Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Brexit utječe i na Njemačku: U veljači im pao izvoz, ali i uvoz

None Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ekonomski instituti smanjili su prognoze rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini, zaključivši da je dugotrajno razdoblje rasta završilo. Njemačke industrijske narudžbe u veljači zabilježile su najveći pad

Njemački izvoz i uvoz osjetno su smanjeni u veljači, pokazali su u ponedjeljak objavljeni službeni podaci, odražavajući slabljenje inozemne ali i domaće potražnje u uvjetima pojačanih globalnih trgovinskih napetosti i neizvjesnog procesa izlaska Britanije iz Europske unije.

Sezonski prilagođeni izvoz pao je u veljači za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, najviše u proteklih godinu dana, izvijestio je državni zavod za statistiku.

Uvoz je smanjen 1,6 posto u odnosu na siječanj.

Time je trgovinski višak porastao u drugom ovogodišnjem mjesecu na 18,7 milijardi eura, s revidiranih 18,6 milijardi eura koliko je iznosio u prethodnom mjesecu.

„Jednostavno se čini da je kriza u globalnoj trgovini previše da bi se njemački izvozni sektor uspješno nosio sa svima njima istodobno", konstatira glavni ekonomist ING-a Carsten Brzeski, izdvajajući trgovinski sukob između SAD-a i Kine, sve izraženiju bojazan od neuređenog Brexita, moguće usporavanje kineskog gospodarstva i probleme na drugim tržištima u nastajanju.

Vodeći ekonomski instituti prošlog su tjedna smanjili prognoze rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini, zaključivši da je dugotrajno razdoblje rasta završilo.

Podaci objavljeni prošlog tjedna pokazali su da su njemačke industrijske narudžbe u veljači zabilježile najveći pad u više od dvije godine, očitujući slabljenje inozemne ali i domaće potražnje za njemačkom robom.

Industrijska je proizvodnja u istom mjesecu porasla zahvaljujući neuobičajno visokim temperaturama koje su poduprle rast u građevinskom sektoru.

Njemačka je ušla u desetu godinu rasta gospodarskih aktivnosti ali je krajem prošle godine za dlaku izbjegla recesiju, bilježeći stagnaciju aktivnosti nakon 0,2-postotnog pada u trećem tromjesečju.

Njemačka vlada objavit će ažurirane prognoze rasta u ovoj godini krajem mjeseca. U siječnju je Berlin priopćio kako očekuje da će gospodarstvo ove godine porasti jedan posto.

Komentiraj, znaš da želiš!