Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Brennan: Napadi u Saudijskoj Arabiji imaju obilježja ISIL-a

None Foto: YURI GRIPAS

Tri napada koji su se prošli tjedan dogodili u Saudijskoj Arabiji "imaju obilježja" Islamske države, rekao je u srijedu u Washingtonu direktor CIA-e John Brennan

Tri napada koji su se prošli tjedan dogodili u Saudijskoj Arabiji "imaju obilježja" Islamske države, rekao je u srijedu u Washingtonu direktor CIA-e John Brennan.

Odgovornost za te napade još nitko nije preuzeo.

Promatrači su odmah kazali da način na koji su izvedeni podsjeća na napade džihadista Islamske države.

U jednom od samoubilačkih napada poginula su četvorica čuvara u svetom gradu Medini, što je izazvalo veliko ogorčenje u muslimanskom svijetu.

"Ta tri napada bila su, mislim, djelo Islamske države", rekao je Brennan na konferenciji u think-tanku Brookings.

"Islamska država jako je, jako ozbiljna prijetnja ne samo za Europu i SAD (...) nego i unutar granica Saudijske Arabije", rekao je.

Saudijski ministar unutarnjih poslova kazao je nekoliko dana nakon tih napada da su uhitili 19 sumnjivaca, 12 Pakistanca i sedmoricu Saudijaca.

Saudijska Arabija članica je međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države u Iraku i Siriji koju predvodi SAD. Od ožujka 2015. predvodi i sunitsku arapsku koaliciju koja se bori protiv šijitskih pobunjenika u Jemenu.

Saudijske vlasti uhitile su u zadnjih više od godinu dana mnogobrojne radikalne islamiste. Prošle godine razbile su jednu skupinu povezanu s Islamskom državom uhitivši nekoliko stotina sumnjivaca, većinom Saudijaca.

Veliki muftija Abdelaziz Al-Šeik, najveći sunitski vjerski autoritet u Saudijskoj Arabiji, proglasio je Islamsku državu "neprijateljem islama".

Komentari (3)
  • Saudija?Ljudi jednostavno ne znaju kako funkcionise ta drzava bez parlamenta.Jednostavnmo,kralj sa porodicom cini vladu i bave se samo spoljnom politikom finansijama i vojskom.Verski funkcioneri vode drzavu iznutra.Od sudstva,skola,ponasanja...Dzamija koja je regrutovala ljude za 11.09 jos uvek radi bez problema.sa istim zarom i ciljevima.cak i saudijski kralj i da hoce ne moze tu nista promeniti.Zasto su ovde cenzure postavljene?Tako se zna i ko gradi dzamije po Bosni,finansira ISIL...I opet se nista ne menja....Zasto?

    14. 7. 2016,   09:30
  • Isil se vraca kuci..

    14. 7. 2016,   09:37
  • Saudijska Arabija ima sva obilježja ISIL-a

    14. 7. 2016,   16:12