Obavijesti

News

Komentari 9

Brodograditelj Baltazar: 'Šest sam godina gradio svoj brod'

Brodograditelj Baltazar: 'Šest sam godina gradio svoj brod'
1

Dragan Janković zvani Baltazar (66) iz Musaleža kraj Poreča prije dvadeset godina je dao otkaz u Uljaniku, a 2012. godine je počeo graditi svoju ljepoticu

VIDEO

Nisam ga gradio za turiste, nego za obitelj i prijatelje. Ove zime planiram postaviti četiri kabine s tušem i urediti salon s kuhinjom. Ispričao nam je to svestrani Dragan Janković zvani Baltazar (66) iz Musaleža kraj Poreča, kojemu je trebalo čak šest godina da potpuno sam sagradi željezni brod Albatros.

- Nije bilo dana ili noći, pa čak i praznika, a da Baltazar nije rezao i savijao velike limene ploče koje je zbog cijene nabavljao u Srbiji, a potom sam vario i dodatno oblikovao kako bi sve bilo savršeno. Izrađivao je i posebne patente i brave za vrata kako morska voda i kišnica ne bi procurili u unutrašnjost.

Također sam i bez ičije pomoći po cijelom brodu je proveo struju te ugradio cijevi za vodu koje je spojio s pumpama. Bilo je tu zaista mnoštvo neprespavanih noći. No barem se znalo gdje je i što radi. A radio je neprekidno. Taman kad misliš da je nešto gotovo, on bi to mijenjao i doveo do toga da funkcionira perfektno i bez pogreške - priča nam Draganov sin Dani, koji je ponosan na oca i njegovo postignuće.

Ličilac, staklar, automehaničar...

Svestrani majstor Dragan je u Uljaniku radio kao tokar i dao otkaz.

- Kasnije sam bio ličilac, zatim staklar, a onda sve to ostavio iza sebe i 20 godina bio automehaničar - kaže nam vrsni majstor koji se bavio i izradom eksluzivnih dodataka za motocikle od inoksa, a gradio je i trokolice.

Dragan dodaje da mu je ideja da sagradi brod došla spontano.

- Želja mi je bila da u starijoj dobi uživam u plovljenju morem. Za kupiti novo ili polovno plovilo trebalo je izdvojiti puno novca, pa sam ga eto odlučio sam napraviti kako bih uštedio - kaže Dragan.

Na pitanje koliko ga je sve to stajalo, samo je odmahnuo rukom. Uz osmijeh objašnjava kako nije u šoldima sve.

- Vrijedi negdje oko 200.000 tisuća eura u sadašnjem stanju - objašnjava Baltazar.

Iako brodovi poput njegova na internetu mogu doseći cijenu i do 600.000 eura, Dragan ne razmišlja o prodaji. Brod ima dva motora koje je Dragan izvadio iz potonulog broda i potpuno ih obnovio. Svaki od njih ima 175 KS. Plovilo je dugačko 11,5 metara i teško 13,5 tona. 

- Na proljeće, kad bude gotova i unutrašnjost, sve će biti spremno za dužu, pravu plovidbu. Na palubnoj provi moram srediti sunčalište i na krmi postaviti tapecirane klupe za uživanje u piću i klopi. Već sam postavio rezervoare od više od tisuću litara za benzin i pitku vodu. Još moram dodati i roštilj - otkrio nam je porečki brodograditelj Baltazar, koji je svoju željeznu ljepoticu gradio u industrijskoj zoni kraj Kaštelira.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.