Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Brod "Jadran" je crnogorski, ali nećemo svađu s Hrvatima'

None Foto: wikipedia

"Jadran" je školski brod jedrenjak koji je 1990. iz matične luke Split odvezen na remont u brodogradilište u Tivtu gdje je zatečen ratnim razaranjima Hrvatske i otuđen

Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković izjavio je u ponedjeljak kako je školski brod "Jadran" koji potražuje Hrvatska vlasništvo Crne Gore, ali da neće dopustiti da brod bude prepreka dobrim odnosima s Hrvatskom, u razgovoru za nacionalnu Televiziju.

"Jadran" je školski brod jedrenjak trenutačno u službi crnogorske ratne mornarice koji je 1990. iz matične luke Split odvezen na remont u brodogradilište u Tivtu gdje je zatečen ratnim razaranjima Hrvatske i otuđen i Hrvatska sada želi da joj ga Crna Gora vrati.

Bošković je kazao da je brod “Jadran” vlasništvo države Crne Gore, odnosno mornarice vojske Crne Gore. 

"Točno je da je hrvatska vlada iskazala zainteresiranost za taj brod. Naravno, mi imamo svoje argumente. Jedno je sigurno, nećemo dozvoliti da ni brod Jadran, niti bilo što drugo bude prepreka u ostvarivanju dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom“, rekao je Bošković. 

Parlamentarni Odbor za sigurnost i obranu podržao je aktivnosti koje je pukovnik Ivan Mašulović, imenovan za vojno diplomatskog predstavnika u Hrvatskoj, predstavio kao prioritetne za vojno-diplomatsku suradnju Crne Gore sa Hrvatskom.

Mašulović je istaknuo važnost suradnje Crne Gore i Hrvatske u kontroli zračnog prostora, spašavanja na moru, obuke pripadnika vojske Crne Gore te u domeni kibernetičke sigurnosti.

Bošković je rekao da će Crna Gora zaštititi svoj zračni prostor programom NATO-a air policing i da je u fazi potpisivanja tehničkih sporazuma s NATO-om, Grčkom i Italijom. 

"Grčka i Italija će raditi air policing za Crnu Goru, kao što su od 2009. to radile za Albaniju, kada je ušla u Savez“, rekao je Bošković.

Komentari (45)
  • meni ovaj jedrenjak više liči na turistički brod nego na vojni. što se tiče ratne mornarice i obuke novaka, dobar je jedino za učenje čvorova po užadima vezati. :)))

    31. 10. 2017,   08:37
  • Stvar vojne sukcesije. Brod izgrađen 1931 za potrebe kraljevine jugoslavije. Za vrijeme 2. svjetskog rata koristila ga talijanska vojska (Marko Polo). Godine 1946 uništen brod dotegljen u Tivat na remont gdje se i vrši remont do 1949. Znači vlasnik SFRJ.

    30. 10. 2017,   23:54
  • Aaaaaa znači uz srbe sad su nam neprijatelji i crnogorci. Znači zato se naš ministar obrane jako raspalio zadnje vrime i stalno i priča o nekim neprijateljima , obrani naše državice, spremnosti pučanstva za obranu domovine , ''velikom '' odazivu i ''spremnosti'' pučanstva za obranu od imaginarnog neprijatelja .Da da da. Nego di je tata NATO u toj priči ? Mi ne bi ni pušku tribali obzirom da je tata uz nas.

    31. 10. 2017,   07:46