Obavijesti

News

Komentari 19

Briljantni umovi i bez škole su revolucionarno mijenjali svijet

Briljantni umovi i bez škole su revolucionarno mijenjali svijet
1

Oni su svijetu ponudili revolucionarna otkrića iako mnogi nisu znali čitati i pisati. Primjerice, konstruktor prve parne lokomotive naučio je čitati i pisati s 18 godina

VIDEO

Konstruktor parne lokomotive i inženjer - tako Georga Stephensona predstavljaju u Hrvatskoj, politički gordo deklariranoj “zemlji znanja“. Naime, bilo bi valjda porazno za vladajući obrazovni sustav da apsorbira činjenicu kako je svjetski genij, rođen 1781., naučio čitati i pisati tek u 18. godini života, nakon djetinjstva provedenoga u teškom fizičkom radu kao čoban i najamnik u ugljenokopu u Newcastleu. A kada se bacio na učenje, bila je to samo večernja škola za elementarno svladavanje pismenosti i matematike. 

Uzdrmao bi taj intelektualni fakat domaću koncepciju avangardne političke inteligencije koja se promovira kroz akademske titule, od doktora povijesti Franje Tuđmana, do doktora prava Ive Josipovića, pa od latinista Zorana Milanovića i njegovoga kolege, školskoga odlikaša Željka Jovanovića. Da se ne govori o Draganu Primorcu, doktoru forenzike, koji je kao ministar znanosti izumio tu definiciju Hrvatske kao “zemlje znanja“, dostojnu habsburškoga prosvjetiteljstva. Iz toga proizlaze svi razlozi da se Engleska izvukla iz srednjega vijeka kao sila industrijske revolucije, dok je Hrvatska do dana-današnjega ostala teren elitnih naslova iz austrougarske akademske tradicije. 

Utoliko valja podsjetiti na njihove realne i zaboravljene korijene: u 15. stoljeću magistrom su zagrebački purgeri oslovljavali gornjogradskog krvnika Velenta, ne zbog njegove učenosti nego zbog iznimne vještine kojom je sjekao uši, ruke i glave. Naime, svaki majstor svoga zanata u službenom latinskom tekstu bio je naveden kao magistar.

U Hrvatskoj nema industrijske svijesti

Tako u Hrvatskoj, koja desetljećima čeka obnovu željezničke mreže, uglavnom nema nikakve industrijske svijesti koja uključuje, recimo, znanje da su tračnice rođene u rudarskom podzemlju desetljećima prije njihove nadzemne eksploatacije. Najprije od drveta, onda od željeza, služile su za kretanje vagoneta krcatih rudačom. Stoljećima su ih vukli konji ili ljudi, pa je ista situacija na kraju 18. stoljeća zatekla tragično siromašnoga i nepismenoga tinejdžera Georga Stephensona. Mora biti da se iscrpljenost teglećih tijela snažno dojmila mladića kada se dosjetio da transportnu liniju spoji s parnim strojem koji zamjenjuje živu silu.

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.