Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"Brexit ne bi smio ugroziti slobodno kretanje Europom"

None Foto: REUTERS/PIXSELL

Oni su odlučili otići. Mislim da bi najgori stav sada bio da osporavamo njihovu odluku ili dovodimo u pitanje same temelje Europske unije, rekao je francuski predsjednik

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je u subotu da odluka Velike Britanije da napusti Europsku uniju ne bi smjela ugroziti načela slobodnog kretanja te da EU treba postati obrambeno neovisna od SAD-a.

"Oni su odlučili otići. Mislim da bi najgori stav sada bio da osporavamo njihovu odluku ili dovodimo u pitanje same temelje Europske unije", rekao je Hollande na konferenciji za medije u Parizu na kojoj je govorio o različitim temama. 

"Stoga moramo dovršiti ove pregovore istovremeno se držeći principa Europske unije, posebice onog o slobodnom kretanju", dodao je. 

Hollande smatra da Velika Britanija usprkos svojoj odluci o izlasku treba nastaviti igrati ulogu u europskoj obrani, te da bi u toj sferi europske države trebale manje ovisiti o SAD-u.

Osvrnuo se i na američke izbore, izjavivši kako će biti izabrana predsjednica. 

"Usprkos tome što ona predstavlja i koji su naši stavovi, znajte da kad je riječ o obrani europskog teritorija ne smijemo čekati SAD. Oni će od Europe zatražiti da se zaštiti sama", istaknuo je Hollande. 

Dodao je i kako EU i njezine članice moraju učiniti više kako bi potaknule gospodarski rast, a ne ostavljati tu odgovornost Europskoj središnjoj banci (ECB). 

 

Komentari (4)
  • Ma briši Holland, ti si svoje - odsvirao! Izbori će te pomesti!

    16. 10. 2016,   10:31
  • Kakvo slobodno kretanje ova spodoba spominje?!!! Dok se prosjecan Hrvat dovuce iz Hrvatske u Njemacku mora tri put pokazati putovnicu.

    16. 10. 2016,   11:17
  • Euro naguzina, ima dobrih stvari, ali za drzave kao Hrvatska je katastrofalna, jer ce mo nestat kao nacija, sve za saku eurica tim uhljebima, koji jedino imaju korist od nje. S druge strane ceka istocni blok, pposto ne mozemo upravljat sami sa svojom drzavom, pa letimo kao muha s g...a na g.....o.

    15. 10. 2016,   23:10