Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nakon katastrofe oko Brexita, May preživjela i ima povjerenje

None Foto: REUTERS TV 5

Očekivalo se da će britanska premijerka preživjeti glasovanje, nakon što je osigurala nužnu podršku, samo dan nakon katastrofalnog poraza u parlamentu kad je odbijen njen sporazum o Brexitu

Zastupnici u britanskom parlamentu izglasali su u srijedu navečer povjerenje konzervativnoj premijerki Theresi May, unatoč tome što je dan ranije njezin plan za brexit pretrpio povijesni poraz.

Za ostanak May glasala su 325, a protiv nje 306 zastupnika.

Oporbeni laburistički čelnik Jeremy Corbin podnio je zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi nakon što je parlament u utorak navečer odbacio sporazum sa 432 glasa protiv i 202 za, što je najteži poraz neke vlade u povijesti

Bilo je malo vjerojatno, međutim, da će njegov zahtjev uspjeti. Konzervativna sjevernoirska unionistička stranka DUP, koja podržava manjinsku vladu Therese May, nije glasala za plan za brexit, ali svejedno nema nikakvu želju da na vlast zasjednu laburisti.  

POTPUNA ZBRKA Brexit anarhija: Nitko ne zna kako i kad Britanci izlaze iz EU

Već u utorak navečer čelnici DUP-a najavili su da će podržati vladu, a jednako je razmišljala i većina 'otpadnika' Konzervativne stranke koji su na pitanju plana za brexit glasali protiv premijerke.

"Živimo u povijesnom trenutku u našoj nacionalnoj povijesti nakon referenduma koji je podijelio našu naciju na pola. Moramo svojoj zemlji vratiti cjelinu, a glasanje prošle noći pokazuje da trebamo savladati dug put", rekla je May parlamentu uoči glasanja.

"Međutim ne vjerujem da su opći izbori taj put, niti vjerujem da je taj put vlada pod vodstvom Jeremyja Corbyna", istaknula je May.

Jeremy Corbyn, Leader of the Labour Party, listens during a confidence vote debate after Parliament rejected Prime Minister Theresa May's Brexit deal, in London | Autor: REUTERS TV Foto: REUTERS TV

Govoreći prije premijerke, Corbyn je kazao je da vlada koja ne može progurati svoj zakon u parlamentu mora zatražiti od zemlje novi mandat.

May sada ima rok do ponedjeljka da parlamentu predstavi "plan B". Na raspolaganju ima nekoliko opcija, od brexita bez dogovora do odgode datuma britanskog izlaska iz Unije. 

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson kazao je da rezultat sinoćnjeg glasanja u parlamentu Theresi May daje "golem mandat" da se vrati u Bruxelles i ponovo pregovara o sporazumu. 

A vote leave supporter holds a poster in Westminster, London TRAŽE DRŽAVLJANSTVO Britanci postaju Nijemci: Zbog Brexita žele njihovu putovnicu

U Bruxellesu, međutim, teško da će za to imati previše sluha.

Zastupnici su uvjerljivom su većinom u utorak navečer odbacili plan za brexit premijerke May, izazvavši političku neizvjesnot koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU-a, pa čak i do povlačenja referendumske odluke iz 2016. o izlasku iz Unije.

I dok sat neumoljivo otkucava do 29. ožujka, datuma brexita, Ujedinjeno Kraljevstvo u najvećoj je političkoj krizi u posljednjih pola stoljeća i muči se oko toga kako, i da li uopće, napustiti europski projekt kojem se priključilo 1973.

French President Emmanuel Macron attends a meeting with mayors from rural Normandy as part of the launching of the "Great National Debate" in Grand Bourgtheroulde A KAKO DALJE? Macron poručio: O sporazumu o Brexitu više nema pregovora

Više od 100 premijerkinih konzervativaca, i onih koji su za brexit i onih koji su za ostanak u EU-u, glasali su protiv sporazuma, nanijevši vladi jedan od najtežih parlamentarnih poraza u nedavnoj povijesti.

Ponižavajući poraz premijerke znači potpuni krah njezine dvogodišnje strategije da pokuša ishoditi prijateljski razvod uz zadržavanje bliskih veza s Unijom nakon što Britanija 29. ožujka napusti EU.

Komentari (9)
  • Englezi bi i stisnuli i prdnuli!

    16. 1. 2019,   21:02
  • Balkanska posla.

    16. 1. 2019,   23:32
  • Ma neznaju oni kak im dobro u eu bolje nego nama 100 puta

    17. 1. 2019,   00:19