Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Broj požara u Amazoniji za 83% porastao u odnosu na lani

None Foto: Steve L. Hilty/DPA/PIXSELL

Šumski požari u Brazilu su najčešći za vrijeme sušne sezone, no neki se namjerno izazivaju da bi se ilegalno krčile šume i da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke

Brazilska svemirska agencija izvijestila je da je broj požara koji je zahvatio Amazoniju kao posljedica sječe šuma, u odnosu na prošlu godinu porastao za 83 posto.

Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio tjedan dana nakon što je predsjednik Brazila Jair Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog objave podataka o krčenju šuma, piše BBC. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Gusti dim koji je nastao zbog požara nadvio se u ponedjeljak nad Sao Paulom gdje je usred dana oko sat vremena vladala potpuna tama.

To se dogodilo pošto je snažan vjetar 'donio' dim iz država Amazonas i Rondonije, od Sao Paula udaljenih više od 2700 kilometara. 

Najveća prašuma na svijetu, Amazonija ključna je u borbi protiv globalnog zatopljenja. 

Aktivisti za očuvanje okoliša za požare okrivljuju Bolsonara, tvrdeći da je poticao drvosječe i poljoprivrednike na krčenje šuma. 

U međuvremenu je iz američke NASA-e objavljeno da je ukupan broj požara u području same Amazonije nešto niži od godišnjeg prosjeka. 

Agencija je izvijestila da više požara gori u Amazonasu i Rondoniji, a njihov je broj nešto manji u državama Mato Grosso i Para. 

Šumski požari u Brazilu su najčešći za vrijeme sušne sezone, no neki se namjerno izazivaju da bi se ilegalno krčile šume i da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke. 

Po podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja od siječnja do kolovoza ove godine u brazilskom je dijelu Amazonije izbilo više od 72.000 požara. 

Riječ je o najvećem evidentiranom broju požara otkad je 2013. počelo službeno praćenje ovih podataka. Institut je izvijestio da je samo od prošlog četvrtka zabilježeno više od 9500 požara, uglavnom u području Amazonije. 

Za usporedbu, tijekom 2018. evidentirano je ukupno 40.000 požara. 

Ricardo Mello, voditelj Amazonskog programa Svjetskoga fonda za prirodu (WWF), za BBC je kazao da su požari 'posljedica porasta krčenja šuma što je vidljivo iz nedavno objavljenih podataka'.

 

Komentari (5)
  • Kad vam drvece nestane plakat cete.Sume ste vec odavno opustosili.Te vase pijandure koje se zovu "lovci".U sumama uzgajate svinje a prirodne zivotinje ste sve otjerali.Neka vam bog pomogne ali nece.Odavno je on digo ruke od vas.

    22. 8. 2019,   08:20
  • Namjerno pale, država je već prodala koncesiju.

    21. 8. 2019,   20:47
  • Nažalost nedužne životinje će osjetit sječu šuma i paleži.

    22. 8. 2019,   09:09