Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Brodica s dvojicom Slovenaca nasukala se kod Malog Lošinja

S obzirom da se nasukanoj brodici nije moglo pristupiti s morske strane zbog visokih valova i plitkih podmorskih hridi, u spasilačku akciju su se uključili članovi HGSS-a

Tijekom vikenda Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zaprimilo je izvještaje Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o poduzetim spasilačkim akcijama prema osobama i plovilima na moru, na više područja nadzora sigurnosti plovidbe. Najviše nezgoda zabilježeno je na Kvarneru gdje se ujedno dogodila i jedina teža pomorska nesreća, u kojoj su teže ozlijeđena dva slovenska nautičara prilikom nasukanja njihove brodice u akvatoriju Malog Lošinja.

Službenici MRCC Rijeka danas, 10. rujna u 10.44 sati zaprimili su poziv očevidaca koji su prijavili brodolom na hridinama jedne od uvala s istočne strane otočića Koludarac, nedaleko Malog Lošinja . Obaviještena je Lučka kapetanija Rijeka, odnosno, nadležna Lučka ispostava Mali Lošinj čiji su službenici odmah isplovili prema mjestu nasukanja. MRCC Rijeka je u kratkom roku prikupila sve potrebne podatke o sudionicima pomorske nesreće i njhovoj točnoj poziciji, za koju je utvrđeno kako je nedostupna s morske strane zbog visokih valova i plitkih podmorskih hridi. Zbog toga su u spasilačku akciju angažirani pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, koji su brodicom malološinjske Ispostave ubrzo prevezeni do najbliže pristupne točke poziciji, gdje su zatekli dva slovenska brodolomca i jednu osobu, dojavitelja nesreće, koji je netom ranije do njih stigao kopnom, no nije bio u mogućnosti evakuirati ih sa mjesta nasukanja.

Dvojica brodolomaca, A.K. (rođen 1968. godine), voditelj i vlasnih nasukane brodice i B.Z. (rođen 1976. godine), član posade, obojica državljani Republike Slovenije odmah su nosilima evekuirani na brodicu LI Mali Lošinj i prevezeni u Mali Lošinj. Brodolomce su preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Na poziciji nesreće nije primjećeno značajnije onečišćenje mora osim plutajućih manjih dijelova nasukanog glisera njemačke zastave, koji se pod udarima valova gotovo u potpunosti raspao.

Službenici Lučke ispostave Mali Lošinj dovršit će očevid o uzrocima ove pomorske nesreće kada brodolomci budu u mogućnosti pristupiti davanju izjava. O ovoj pomorskoj nesreći MRCC Rijeka obavijestila je i Pomorsku policiju Rijeka.

 

 

 

Komentari (17)
  • prvi val iskrcavanja za osvajanje teritorija

    10. 9. 2017,   18:20
  • He- he. Slovenci izveli desant na Lošinj!

    10. 9. 2017,   18:41
  • Oćito vaši ne prenose , kolko se Hrvata poubija po SLO !

    10. 9. 2017,   19:00