Obavijesti

News

Komentari 593

Brkić tražio od Karamarka da odstupi: Spasi stranku i Vladu

Brkić tražio od Karamarka da odstupi: Spasi stranku i Vladu
5

Na prijedlog Milijana Brkića da sam odstupi Tomislav Karamarko mu je odgovorio da su sve lažne afere počele s njegovim diplomskim radom i da je on tada stao uz njega

VIDEO

Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, na sastancima predsjedništva i središnjeg odbora stranke jučer se žestoko obrušio na šefa i prijatelja. Mnogi nisu vjerovali da će Brkić imati snage za napad. No imao je.

Navodno je, kako 24sata saznaju od izvora bliskog vrhu stranke, Brkić Karamarku otvoreno rekao kako bi bilo dobro da se povuče iz Vlade i podnese ostavku na mjesto prvog potpredsjednika da bi se Vlada mogla sačuvati. Brkić je tu mislio na državu, koja se nalazi u velikoj političkoj krizi. Novi izbori Hrvatsku bi skupo koštali, a i sačuvala bi se i mjesta koja je HDZ dobio dolaskom na vlast, što definitivno nije malen broj. S druge strane, rejting HDZ-a pod Karamarkom doslovce tone. Ostavka bi spasila stranku, a možda i Vladu. No Karamarko se nije dao.

- Sve lažne afere počele su s tvojim diplomskim radom. Pa sam ja tad stao uz tebe - odgovorio je Karamarko na Brkićev prijedlog da sam odstupi...

Središnji odbor počeo je tek oko 15 sati, s tri sata kašnjenja. Sjednica predsjedništva, održana prije središnjeg odbora, bila je vrlo, vrlo žustra.

U međuvremenu nitko od HDZ-ovaca nije želio davati izjave. Na sjednici predsjedništva HDZ-ovci su dogovarali prve sljedeće poteze nakon što je Tomislav Karamarko u petak rekao da premijer Tihomir Orešković više nema povjerenje HDZ-a, kao odgovor nato što je zatražio ostavke od Karamarka i Bože Petrova u pokušaju da se smiri politička kriza u zemlji.
Osim Brkića, Karamarka su napadali Milan Kovač, jedan od utemeljitelja HDZ-a. Osobito žustra bila je Ivana Maletić, no Karamarku su se, dijelom neočekivano, priklonili Andrija Mikulić i Darko Milinović, pa je Brkićeva kritička struja ipak ostala u manjini.

Karamarko se obratio novinarima nakon sjednice predsjedništva. Nije želio reći koliko bi HDZ mogao imati ruku u Saboru u slučaju preslagivanja. Naglasio je kako je dobio potporu u stranci da, ako se krene u preslagivanje, on bude mandatar. Na pitanje ima li nade da opet sjedne na razgovor s Mostom, Karamarko je izjavio:

- Hahaha, ma ne, takav ringišpil nećemo gledati.

Karamarko je priznao da se na sjednici predsjedništva tražila i njegova odgovornost, tj. tražilo se da on podnese ostavku na svoju poziciju u Vladi. Dodao je da su i dalje otvorene sve mogućnosti.

- Danas ću se čuti s Oreškovićem. Ako on sam ne podnese ostavku, možemo ići na opoziv i to vrlo brzo. Postoji i mogućnost da HDZ-ovi ministri podnesu ostavke - rekao je Karamarko, koji je preživio prvi frontalni napad u stranci.

Iz izvora bliskih Timu Oreškoviću doznajemo da premijer ne kani dati ostavku. On će svoju dionicu vući do kraja. Prema zasad nepotvrđenim informacijama, njegov neočekivani - i nelogični - nedavni odlazak u SOA-u mogao bi rezultirati objavom nove velike afere u kojoj će središnji akter biti Tomislav Karamarko, kažu naši izvori bliski Mostu.

