Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Brođani došli pred Vladu: 'Mi vas plaćamo, a vi nas trujete'

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL 8

Prosvjednici, koji su iz Sl. Broda došli s nekoliko autobusa i dvadesetak osobnih automobila, prošli su pješice Trgom bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom i stubama prema Markovu trgu

Građani Slavonskog Broda, njih oko dvije stotine, u subotu su prosvjedovali ispred Vlade RH na Markovom trgu tražeći pravo da udišu čisti zrak, piju čistu vodu i da dostojanstveno žive u svom gradu.

POGLEDAJTE VIDEO

Brođani za Brod: Stanovnici Slavonskog Broda prosvjeduju u Zagrebu na Markovu trgu jer im je dosta zagađene vode i zraka Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Saturday, April 14, 2018

Skup pod nazivom "Svi za djecu-Brod plovi" organizirala je skupina udruga i građanskih inicijativa, koje povezuje problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu i njegovo rješenje, a direktan povod bio je taj što su Brođani tijekom Uskršnjih blagdana bili suočeni s problemom onečišćene vode

GRAD SL. BROD: "U tlu su pronađene velike koncentracije mineralnih ulja"

Na Markovu trgu, pred zgradom Vlade, okupili su se s transparentima "Mi vas plaćamo - vi nas trujete", "Brod šalje poziv u pomoć" i "Recite cijenu života?". Ondje su zapalili i lampione za svoje sugrađane za koje smatraju da su preminuli od posljedica onečišćenog zraka.

Prosvjednike su primili premijer Andrej Plenković i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić,  te Milan Kujundžić, a o  njihovim zahtjevima očitovati idućeg tjedna. Načelno su razgovarali o tome koji bi zahtjevi Brođana mogli biti ispunjeni odmah, dok je za dio zahtjeva oko rafinerije rečeno da je usporen zbog incidenta.

Premijer Andrej Plenković primio je Brođane u Banskim dvorima Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Saturday, April 14, 2018

Brođanka Ivana Smolčić-Jerković, jedna od inicijatorica prosvjeda, pročitala je zahtjeve svojih sugrađana koji traže poštovanje Ustava, posebno članka 70, izradu kvalitetne Studije utjecaja onečišćenja na zdravlje i živote građana te imenovanje posebnog povjerenika za Slavonski Brod.

Prosvjednici su političarima u više navrata poručili "neka se srame" te zahtijevali od njih da vrate život u Slavonski Brod.

Slavonski Brod hitno treba lijek, jer će već sutra možda biti kasno, poručili su.

Zatražili su češći monitoring vode, odvajanje novca za liječenje oboljenja koja se mogu povezati s nekvalitetnim zrakom, ali i planove prevencije te mjere za zadržavanje mladih obitelji u Slavonskom Brodu.

Slavonskobrodska liječnica u ambulanti obiteljske medicine upozorila je da je kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu katastrofalno narušena u posljednjih devet godina, prije svega zbog rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu.

Iako su svjesni da će se tek za koju godinu moći dokazati negativne posljedice zagađenog zraka na zdravlje, pitaju se trebaju li i dalje sjediti skrštenih ruku kada se već sad uočava povećana incidencija različitih bolesti.

Prosvjednici, koji su iz Slavonskoga Broda došli s nekoliko autobusa i dvadesetak osobnih automobila, prošli su pješice Trgom bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom i stubama prema Markovu trgu.

U organizaciji prosvjeda sudjelovale su "Brodske mame" te ostale udruge i inicijative: G.I. Eko integral,  Kad ako ne sad - ne dajmo da nas truju, Želimo čist zrak u Slavonskom Brodu, Brođani za Brod i Udruga Loco-Moto.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Znamo da se ovo ne može riješiti preko noći

Predstavnik prosvjednika, Brođanin Mladen Sudar rekao je kako su svjesni da se problem rafinerije ne može riješiti preko noći. 

"Svjesni smo da se ne može preko noći riješiti problem rafinerije", poručio je Sudar te dodao kako im je rečeno da ne postoji direktna veza između odnosa Ruske Federacije s Hrvatskom kad je u pitanju međusobno protjerivanje po jednog diplomata i da to neće utjecati na nastavak procesa modernizacije rafinerije.

Smatra da rješenje problema sa suprotne stane, u Bosanskom Brodu, nije lako izvedivo te da je važno smanjiti onečišćenje u Slavonskom Brodu kroz poticanje energetske učinkovitosti uz pomoć europskog novca.

Najavio je da će, nakon što dobiju odgovore Vlade na njihovih desetak zahtjeva, vidjeti što će dalje činiti.

Ivana Smolčić-Jerković, jedna od inicijatorica prosvjeda rekla je kako je zadovoljna sastankom u Vladi te da su im obećali kvalitetnu Studiju utjecaja onečišćenja na zdravlje i život ljudi.

Zbog šumova u komunikaciji i poluinformacija zatražili su, kaže, da se za Slavonski Brod imenuje posebni povjerenik koji bi ih o svemu izvješćivao.

"Razumiju da smo nervozni jer takvo stanje traje devet godina, ali nama trebaju djela, da nešto naprave", rekla je.

Na Markovu trgu, pred zgradom Vlade, prosvjednici su nosili transparente: "Mi vas plaćamo - vi nas trujete", "Brod šalje poziv u pomoć" i "Recite cijenu života?". Ondje su zapalili i lampione za svoje sugrađane za koje smatraju da su preminuli od posljedica onečišćenog zraka.

Brođani traže poštovanje Ustava, posebno članka 70, izradu kvalitetne Studije utjecaja onečišćenja na zdravlje i živote građana, imenovanje posebnog povjerenika za Slavonski Brod.

Jedan od važnih zahtjeva je izrada plana i programa provedbe plinofikacije i modernizacije rafinerije. Traže i češći monitoring vode, odvajanje novca za liječenje oboljenja povezanih s nekvalitetnim zrakom, ali i izradu planove prevencije te mjere za zadržavanje mladih obitelji.

Komentari (162)
  • Da je narod kako treba .i da je normalan ..svi u RH bi podrzavali prosvjed i ovaj i sve druge nitko za nikog nije briga eto sta smo mi saka jada i neka nam je ovako stanje ko na hebe

    14. 4. 2018,   09:58
  • Ovaj problem nije rjesiv i to svi znaju i Vlada i ministri, a i gradjani SB. To je medjudrzavni problem, a ona druga drzava je jos nesredjenija od nase. Prema tome, ovakvi prosvjedi su pucanj u prazno a gdja Ivana bi bila korisnija da se prosetala danas s bebom, umjesto umjetne samopromocije. A ako Ivana i njoj slicne misle da ovo sto su napravile "Brodske mame" ima smisla, onda ima je IQ vrlo upitan.

    14. 4. 2018,   11:31
  • Dragi moji brođani, čim se vratite iz Zagreba, odmah pohrlite u Bosanski (srpski) Brod, u šoping! Odande iz rafinerije zagađuju, ali svejedno ostavljate novce kod njih!? Svaki dan na stotine brođana prelaze preko ! mnogo, mnogo veći broj no što ih ima sada u Zagrebu.

    14. 4. 2018,   11:26