Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Brod Haksa u Šibeniku: Ljetos je počeo tonuti pokraj Jabuke

None Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL 10

Podsjetimo, brod je poslao poziv upomoć sredinom lipnja, nakon čega je prvi u pomoć pritekao brod Sv. Jure koji je preuzeo osam od 13 članova posade i prevezao ih u Split

Turski brod Haksa koji je u Jabučkoj kotlini u lipnju 2018. počeo tonuti pun štetnog rasutog tereta, opet plovi Jadranom. U četvrtak ujutro je uplovio u Luku Šibenik, piše Morski.hr. 

Podsjetimo, brod je poslao poziv upomoć sredinom lipnja, nakon čega je prvi u pomoć pritekao brod Sv. Jure koji je preuzeo osam od 13 članova posade i prevezao ih u Split. 

HAVARIJA KOD JABUKE Spasio naše more od opasnog broda: Tonuo je, a bio sam sâm

Instruktor ronjenja Andy Marović pozvan je dva puta u istom danu da pod morem krpa brod. U cijeloj akciji sudjelovali su i vatrogasci te brojne druge službe, a Haksa je sigurno došla do remontnog brodogradilišta u Trogiru. Tamo je ostala više od mjesec dana. Teretni brod je nakon toga napustio Hrvatsku sa statusom "ograničena upravljivost", a do Tuske ga je doteglio tegljač Gulf II. 

Brod 2017. bio pun nepravilnosti 

Međunarodna brodska inspekcija Port State Control (PSC) od veljače 2017. četiri puta pregledavala je turski teretni brod Haksa, koji je u nedjelju tonuo kraj otoka Jabuka. Otkrili su da je imao hrđav trup i neispravan pomoćni motor.

ZAPEO KOD DRVENIKA Nastavili su tegljenje: Na brodu novo puknuće, prodirala voda

Prema podacima PSC-a, pronašli su hrđavu brodsku oplatu, dizelski motor previše je zagađivao okoliš, pomoćni motor imao je problem s radom te je vlasnik imao problem s plaćama. Brod je u luci ostao i zbog nedostatka osobne opreme, nisu provodili vježbe za spašavanje, sanitarni čvorovi bili su užasno prljavi te nisu zadovoljavali uvjete međunarodnih sigurnosnih standarda. Dva mjeseca poslije brod su pregledali u slovenskom Kopru jer im nisu radila svjetla, trube, vodonepropusna vrata, ventilacijski sustav te su im i prolazi za nuždu bili loši.

TOP 3 VIJESTI Brodolom na Jadranu: 'Spašeni su dobro, ali jako su se uplašili'

U srpnju 2017. analizirali su ga inspektori u splitskoj luci i otkrili da im žiro kompas ne daje podatke, nemaju bilješke o točenju i količini goriva, a strojarnica je bila neuredna. Zadnji put pregledali su ga prije pet mjeseci u Kopru. Nisu imali karte za navigaciju, protupožarni sustav nije bio potpun, nisu vježbali spašavanje i nisu imali utvrđeno radno vrijeme mornara.

Komentari (3)
  • Turci ljubomorni na nase more pa nam salju plutajucu bombu

    10. 1. 2019,   17:58
  • Pa kaj mi nemamo neki nadzor kaj provjerava brodove ne kužim pa ak je trulež nek se vrne i aj bok

    10. 1. 2019,   19:44