Obavijesti

News

Komentari 37

Broj zaraženih raste, iako se sumnjalo bebe ipak bez ospica

Broj zaraženih raste, iako se sumnjalo bebe ipak bez ospica

Potvrda je stigla za 13 zaraženih ospicama u Dubrovniku. Mislili su da su dvije djevojčice oboljele, ali se uspostavilo da je riječ samo o osipu

VIDEO

Situacija se mijenja iz sata u sat, a za sad mogu reći to da smo potvrdili zarazu ospicama kod ukupno 13 ljudi, kazao je dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ-u.

Nije mogao reći koliko uzoraka trenutačno čeka potvrdu. Kod većine pacijenata, djelatnika bolnice u Dubrovniku, zaraza je stigla nakon kontakta s prvim oboljelim pacijentom iz Stona krajem svibnja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kako se jedan oboljeli zarazio u Francuskoj. Mediji su u četvrtak tijekom dana objavili da se sumnja na zarazu ospicama i kod dvije bebe, ali pokazalo se da to nije točno.

Panika zbog epidemije: 'Stanje je ozbiljno, treba cijepiti djecu'
Panika zbog epidemije: 'Stanje je ozbiljno, treba cijepiti djecu'

- Na opservaciji su bile dvije djevojčice starosti mjesec dana i šest mjeseci koje nismo mogli zadržati na pedijatriji zbog situacije s ospicama. Imale su osip i djelovali smo preventivno, no pokazalo se da nije riječ o morbilama. Dobrog su stanja - rekao nam je dr. Stjepan Đuričić, voditelj Odjela za infektologiju dubrovačke Opće bolnice. Dodao je da je trenutačno u obradi manji broj pacijenata kod kojih postoji sumnja u ospice, ali ne želi bez jasne potvrde s tim podatkom izlaziti u javnost. Ravnatelj bolnice Marijo Bekić kazao je novinarima da su hospitalizirana dva pacijenta kod kojih zaraza još nije potvrđena.

Pedijatar: Ne postoji razlog da ne cijepite dijete tijekom ljeta
Pedijatar: Ne postoji razlog da ne cijepite dijete tijekom ljeta

- Imam dvoje djece stare 10 i osam godina i mogu vam reći da u gradu ne vlada nikakva panika i da su to sve mediji napuhali. Cijepio sam ih oboje samo jedanput i nema šanse da ih cijepim drugi put. Te sve bolesti koje oni navode prebolio sam kao mali, imao sam i ospice i zaušnjake i ništa mi nije bilo - ispričao nam je roditelj koji je želio ostati anoniman.

- Poduzeli smo sve mjere kako bismo spriječili širenje zaraze, osobito kod predškolske djece. Početkom godine bilo je više od tisuću necijepljene djece na dubrovačkom području, no sve je više roditelja koji su ipak cijepili djecu pa više nemamo točan broj. Teoretski bi zaraza mogla eskalirati osobito u predškolskoj populaciji, ali nadamo se da neće. Na snazi je zabrana dolaska necijepljene djece u vrtiće, a dodatno smo cijepili sve djelatnike dječjih vrtića na tom području - kazao je dr. Kaić. U Općoj bolnici Dubrovnik od prošlog tjedna na snazi je zabrana posjeta, a pacijenti kod kojih postoji sumnja na ospice ulaze na stražnji, odvojeni ulaz.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca