Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Britanac otrovan novičokom se oporavlja: 'Sada je pri svijesti'

None Foto: Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Čovjek koji je prije desetak dana otrovan nervnim agensom došao je pri svijesti i njegovo je stanje stabilno. Njegova partnerica Dawn Sturges preminula je u nedjelju

Britanac otrovan prije deset dana nervnim agensom novičokom došao je k svijesti i nalazi se i dalje u kritičnom ali stabilnom stanju, objavila je u utorak bolnica u Salisburyju.

Charlie Rowley otrovan je zajedno s Dawn Sturgess, koja je umrla u nedjelju, istim nervnim agensom koji je bio korišten u napadu na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer, koji se dogodio u ožujku.

- Vidimo mali, ali značajan napredak u zdravstvenom stanju Charlieja Rowleya - kazala je Lorna Wilkinson, voditeljica sestrinske službe u okružnoj bolnici u Salisburyju.

- On je u kritičnom, ali stabilnom stanju i sada je pri svijesti - dodala je. 

Četrdesetčetverogodišnja Dawn Sturgess umrla je u nedjelju od trovanja novičokom, a policija je priopćila da njezinu smrt istražuje kao ubojstvo. Nervnom je otrovu bila izložena 30. lipnja na području zapadne Engleske, nekoliko kilometara od mjesta gdje su istim otrovom napadnuti Skripalj i njegova kći.

Amesbury incident POLICIJA POTVRDILA: Engleski par kritično, otrovani su istim otrovom kao i Skripal

Policija je priopćila da istražuje na koji su način Sturgess i 45-godišnji muškarac došli u doticaj s predmetom kontaminiranim novičokom, otrovom koji je u vrijeme hladnoga rata razvila sovjetska vojska.

Dodatna analiza pokazala je da je par izložen nervnom otrovu nakon što su rukama dirali kontaminirani predmet, priopćila je policija.

Zbog napada na Skripalja i njegovu kćer iz Velike Britanije protjeran je najveći broj ruskih diplomata poslije hladnoga rata, a saveznici su stali na stranu Britanije koja smatra da je Moskva ili odgovorna za napad ili da je izgubila nadzor nad nervnim otrovom. Moskva je uzvratila protjerivanjem zapadnih diplomata.

FILE PHOTO: Fire and Rescue Service personel arrive with safety equipment at the site of a housing estate on Muggleton Road, after it was confirmed that two people had been poisoned with the nerve-agent Novichok, in Amesbury BRITANIJA ZGROŽENA Umrla Britanka koju su otrovali novičokom: 'To je ubojstvo...'

Nakon smrti Dawn Sturgess u nedjelju, britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid rekao je kako 'tužna vijest samo ojačava našu odlučnost da otkrijemo što se točno dogodilo'.

Šef britanskih antiterorističkih snaga Neil Basu rekao je da je Sturgess, majka troje djece, umrla od posljedica 'strašnog, bezobzirnog i barbarskog čina'.

Trovanje Skripalja i njegove kćeri u ožujku bio je prvi napad kemijskim oružjem na europskom tlu nakon Drugoga svjetskog rata.

Police work at Carriage Gate outside the Houses of Parliament the morning after an attack by a man driving a car and weilding a knife left five people dead and dozens injured, in London KAO SKRIPALJ I KĆI Još jedno trovanje u Engleskoj: Dvoje ljudi u kritičnom stanju

Rusija je opovrgnula bilo kakvu upletenost u taj slučaj, optuživši britansku tajnu službu da je izvela napad kako bi potpirila histeriju usmjerenu protiv Moskve.

Istragu o novom slučaju trovanja provodi britanska služba za borbu protiv terorizma, a policija je priopćila da na slučaju neprekidno radi stotinjak istražitelja.

 

Komentari (7)
  • Putler macaklin šuti..

    10. 7. 2018,   19:52
  • Detaljna istraga će pokazati da Rusija nema veze sa nijednim od dva trovanja!

    11. 7. 2018,   01:42
  • Ova zapadna propaganta, je toliko postala smjesna tragikomicna - diletantska, samo sto Ruse boli uho..za zapad..mogu mu svi ? Ako dozvoli :)

    13. 7. 2018,   15:41