Obavijesti

News

Komentari 1

Britanskog premijera Johnsona u subotu očekuje - dan odluke

Britanskog premijera  Johnsona u subotu očekuje - dan odluke

Parlament će na izvanrednoj sjednici u subotu glasati o prihvaćanju Johnsonovog dogovora. Britanci bi EU trebali napustiti 31. listopada.

VIDEO

Britanskog premijera Borisa Johnsona u subotu čeka dan odluke u parlamentu nakon što je u četvrtak u zadnji trenutak s Bruxellesom postigao dogovor o izlasku Britanije iz Europske unije kojem se protive njegovi sjevernoirski saveznici. 

Parlament će na izvanrednoj sjednici u subotu glasati o prihvaćanju Johnsonovog dogovora. Britanci bi EU trebali napustiti 31. listopada. 

Postigli dogovor oko Brexita: 'Gdje ima volje, ima i dogovora'
Postigli dogovor oko Brexita: 'Gdje ima volje, ima i dogovora'

"Uvjeren sam da će moji kolege u parlamentu kada prouče ovaj sporazum željeti u subotu glasovati za njega i danima nakon toga", rekao je Johnson novinarima nakon summita u Bruxellesu gdje su čelnici Europske unije odobrili novi sporazum o Brexitu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kazao je kako bi zastupnici trebali izraziti demokratsku volju naroda i provesti Brexit.

"Mislim da nema razloga za odugovlačenje. Trebali bismo to učiniti i provesti ga do 31. listopada", rekao je Johnson. 

No Johnsona, čija Konzervativna stranka nema većinu u donjem domu domu britanskog parlamenta u kojem sjedi 650 zastupnika, u tom iznimno podijeljenom tijelu čekaju protivnici koji će pokušati provesti odgodu Brexita i raspisivanje novog referenduma o članstvu u EU-u. 

Opcija je i rušenje vlade kako bi pregovore o izlasku preuzele druge političke opcije. 

Parlament će zasjedati u subotu od 8 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu. Bit će to prva izvanredna sjednica od 1982. kad se raspravljalo o argentinskoj invaziji na Falklandsko otočje. 

Johnson će se obratiti zastupnicima, pa će uslijediti 90 minuta duga rasprava i glasanje. 

Ono će zadovoljiti samo prvi dio kriterija potrebnog za ratifikaciju sporazuma. Da bi se ona dovršila potrebno je i izglasavanje zakona do 31. listopada. 

Johnson tvrdi kako je postigao „izvrstan” novi dogovor, a glasanje u subotu predstavlja kao izbor između njegovog sporazuma i izlaska bez dogovora. Drugi tvrde kako je izbor kompleksniji. 

Potrebno 318 ruku

Ako zastupnici prihvate novi dogovor Johnson može provesti plan izlaska 31. listopada. Ako bude odbijen, britanski premijer bi mogao tražiti dozvolu da 31. listopada izvede Britaniju iz EU-a bez sporazuma. 

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) najavila je da neće podržati dogovor, kao i oporbeni laburisti, Škotska nacionalna stranka i liberalni demokrati. 

Ako izgubi glasanje o sporazumu i ne dobije odobrenje za izlazak bez njega, zakon od Johnsona zahtijeva da napiše pismo Bruxellesu u kojem traži još vremena za pregovore, čime se Brexit odgađa do 31. siječnja 2020. godine. Tada će EU-om predsjedati Hrvatska. 

Britanska vlada je najavila i da će poštovati taj zakon i da će Britanci izaći iz EU-a 31. listopada, štogod se dogodilo, a premijer nije objasnio kako će provesti ta dva proturječna koraka. 

Za prihvaćanje sporazuma Johnsonu je potrebno 318 ruku. Ta brojka je manja od 326, što odgovara minimalnoj većini u parlamentu sa 650 zastupnika, jer irski Sinn Fein ne zasjeda, četiri predsjednika ne glasuju, te se ne računaju ni četiri onih koji broje glasove.

Premijerova Konzervativna stranka nema većinu u parlamentu i nije ujedinjena oko toga što je najbolji plan za Brexit. Konzervativci imaju 288 zastupnika i očekuje se da će većina njih glasati za sporazum. 

No postoji i frakcija čvrstih zagovornika Brexita koji bi se mogli pobuniti ako budu smatrali da dogovor ne nudi dovoljno jasan razlaz s EU-om. Taj blok može imati i do 80 članova, a baza mu se sastoji od njih 28 najvjernijih. Nije moguće predvidjeti kako će blok glasati. 

Deset zastupnika DUP-a ključni su za Johnsonove šanse za uspjeh. Ta stranka je ugovorom ujedinjena s konzervativcima, no tvrdi da ne može podržati ovakav sporazum. Očekuje se da će njihova odluka utjecati i na glasove nekih konzervativaca. 

Ne zna se ni kako će glasati 21 konzervativaca koje je Johnson u rujnu izbacio iz stranke jer su se usprotivili njegovom planu izlaska sa ili bez sporazuma. Neki bi mogli podržati njegov dogovor, drugi će ga vjerojatno odbiti i podržati odgodu i novi referendum. 

Jeremy Corbyn, čelnik laburista koji broje 244 zastupnika, najavio da ni oni neće podržati dogovor.

Dio pobunjenika laburista zagovara Brexit i podržali su ranije pokušaje sporazuma i oni su ključni za prihvaćanje novog sporazuma. Johnsona bi mogla podržati i veća skupina od oko 20 laburista koji žele da Britanci izađu sa sporazumom. 

Većina ostalih stranaka glasat će protiv. To je 35 zastupnika škotskih nacionalista, 19 liberalnih demokrata i ostatak sačinjen od manjih stranaka i neovisnih. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora