Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Britanski parlament treći put odbio sporazum izlasku iz EU

None Foto: REUTERS TV

"Ovo je posljednja šansa da se zajamči Brexit", rekla je premijerka zastupnicima uoči glasanja. Izrazila je "duboko osobno žaljenje" zbog činjenice da Britanija danas ne izlazi iz EU-a

Britanski parlament u petak je treći puta odbio sporazum o Brexitu koji je premijerka Theresa May postigla s EU-om, i to s 344 glasa protiv i 286 glasova za, a ona je upozorila da će posljedice te odluke biti teške.

Posljedice ove odluke bit će "teške", rekla je May, naglasivši da je scenarij koji sada slijedi Brexit bez sporazuma 12. travnja.

MPs react in Parliament following the vote on Brexit in London VELIKA BRITANIJA Parlament odbio alternativne prijedloge za Brexit: Što dalje?

Europska komisija također je objavila da je sada najvjerojatniji scenarij Brexit bez sporazuma, izražavajući žaljenje zbog činjenice da je britanski parlament odbio dokument.

Tusk sazvao summit

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sazvao je summit čelnika zemalja članica EU-a za 10. travnja nakon što je britanski parlament i treći put odbio potvrditi sporazum o razdruživanju.

"U svjetlu odbijanja sporazuma o razdruživanju u Donjem domu, odlučio sam sazvati Europsko vijeće 10. travnja", objavio je na Twitteru Tusk.

Čelnici 27 zemalja članica prošli tjedan su na summitu odobrili odgodu izlaska Velike Britanije iz EU-a za 22. svibnja pod uvjetom da sporazum o razdruživanju bude potvrđen do danas, 29. ožujka, dana kada je prvotno planiran izlazak.

S obzirom da je sporazum odbijen sada otpada 22. svibnja kao datum izlaska Velike Britanije i odgoda vrijedi do 12. travnja do kada Velika Britanija mora odlučiti što će dalje poduzeti u vezi s Brexitom.

Duga odgoda Brexita?

Može se odlučiti da 12. travnja izađe bez sporazuma ili zatražiti dulju odgodu, ali u tom slučaju mora provesti izbore za Europski parlament.

Britanski parlament u petak je treći puta odbio sporazum o Brexitu koji je premijerka Theresa May postigla s EU-om, i to s 344 glasa protiv i 286 glasova za.

Posljedice ove odluke bit će "teške", rekla je May nakon glasanja.

Komentari (72)
  • ko procita ovaj komentar nek ga sreca prati 100 godina 😘😘😘😘🍀🍀🍀🍀🍀🍀

    29. 3. 2019,   15:57
  • Vise ni sami ne znaju bili unutra ili van!

    29. 3. 2019,   16:30
  • Jadno je gledati kako je "šačica" manipulanata iz tko zna kojih sunnjivih nadobudnih staromodnih pobuda izkarikirala i isprovocirala referendum, koji se bazirao na nekoliko vrlo suspektnih činjenica, kao i na dokazanim notornim lažima, o investicijama u EU pa na dalje. Naravno, uz neiznesene detalje što dobija Britanija sada i u odnosu na ono od prije ..još od doba Tacher..etc..Populistički i po meni skandalozni potezi naveli su na odluke koje su u jednom trenutku izgledale pravilno za one kojima izgleda nimalo nije bitno kako će izgledati budućnost. Ovo što se sada odvija je očito staromodna i dobro poznati British poker u kojem igraju na izlizanu priču koja nebi trebala proći, jer nije prvi puta!.Očito je kako se igra na najgoru kartu tkzv "Zombie Varijantu" u kojoj bi oni da budu a i ne budu u Brüsselu. To je apsolutna katastrofa za ostale zemlje članice i to se nikako nebi trebalo zbiti. A kako stvari izgledaju, upravo do toga će i doći. Oni pod svaku vijenu žele i biti tu kada se donose važne odluke, a ne pripadati Eu . Do toga doista nebi trebalo doći. Ali ako gospoda ne žele, neka ih gdje jesu. Najvjerojatnije sada misle ksko imsju podršku, no to je po meni rizično..jer i veliki brat može promijeniti mišljenje..a onda je to brod koji tone. Šteta jer europa bi trebala biti jska i stabilna. No, vidi se da to nekome uopće ne odgovara..

    29. 3. 2019,   20:16