Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Broj poroda i dalje pada: 'Bebe i prije rođenja idu u Njemačku'

None Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Prvi se u Brodsko-posavskoj županiji u 4,13 sati rodio se Viktor Radičević. 'Bacali smo vatromet s djecom, pukao je vodenjak, došli smo u bolnicu i stigao je Viktor', kaže majka Vedrana

Središnje proslave dočeka Nove godine u Brodsko-posavskoj županiji održane su u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, novogodišnja noć protekla je bez incidenata, potvrdili su iz Policijske uprave Brodsko-posavske, a veselje su upotpunila su dva poroda, po jedna beba u slavonskobrodskom i novogradiškom rodilištu.

Prvi se u Brodsko-posavskoj županiji u 4,13 sati rodio se Viktor Radičević. Dječak je treće dijete majke Vedrane i oca Branka.

- Bacali smo vatromet s djecom, pukao je vodenjak, došli smo u bolnicu i stigao je Viktor - kaže majka Vedrana iskreno priznajući da odluka za treće dijete nije bila planirana.

'Pada broj poroda. To nije dobro...'

Liječnik Željko Blažinkov s Odjela ginekologije slavonskobrodske bolnice rekao je da i ta bolnica, kao i cijela Hrvatska, nažalost bilježi tendenciju pada broja poroda.

- Prošlu godinu završili smo s 969 poroda. To nije dobro za ovu državu i cijelu regiju, trebamo nešto poraditi na tome. Često puta susrećemo se u ambulanti s trudnicama koje obavljaju zadnji pregled, jer kažu da idu kod muža u Njemačku gdje vode cijelu obitelj. Stvaranje mogućnosti da se nađe posao, dobro plaćen posao, to je jedini je način da se takav trend zaustavi. Jer netko tko radi za 2.500 kuna neće sigurno ostati ovdje nego će otići u inozemstvo - rekao je Blažikov.

Župan: Manji broj novorođene djece je zabrinjavajući

S njim se slaže i brodsko-posavski župan.

- Manji broj novorođene djece je zabrinjavajući. Ono što moramo raditi i što će zadržati mlade obitelji ovdje je otvaranje radnih mjesta i stabilnost posla - rekao je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije koji je danas posjetio rodilišta u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški.

Poželio je sve najbolje bebama i njihovim majkama.

U novogradiškom rodilištu danas su morali biti vrlo strpljivi - prva ovogodišnja beba Tena Blažić rođena je tek u 11 sati.

Komentari (112)
  • Vise hdz protjerao Hrvata nego Srbi.

    1. 1. 2018,   15:39
  • Tko normalan bi odlazio iz druge Svicarske i jedne od najrazvijeniji clanica EU kako rece predsjednica Kolinda

    1. 1. 2018,   15:42
  • Svi za Živi zid Goni lopove uhljebe i profitere

    1. 1. 2018,   15:38