Obavijesti

News

Komentari 67

Britanski novinar: Zašto tako jako želim hrvatsku putovnicu?

Britanski novinar: Zašto tako jako želim hrvatsku putovnicu?
2

Adrian Chiles, Guardianov kolumnist hrvatskog porijekla, u danima raspleta oko Brexita posvetio je kolumnu hrvatskoj putovnici koja bi mu pomogla da i dalje bude građanin EU

VIDEO

Tijekom života poprilično sam vremena proveo u Hrvatskoj i ranije u Jugoslaviji. Kad bih tamo došao i družio se s mojim prijateljima, znao sam odložiti svoju britansku putovnicu negdje. Imala je tvrde korice. Hrvati i Srbi koje sam poznavao gledali su je s divljenjem,  napisao je u svojoj kolumni na Guardianu ugledni novinar Adrian Chiles, inače hrvatskog porijekla. 

- Moj prijatelj Tomislav mi je tijekom jednog mog posjeta izvadio svoju putovnicu kako bi mi je pokazao. To bi bilo u kasnim 90-ima, kada su gotovo svi ljudi koje sam tamo poznavao htjeli otići živjeti negdje drugdje.

- Kakvu korist imam od ovog smeća - Upitao je Tomislav, bacajući hrvatsku putovnicu u mom smjeru.

- Gdje će me to dovesti? Nigdje! - rekao je i bacio je na pod.

Dvadeset godina kasnije, stvari su se promijenile. Čija putovnica sada više vrijedi? Još od referenduma (o Brexitu, op.a) moja mama Hrvatica govorila mi je da sredim hrvatsku putovnicu. Uvijek sam se osjećao napola Hrvatom i uvijek sam to želio formalizirati s putovnicom, ali sve do sada mi se činilo malo oportunističkim nabaviti hrvatsku putovnicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pa sam to odlagao do, kako se sada čini, posljednjeg trenutka. Budući da sam nekad imao jugoslavensku putovnicu, mislio sam da će biti relativno jednostavno nabaviti hrvatsku. Ali ispada da moram locirati dokument koji dokazuje da sam bio registriran negdje, u Zagrebu. Taj dokument trebao je davno stići do rodnog mjesta moje mame iz jugoslavenske ambasade u Londonu, ali možda je sada negdje u Beogradu, a ne u Zagrebu. Što može značiti da je san o hrvatskoj putovnici za mene još daleko.

Kakva mi je alternativa? Da uzmem srpsku putovnicu, ako je taj dokument kod njih?

Ne, to nije dobro. Nisam Srbin, a oni nisu u EU. Nikada nisam mislio da ću tako žaliti za svojom starom jugoslavenskom putovnicom. Smiješno, čak je bila iste kao i ova od Europske Unije - zaključio je Chiles.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.