Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Brodovi u lukama: Ribari su prekinuli lov jer nema ribe

None Foto: Duško Marušić/Pixsell

Ribolov je trebao trajati još deset dana, ali smo ga prekinuli do 10. siječnja 2016. jer smo već dosegli kvotu EU 
po kojoj na godinu smijemo izloviti 65.000 t plave ribe

Plava riba živi četiri, pet godina. Ako sad ne bismo pristali na restrikcije ulova, nego i dalje nastavili loviti nedoraslu srdelu, za koju godinu više ne bismo imali što loviti, kaže predsjednik Ceha ribara Mato Oberan.

Tako od subote na stolovima Hrvata više nema sitne plave ribe. Iako je lov trebao trajati još deset dana, plivarice su privezane u lukama pa građani za Badnjak neće moći kupiti jeftiniju plavu ribu, poput papalina i srdela. U javnosti se pojavila informacija da je naša ribarska flota izlovila kvotu Europske komisije od 65.000 tona. Iz Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore saznajemo da je razlog lovostaja velik udio nedorasle ribe u ulovu i mrijest.

- Hrvatska neovisno od EU sama uvodi restrikcije pa su naši brodovi u cilju očuvanja ribljeg fonda na moru samo 180 dana. Radimo sve kako broj ribolovnih dana ne bismo morali dodatno smanjivati jer bi to dovelo u pitanje isplativost - kaže Oberan.

Hrvatski ribari, dodaje Oberan, nemaju puno izbora jer biologija mora je takva da će oni, ako ne budu htjeli pristati na daljnje restrikcije u budućnosti, loviti sve manje ribe. Sljedeći put će ribari na more tek 10. siječnja, a nakon petodnevnog lova opet slijedi lovostaj za koji će ribari dobiti obeštećenje. Oberan smatra da bi izlaz iz problema mogao biti u učinkovitijoj organizaciji trgovine. Drugo rješenje bilo bi povećanje potrošnje ribe u kućanstvima. Bilo je kao i ranijih godina planirano da će lovostaj na plavu ribu biti prekinut 22. i 23. prosinca, kako bi građanima slabije platežne moći bilo omogućeno da za Badnjak imaju jeftiniju ribu, no to se neće dogoditi. Procjena je da bi se u dva dana ribolovna kvota znatno premašila i tako nanijela štetu ribljem fondu. Zbog toga, tko nema novca za oboritu ribu, do 11. siječnja nema razloga pohoditi ribarnice.

Komentari (40)
  • Nit orati nit kopati nit saditi samo baciti mrežu i žnjati, jedanput će i to pući ! Pomalo i puca !

    12. 12. 2015,   19:11
  • EU....koliko godisnje smijemo udahnut zrak.......

    12. 12. 2015,   18:33
  • Kako se prije lovilo i ribe je uvijek bilo..Zna se kad je lovostaj za pojedinu vrst ribe i ona se tad ne lovi..Sad brane samo da uvoz poraste..

    12. 12. 2015,   19:37