Obavijesti

News

Komentari 45

'Brexit je udarac jedinstvu EU, ali bez većih posljedica za nas'

'Brexit je udarac jedinstvu EU,  ali bez većih posljedica za nas'
1

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač smatra da rezultat britanskog referenduma neće imati neke ozbiljnije gospodarske ili političke posljedice po Hrvatsku

VIDEO

Rezultat britanskog referenduma predstavlja udarac jedinstvu Europske unije, ali i govori o nezadovoljstvu britanskih građana načinom funkcioniranja EU-a, izjavio je ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ocjenjujući da taj potez neće imati neke ozbiljnije gospodarske ili političke posljedice po Hrvatsku.

"Ovo je udarac jedinstvu Europske unije, to treba jasno reći (...) ovu odluku treba respektirati, govori o tome da postoji nezadovoljstvo među ljudima u Velikoj Britaniji što se tiče funkcioniranja EU-a", kazao je ministar Kovač u izjavi za N1.

Kovač smatra da sada treba razmisliti kako dalje te kaže da se osobno zalaže za javnu raspravu među članicama EU-a. Treba  vidjeti kako Uniju "efikasnije organizirati, kako je presložiti".

"Moramo razgovarati o ovlastima koje ima Bruxelles, koje imaju institucije", kazao je šef hrvatske diplomacije, ističući da se Unija mora približiti građanima, narodima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Čini mi se da su europske institucije previše udaljene od običnog čovjeka", dodao je Kovač.

Također ističe da Brexit dolazi u vrlo "nezgodnom trenutku kada smo još uvijek izloženi posljedicama migrantske i dužničke krize".

Nema veći ekonomskih posljedica za Hrvatsku

Ministar ocjenjuje da ishod britanskog referenduma ne bi trebao imati značajnije gospodarske ili političke posljedice po Hrvatsku.

"Hrvatska nije toliko gospodarski vezana za Britaniju. Trgovinska razmjena između dvije zemlje iznosi jednu desetinu trgovinske razmjene koju Hrvatska ima sa Slovenijom, Njemačkom ili Italijom. Nema tu nekih većih ekonomskih posljedica", tvrdi ministar Kovač.

Što se političkih posljedica tiče, Kovač podsjeća da će proces izlaska Britanije iz EU-a trajati oko dvije godine i da će se Hrvatska u tom razdoblju uspjeti prilagoditi.

Govoreći o mogućem utjecaju Brexita na proces europskog proširenja, Kovač kaže da je Hrvatska tu vrlo jasna, da će se nastaviti aktivno zalagati za nastavak procesa proširenja, podrazumijevajući poštivanje kriterija, no da je realno očekivati da će se taj proces usporiti.

"Mi želimo širiti stabilnost na području jugoistočne Europe i mi ćemo se zalagati da postupak izlaska Velike Britanije nema previše efekta na proces proširenja. No, moramo biti realni. Bojim se da će biti efekta na taj proces i možda će se malo usporiti", kazao je Kovač.

"Mi ćemo se zalagati za to da Europska unija kao takva opstane, ali da bude bliža građanima", poručio je ministar.

Kovač smatra da je nužno razgovarati o ovlastima koje imaju europske institucije i ovlastima koje imaju zemlje članice. Na sjednici Europskog vijeća sljedeći tjedan, gdje će, kako je najavio, Hrvatsku predstavljati premijer Tihomir Orešković, ne očekuje neke poteze jer smatra da će to prvi morati učiniti britanski premijer David Cameron aktiviranjem članka Ugovora o Europskoj uniji koji se odnosi na izlazak zemlje iz europskog članstva.

"Preuranjeno je govoriti o prvim potezima. Prvi potez će morati povući premijer Cameron, poštujući volju naroda morat će zatražiti aktiviranje članka 50. Ugovora o Europskoj uniji", kazao je Kovač.

Smatra da Unija mora biti učinkovitija i bliža ljudima jer će tako i hrvatski građanin bolje razumjeti što mu donosi Europska unija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS