Obavijesti

News

Komentari 51

Broker Martini Dalić: Trebamo to bolje osvijestiti kod Andreja

Broker Martini Dalić: Trebamo to bolje osvijestiti kod Andreja
1

Portal Index.hr objavio je novu prepisku takozvane Grupe Borg u kojoj se vidi da je sama grupa imala velik utjecaj na premijera oko usvajanja Lexa Agrokor u vladi

VIDEO

BRAVO - svaka čast! Na kraju je to bilo ipak jedno lijepo iskustvo. Ja se nadam da će Rusi kupiti barem 3 mjeseca vremena da nam prođe jedan IPO-čić (kad već nije HEP) u svibnju. A onda nakon toga, neka ljeto započne u bojama našeg zakona, napisao je Tonći Korunić iz InterCalitala u mailu koji je poslao Grupi Borg 31. ožujka, nakon što je zakon prošao na vladi, objavljuje portal Index.hr. 

Njegov mail potvrđuje kako je tzv. Grupa Borg bila specijalizirana za posebne zadatke premijera Plenkovića i bivše ministrice Dalić.

"Borgovci" su bili zaduženi za provedbu ideje da državi u svoj posjed vrati Inu i to privatizacijom HEP-a. Ta ideja bila je aktualna 2016. godine. Iz mailova koje posjeduje Index vidljivo je da je i vlasnik brokerske kuće Korunić računao na angažman i u projektu inicijalne javne ponude HEP-a. 

Brkić: Martina Dalić je u poslu napravila greške u koracima...
Brkić: Martina Dalić je u poslu napravila greške u koracima...

- Otkupit ćemo cijeli MOL-ov paket Ininih dionica. Učinit ćemo to prema modelu koji smo već razradili, koji je financijski održiv i koji u konačnici neće povećati javni dug RH - rekao je premijer na Badnjak 2016. na izvanrednoj konferenciji za novinare te pritom nije ulazio u detalje modela otkupa Ine. Rekao je kako je sam model razrađen te da će se detalji znati uskoro. 

Ministrica Dalić je dva tjedna kasnije izašla s detaljima. Izjavila je da će na burzi ponuditi 25 posto minus jednu dionicu HEP-a, čime će se održati državno vlasništvo. 

Tko je Darko Horvat? Preko HEP-a i FER-a do ministra
Tko je Darko Horvat? Preko  HEP-a i FER-a do ministra

- Država će imati istu mogućnost da utječe na razvoj HEP-a kao što to ima danas - kazala je tada te dodala kako je prodaja HEP-a odluka cijele vlade. No, iz mailova je sada jasno kako su iza cijele operacije stajali njezini i Plenkovićevi suradnici iz "Grupe Borg". 

U jednom od mailova Dalić se osvrće na propali projekt prodaje HEP-a kako bi se kupila Ina. 

Zdravko Marić: Još me nitko iz DORH-a nije kontaktirao
Zdravko Marić: Još me nitko iz DORH-a nije kontaktirao

- I ima opet taj slippage s projektom INA-HEP gdje smo jasno naučili da sistem prihvaća ono sto mu se svida, a odbacuje ono sto mu se ne svida ostavljajući nas da nađemo rješenje. A rješenja nema - da bi se INA kupila to se mora platiti. Tako i ovdje da bi se Agrokor oporavio to se mora platiti i jasno povuci ekonomski potezi koji se moraju povući. A ekonomiji se ovdje ipak baš ne vjeruje. I tako u krug. Nightmare! - napisala je Dalić u mailu 27. veljače prošle godine. 

Očito je da je grupa imala snažan utjecaj na premijera Plenkovića koji se s njima redovno sastajao. Navodili su kako kod njega moraju "osvijestiti" ideju o Lexu. 

- To moramo bolje osvijestiti kod Andreja, vidim da je njemu ova prozivka issue, a ne bi trebala biti ako se stvari rasvijetle i predstave na pravi način - napisao je Korunić u mailu 27. veljače. Borgovci su, jasno je iz mailova, znali kako razmišlja premijer te da su imali presudan utjecaj na njega kada se radi o bitnim stvarima, odnosno ekonomskim pitanjima poput INA-HEP i Agrokora. 

Plenkovića će napasti riječima kojima je on srušio Karamarka
Plenkovića će napasti riječima kojima je on srušio Karamarka

Mjesec dana kasnije Plenkovićeva vlada izglasala je Lex Agrokor. 

Dio mailova primao je i ministar financija Zdravko Marić. 

Plan da određena grupa ljudi radi besplatno za vladu, a naplaćuje se u Agrokoru sadržan je u jednom od hodograma aktivnosti grupe koja je procjenjivala stanje u Agrokoru. Odnosno, u planu koji je prezentiran Plenkoviću stajalo je kako će vlada birati savjetnike koje će plaćati kompanija, točnije - Agrokor. 

Time je dokazano da je Plenković cijelo vrijeme znao tko su pisci Lex Agrokora te da je upoznat s "borgovcima", iako je nijekao da zna te podatke. Iz komunikacije koju posjeduje portal Index.hr jasno je da je bio ne samo informiran o njihovim aktivnostima, nego da je u njima i sudjelovao. 

Tri jahača Agrokorlipse: Stvori zakon i zaradi milijune kuna...
Tri jahača Agrokorlipse: Stvori zakon i zaradi milijune kuna...

Izuzev redovnih sastanaka tu tezu potvrđuje i činjenica da je savjetnica premijera, Dubravka Vlašić Pleše, svega nekoliko sati prije usvajanja Lexa u vladi dobila na svoj službeni, vladin mail, nacrt Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima. Mail je stigao iz ured Branimira Bricelja iz Altere koji nije imao nikakve ovlasti u vladi. 

Premijer je o tome nedavno rekao kako je "normalno da savjetnica za pravna pitanja u tjednu kada se donosi zakon ima na svom e-mailu nacrt zakona". Iako je to tehnički točno, tvrdnja je namjerno nedovoljno precizna. Naime, savjetnica je mail primila svega nekoliko sati prije usvajanja. Također, na vidjelo je izašlo da je Plenković svoj predizborni spot snimio u uredu odvjetnika Šavorića, jednog od najzaslužnijeg za Lex, a za kojeg su iz vlade tvrdili da nisu s njime u nikakvoj posebnoj vezi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Što je rekao? Šef SOA-e dao je Kolindi izvješće o aferi mailovi
'JA BIH VRATILA NOVAC'

Što je rekao? Šef SOA-e dao je Kolindi izvješće o aferi mailovi

U ponedjeljak na razgovoru s predsjednikom Vlade predložit ću održavanje sjednice Nacionalnog vijeća, svakako postoji potreba jer moram izraziti zabrinutost trenutnim stanjem, kazala je predsjednica

'Afera Hotmail se nije trebala dogoditi, ali neću sad o tome'
DARKO HORVAT

'Afera Hotmail se nije trebala dogoditi, ali neću sad o tome'

Premijer traži potporu partnera za to da ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić postane i potpredsjednik Vlade, a da ministar gospodarstva bude Darko Horvat
Zdravko Marić: Još me nitko iz DORH-a nije kontaktirao
AFERA MAILOVI

Zdravko Marić: Još me nitko iz DORH-a nije kontaktirao

U ovom trenutku ne bih ulazio u špekulacije, kondicionale - što ako scenarij. Prema onome što smo čuli u petak u Opatiji, na panelu o Agrokoru, proizlazi da se približavamo trenutku nagodbe, kaže ministar