Obavijesti

News

Komentari 187

Branitelji su ogorčeni: Blokirat će ceste zbog uhićenih Hrvata

Branitelji su ogorčeni: Blokirat će ceste zbog uhićenih Hrvata
1

U ponedjeljak istječe treći i zadnji dan od kada je Vijeće branitelja BiH zatražilo da puste na slobodu časnike HVO-a iz Orašja, u protivnom kreće blokada magistrala i regionalnih cesta prema RS-u

VIDEO

Nedopustivi su uhićenje osoba koje su “najzaslužnije za obranu Posavine od velikosrpske agresije” i “mlako postupanje” svih državnih organa u BiH i RH, koji uhićenima ne nude nikakvu pomoć osim verbalne podrške, ističu u Vijeću branitelja BiH. Obitelji uhićenih časnika iz Orašja u ponedjeljak se spremaju posjetiti svoje najmilije.

- Umjesto da konačno krenemo naprijed, opet nas vraćaju unazad, u ratno doba - rekli su Ruža i Pero Oršolić, supruga i sin uhićenog Tade Oršolića.

- Tado se u ponedjeljak bio mimoišao s agentima SIPA-e. Krenuo je na posao, a oni su došli k nama u Oštru Luku. Rekli su mi da ga nazovem. Bila sam se toliko zbunila da nisam bila sigurna jesam li sam nazvala njegov broj. Javio mi se i rekla sam mu da se vrati kući, da ga trebaju iz SIPA-e. Začuđeno mi je odgovorio: ‘Što?! Evo me odmah’ - kaže surpuga dodajući da je mogao samo prijeći granicu da je to htio.

- Ali nije on takav čovjek - kaže Ruža. Ogorčena je i obitelj Marka Baotića iz Donje Mahale, kojeg terete za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti. Njegovi sinovi Damir i Željko kažu:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sve ove godine oca nitko nikad nije zvao, niti na telefon, a kamoli gdje drugo, da bi ga pitao o bilo kakvim zločinima, a sad su dan prije Svih svetih došli po njega.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje ističe za N1 da će Hrvatska uhićenima pružiti svu pravnu pomoć, prikupljati dokumentaciju i potrebne dokaze.

- To što je od 28 istraživanih uhićeno 10 Hrvata je simptomatičan podatak koji nas je zabrinuo i ukazao na mogućnost diskriminacije Hrvata - kaže Šprlje.     

Za što se terete uhićeni pripadnici HVO-a

Nakon uhićenja pripadnika HVO- N1 televizija je dobila na uvid odluku Suda o određivanju jednomjesečno pritvora i tvrdnjama postupajućeg tužitelja. U tom se rješenju navodi da je sigurnosna situacija u Orašju već narušena u proljeće 1992. godine, te da je sredinom mjeseca travnja, prema izjavi Svjedoka 1, došlo do prekida nastave, te je jedan broj djece napustio školu i samo mjesto Orašje, u kojem periodu se stvara atmosfera koja će nagovijestiti budući napad na srpsko stanovništvo općine Orašje o čemu, kako se navodi u prijedlogu, u svojoj izjavi govori Svjedok 2. U daljem obrazloženju postojanja osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret, Tužilaštvo BiH u dostavljenom prijedlogu navodi da su se na putnim pravcima koji su iz Orašja vodili prema dijelovima teritorija, a koji su bili naseljeni srspkim stanovništvom, nalazili punktovi HVO-a, te da na taj način nije dozvoljen izlaz s podučja općine Orašje srpskom stanovništvu koje do početka svibnja 1992. godine nije uspjelo pobjeći s područja općine Orašje pod komandom HVO-a, a o čemu govori Svjedok 3. Također, postupajući tužitelj navodi da iz iskaza svjedoka proizilazi osnovana sumnja da je 9. svibnja 1992. godine, od strane pripadnika Vojne policije  i pripadnika PS Orašje koje je na raciji predvodio zapovjednik PS Orašje, a sve po naredbi zapovjednika 106. br. HVO-a, izvršena racija u selu Bukova Greda, kao jedinom mjestu s većinskim srpskim stanovništvom pod kontrolom HVO Orašje. Njihovi pipadnici, nakon što su skupili svo srpsko stanovništvo sela, pred mjesnom trgovinom, odvajaju pojedine muškarce i rade  njihovu likvidaciju. Tom prilikom su ubijeni Marko Maksimović, Mićo Gavrić, Zoran Maksimović, Lazar Vasiljević, Drago Cvijanović, Žarko Maksimović i Mišo Gavrić koji je u vrijeme ubojstva bio maloljetan. Žene vraćaju kućama, a sve zatečene muškarce, nakon zlostavljanja, uhićuju i sprovode u zatvoreničke objekte HVO-a u Orašju i Donjoj Mahali gdje ih zatvaraju.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 187
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina