imao priliku da nešto kažem Svetom ocu rekao bih mu da ga podražavam u njegovim naporima da se u svijetu održi primirje, jer mi vrlo dobro znamo što je rat.

Željko Bakunić (46)

U našem hodočašću, posebno odlazak pješice u Vukovar mi smo našli svoj smisao. Tako smo jednom predsjednik udruge i ja razgovarali i došli na ovu ideju. Drago mi je da je ona naišla na plodno tlo, i što smo pred realizacijom. Iskreno rečeno nismo vjerovali da će ideja toliko narasti i prevazići sva naša očekivanja. To što mi hodočastimo pješice, nije samo hodanje, to je i druženje s drugim braniteljima kroz Hrvatsku. Raduje nas susret s njima u mjestima kroz koja ćemo proći, steći ćemo nove prijatelje, a sebi i svima dokazati da mi nismo još za baciti.

Vladimir Balgač Alf (57) 

Arsen me pozvao da im se pridružim jer već tri godine organiziram hodočašće za Vukovar, branitelj sam Vukovara, pripadnik Tigrova. Ideja je fantastična, kao i sama prilika vidjeti papu u živo, vjerujem da će za mene biti s puno emocija. Ovo prijateljstvo koje imamo u zadnjih nekoliko godina samo ćemo ovim putem produbiti, biti će lijepo.

Branko Iskra (42)

Ja sam najmlađi sudionik ovog hodočašća. Idemo na taj put, svi smo bolesni, svi smo RVI, mislim kada čovjek hoda pune duše i punog srca da to neće biti neki problem. Vjerujem u ove ljude kao i onda kada sam sa nepunih 17 godina otišao u rat. Ne vjerujem da će to što sam najmlađi biti u prednosti, jer ovo su prekaljeni borci, ja ću najvjerojatnije biti logistika, kao što je bilo i u ratu, Ajde mali idi po to i tako…

Željko Brčić (65)

Željko Brčić (65) najstariji je u ekipi, ali za njega kažu da je najbrži. Predsjednik Arsen Granda kaže da je dobio zabranu da ide prvi, već će ići zadnji pošto ga nitko ne može stići.  – U dosadašnjim našim hodočašćima stekli smo jako puno prijatelja. Svaki puta nakon što se vratimo laže, e dosta je više, ali kada dođe vrijeme za ići odluka se promjeni. Idem, jer osjećam da mogu, ne mislim na godine, i držim se izreke jednog prijatelja koji je rekao da su godine izmislile budale, bitno je kako se čovjek osjeća. Bude zanimljivo na tom putu, razgovaramo, pa se ponekad i posvadimo, ali nije to pravo, tek onako da nam put bude zanimljiviji da pješačenje bude lakše.

Alen Kocić Koc (55)

Ja nisam do sada s njima hodao, ali sam pratio njihova hodočašća i uvijek sam mislio ići s njima i to u digitalnom obliku dokumentirati. Došli su mi s ovom idejom i to bilo nevjerojatno da bi to čovjek propustio. Raditi ćemo dokumentarni film sa cijelog puta, uključujući da ću snimiti i sve pripreme prije polaska, u biti mislim da ćemo imati dokumentarac u tri etape, Nova Gradiška – Zagreb, Zagreb – Split i Split –Vatikan. Tijekom puta javljati ćemo se uživo za 24 sata. Pokušati ćemo napraviti zanimljiv film koji se ostati budućim generacijama. Okvirno smo se dogovorili kako uraditi film, no, što sve snimiti to još ne znamo jer to će diktirati situacija na putu. Sve u svemu dobro se pripremamo, a sve ono što ćemo na tom putu doživjeti zabilježiti ćemo tako da i drugi to mogu vidjeti.

Ekipi koja će prvog dana ožujka krenuti iz Nove Gradiške pridružiti će se još jedan član u Zadru koji će s njima nastaviti putovanje.

Nenad Marčina iz Zadra

- Zadar, Rim i Vatikan su jako povezani, kako u povijesti tako i danas. Jedino je Zadarska nadbiskupija pod direktnom ingerencijom Vatikama.  Sam naziv Iam erat- već bijaše, znači da je Zadar stariji od vječnog Rima - kazao nam je Nenad Marčina, dragovoljac Domovinskog rata i turistički vodič visokopozicioniran u nekoliko krovnih organizacija te branše. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 244
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...