Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Brazilci izabrali predsjednika, na dužnost stupa Bolsonaro

None Foto: NACHO DOCE

Mnogi Brazilci strahuju da bi Bolsonaro, koji pozitivno gleda na brazilsku vojnu diktaturu koja je trajala između 1964. i 1985., kao predsjednik mogao ograničavati ljudska prava, građanske slobode i slobodu govora

Jair Bolsonaro izabran je za predsjednika Brazila s 56 posto glasova, ispred svoga ljevičarskog suparnika Fernanda Haddada koji je osvojio 44 posto, pokazuju rezultati koje je objavilo izborno povjerenstvo nakon 94 posto pregledanih glasačkih listića.

Taj bivši vojni časnik stupit će na dužnost u siječnju, u iznimno polariziranom Brazilu, nakon napete i oštre kampanje.

Bivša predsjednica Kostarike i čelnica Organizacije za promatranje izbora američkih država Laura Chinchilla, izjavila je kako je glasovanje bilo mirno i uredno u cijeloj zemlji.

Bolsonaro (63), bivši zastupnik u kongresu, obećao je borbu protiv kriminala u brazilskim gradovima i ruralnim područjima, te jačanje autonomije policije u borbi s naoružanim kriminalcima. Najavio je i ublažavanje zakona o kontroli oružja kako bi se Brazilci lakše štitili.

Mnogi Brazilci strahuju da bi Bolsonaro, koji pozitivno gleda na brazilsku vojnu diktaturu koja je trajala između 1964. i 1985., kao predsjednik mogao ograničavati ljudska prava, građanske slobode i slobodu govora. 

Bolsonarovom brzom rastu popularnosti pomogao je pad ljevičarske Radničke stranke (PT) koja je vladala Brazilom 13 od zadnjih 15 godina i koja je zbačena prije dvije godine u vrijeme snažne recesije i jednog od najvećih korupcijskih skandala na svijetu. 

Istraga naziva "Car Wash", započeta 2014., dovela je do progona velikog broja istaknutih poslovnih ljudi i političara, uključujući bivšeg predsjednika Luiza Inacia Lulu da Silvu i bivšu predsjednicu Dilmu Rousseff, oboje iz redova PT-a. 

Komentari (4)
  • po clanku ispada da je ovaj tip pao s neba, a jadni brazilci strahuju da ce im ovaj silom nametnuti predsjednik oduzeti ljudska i građanska prava i slobodu govora... objektivna recenica bi bila da je covjek posteno osvojio izbore jer je imao vecinu glasova, a najveci borci protiv ljudskih prava i slobode govora, poznati i kao ljevicari sada cmizdre jer je njihov kandidat izgubio...

    29. 10. 2018,   00:41
  • Stanovnici svake države imaju sebi primjerenu vladu, pa i predsjednika. Ake netko misli kako sada neće biti korupcije, gospodarskog i politikanskog kriminala, uličnog nasilja, pljački, kidnapiranja i ubojstava, trgovine drogama i ostalim grijesima navodnih ljevičara, za..bao se i to grdo.

    29. 10. 2018,   09:02
  • Krajnje je vrijeme za povratak diktatura. Demokracija je samo sredstvo provođenja politike Bilderberggrupe i Šoroša i uvođenje korporativnog, liberalnog kapitalizma. Demokracija je postojala jedino u antičkoj Grčkoj i starom Rimu. Od svih oblika demokracije, jedino je bilo djelotvorno RADNIČKO SAMOUPRAVLJANJE

    29. 10. 2018,   12:30