Bivši HDZ-ov ministar Darko Milinović na ulazu u hotel Panorama rekao je kako će HDZ zauzeti “pobjedničku taktiku”. Na pitanje kako će se stranka izvući iz ove situacije, rekao je: “Pobjednički”.

Njegov istup u petak ujutro, kad je zatražio ostavku Tima Oreškovića, mnoge je zbunio. Milinović je bio ne samo protukandidat Karamarku na izborima za predsjednika stranke nego je Karamarka, iznimno oštrim riječima, prozivao za kriminal, izdaju, suradnju s Mesićem i druga zlodjela. TIjekom prošle četiri godine Milinović nije davao znakove političkog života, ali se onda, naglo i neočekivano, priklonio Karamarku. No naši izvori iz stranke tvrde da Milinović vjeruje kako će ova situacija završiti novim izborima, koji će dovesti i do novih izbora u HDZ-u, na kojima se on kani kandidirati za predsjednika. Mnogi insajderi kunu se da su izrazi Šeksove podrške Karamarku slično “sapunanje daske” - Šeks demonstrira snažnu lojalnost stranci, bodri Karamarka da ostane - znajući da će izgorjeti - a onda će doći on, s Andrejem Plenkovićem, i početi svoj novi politički život, u sedamdeset i nekoj...

Struja koja je na predsjedništvu napala Karamarka ipak nije nadvladala, pa je Karamarko za glavnog tajnika stranke odabrao Domagoja Ivana Miloševića, umjesto Damira Jelića i Josipe Rimac. O Jeliću i Rimac špekuliralo se zadnja dva tjedna, pogotovo jer je Jelić izvisio u igri za zamjenika stranke, a Rimac nije postala potpredsjednica. Kao utjeha trebala je postati glavna tajnica, ali očito Karamarko to nije želio.

- Rimac je bijesna na Karamarka - kratko nam je rekao naš sugovornik, dodajući da je bišva kninska gradonačelnica Karamarsku sasula u lice - odnosno u telefonsku slušalicu - sve što ga ide. Ona se, naime, povukla s mjesta gradonačelnice Knina, a na kraju je postala obična saborska zastupnica, i to s relativno kratkom perspektivom - čini se da su novi izbori na jesen ipak najizvjesnija opcija, došlo uskoro do preslagivanja ili ne.

Osim glavnog tajnika, Karamarko je izbarao političkog, odnosno umjesto Tomsilava Čuljka tu funkciju preuzima Domagoj Maroević iz Splita, inače ravnatelj Lučke uprave.

- Te kadrove je šef sam izabrao kako bi u predsjedništvu osigurao što više svojih ruku. Brkić je to prihvatio i rekao: ‘Pa naravno da šef može odlučiti što hoće’ - objasnio nam je naš sugovornik. Inače oba Domagoja su bliska Karamarku.
Komplicirana situacija iz dana u dan se “usložnjava” - jučer je iz Domoljubne koalicije izašao HSS, a Gong traži da predsjednica već u srpnju raspiše nove izbore. Glavni odbor Hrvatske seljačke stranke (HSS) jednoglasno je odlučio sve postojeće političke sporazume, uključujući onaj s Domoljubnom koalicijom, zbog nepoštivanja dogovorenih programskih sadržaja, staviti izvan snage, izjavio je Hini nakon sjednice predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Brkić otvoreno zatražio ostavku: Tomo, povuci se

Uspjeh politike Milijana Brkića jedina je šansa za spas desne patriotske opcije, kažu nam HDZ-ovci skloni Brkiću. Oni u aferi KaraMOL i očijukanju s Jozom Petrovićem vide izdaju nacionalnih interesa, i to u jednom od najvitalnijih pitanja, energetici, odnosno pristupu Ini. Koliko je Ina važna u regionalnom kontekstu, dovoljno govore mađarska nastojanja oko naše naftne kompanije. Ode li Karamarko, postojeća parlamentarna konfiguracija bi se mogla spasiti bez novih izbora, a Orešković bi ostao.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 593
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a