Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Brodica je udarila u nešto, mi ubrzano tonemo, pomozite...'

None Foto: MMPI

Zaprimljen je poziv sa brodice duge 8 metara u Mljetskom arhipelagu. Na brodici je bilo četvero ljudi. Brodica je, kazali su, udarila u nešto neodređeno te ubrzano prima more i tone

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je javnost o pomorskim nesrećama koje su se dogodile prošle noći za vrijeme velikog nevremena koje je zahvatilo Jadran.

Najzahtjevnija te ujedno najpogibeljnija situacija dogodila se noćas u Dubrovačkom akvatoriju sat vremena nakon ponoći. Zaprimljen je poziv sa brodice duge 8 metara u Mljetskom arhipelagu. Na brodici je bilo četvero ljudi. Brodica je, kazali su, udarila u nešto neodređeno te ubrzano prima more i tone.

Odmah po zaprimanju informacije o poziciji havarije i potonuća o događaju su informirani službenici Lučke kapetanije Dubrovnik te je istovremeno prema svim sudionicima u pomorskom prometu tim područjem, poslana obavijest o događaju. Poslan je i poziv pogibelji 'Mayday Relay', na koji su se ubrzo odazvali voditelji nekoliko plovila i uključili u spasilačku akciju. Angažiran je i motorni brod  'Nona Ana', koji je bio u blizini.

Sat i pol vremena kasnije javljeno je da su brodolomci pronađeni.

Foto: MMPI

Četvero ljudi na maloj jedrilici kraj Lošinja sinoć oko 20 sati nosila je nevera prema obali. Prevrtali su se i nisu uspijevali manevrirati. O događaju je obaviještena Lučka kapetanija Rijeka i Pomorska Policija Rijeka. Na dojavljenoj  poziciji ipak nisu zatekli jedrilicu, jer je posada vjerojatno, uspostavila nadzor nad jedrilicom i samostalno otplovili prema uvali Artatore.

Tri mladića u prevrnutom gumenjaku

Ispred marine Cres više osoba u manjoj jedrilici svjetlosnim signalima oko 20.41 tražilo je pomoć. Iz Cresa je isplovilo plovilo Lučke Uprave koje je pronašlo tri mladića u prevrnutoj gumenoj brodici. Otegljeni su u sigurnu luku.

TROJE OZLIJEĐENO U SAMOBORU Vjetar nasukao brodove, čupao drveće, nestajalo je i struje...

Oko 21.25 u Staroj Baški puklo je sidro na jedrilici. Kako posada nije bila životno ugrožena, informacija je proslijeđena tvrtki specijaliziranoj za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru. Naknadno javljeno da su odbili asistenciju jer su se snašli sami.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Iz mjesnoga kampa u Vrsaru zaprimljen je poziv o dvije jedrilice koje je more nasukalo cijelom dužinom na plažu, dok je još nekoliko plovila ostalo plutati bez nadzora, svi otrgnuti sa vezova.

VJETAR NOSI I KROVOVE Nevrijeme hara Hrvatskom: Ulice plivaju, na moru havarije

Zaprimljena je dojava i iz jedriličarskog kluba Pula o njihovom djelatniku. D.B.,isplovio je iz Malog Lošinja u smjeru Pule te je posljednje javio da ga je zahvatilo jako nevrijeme, nakon čega su sa njime izgubili kontakt. Odmah je zatraženo lociranje mobilnog uređaja i nedugo potom nestali je živ i zdrav doplovio u Verudu.

Potraga za Talijanom

Dvije motorne brodice na Molatu zahvaćene jakim nevremenom, spašene su od nasukavanja, a odsukane su i tri nasukane jedrilice u uvali Soline, na Velom Ižu.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Oko 22.30 sati sa otoka Drvenik Veli muškarac je javio kako je njegov gost, F.C.iz Italije samostalno otplivao prema vlastitoj motornoj jahti 'Guendalina', sa kojom je ubrzo isplovio iz uvale, kako se jahta ne bi nasukala. Talijan nije imao mobitel, pa je u traganje i spašavanje trajalo satima. Živog i zdravog Talijana oko tri sata ujutro pronašli su u uvali Vinišće.

Iz Lučke ispostave Milna stigla je informacija o potopljenoj jahti imena 'Topless express', pred samim ulazom u Milnu. Na jahti je u trenutku nesreće bilo čak osam Čeha, koji su srećom svi spašeni neozlijeđeni. 
 

Komentari (9)
  • Danas svatko dobije dozvolu za voditelja brodice...

    3. 8. 2019,   14:38
  • Ono kad ideš 2m od obale i neznaš koliki ti je gaz s kobilicom ja bi ti odrapil kaznu koliko ti je vrijedna jedrilica pa onda glumi skipera usred Minhena ma asfaltu!!!!

    3. 8. 2019,   14:54
  • Nije mi jasno kako se ljudi nađu u takvim pogubnim situacijama unatoč svim vremenskim prognozama koje jasno nagovještavaju vrijeme i na kopnu i na moru. Da li ne vjeruju prognozama ili se uzdaju u svoje sposobnosti u borbi s vremenskim nepogodama.

    3. 8. 2019,   14:39