Obavijesti

News

Komentari 23

Mučio je i ubio suprugu, majku sedmero djece, pa sve zapalio...

Mučio je i  ubio suprugu, majku sedmero djece, pa sve zapalio...
1

Vrhovni sud je Željku Langeliću povećao kaznu na 21 godinu zatvora za ubojstvo supruge u Marinom Selu pored Lipika: 'Jedino ovakvom kaznom može se ostvariti svrha kažnjavanja...'

VIDEO

Vrhovni sud Republike Hrvatske povećao je na 21 godinu zatvorsku kaznu Željku Langelić, osuđenom na Županijskom sudu u Bjelovaru na 15-godišnju kaznu zatvora zbog brutalnog ubojstva supruge, majke sedmero djece, u obiteljskoj kući u Marinom Selu u travnju 2018. godine.

Vrhovni sud prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i povećao kaznu na 21 godinu zatvora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45

Osuđeni Langelić 24. travnja 2018. godine ubio je suprugu u dnevnom boravku obiteljske kuće u kojoj je s njom živio u Marinom Selu pored Lipika. U namjeri da je usmrti, preko glave joj je na vrat prebacio dvostruku omču izrađenu od pletenog najlonskog užeta debljine pola centimetra koju je zatim čvrsto stegnuo i držao je tako stegnutu sve dok je nije zadavio. Potom je izašao iz kuhinje i zapalio požar u pomoćnim prostorijama kuće i udaljio se u nepoznatom pravcu. Prije nego što joj je okončao život, Langelić je svoju suprugu u duljem vremenskom periodu maltretirao i prijetio joj smrću.

Poruke užasa: Ubio je suprugu Mariju pa pisao ružem po zidu
Poruke užasa: Ubio je suprugu Mariju pa pisao ružem po zidu

S obzirom na okolnosti kaznenog djela Vrhovni sud je, među ostalim, prihvatio argument državnog odvjetnika da je osuđenik unaprijed isplanirao ubojstvo.

- Jedino ovakvom kaznom može se ostvariti svrha kažnjavanja, čime je izražena društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela, jača se povjerenje javnosti u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utječe na počinitelja i sve druge da ne čine kaznena djela i jača svijest o pogibeljnosti počinjenja kaznenog djela i o pravednosti kažnjavanja te će se omogućiti počinitelju ponovno uključivanje u društvo - stoji u obrazloženju pravomoćne presude.

Uz zatvorsku kaznu, ubojici je propisana i sigurnosna mjesta obaveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu.

Podigli optužnicu: Zadavio je ženu pa zapalio obiteljsku kuću
Podigli optužnicu: Zadavio je ženu pa zapalio obiteljsku kuću

Vrhovni sud je izvijestio da je, razmatrajući žalbu, utvrdio da je "prvostupanjski sud pravilno optuženiku kao olakotno cijenio priznanje počinjenja djela i dosadašnju neosuđivanost. No, pogrešno je cijenjeno olakotnom okolnošću optuženikovo kajanje jer ono nije bilo iskreno s obzirom na to da je izraženo bez odgovarajuće afektivne pratnje, a optuženik je nekritičan spram sebe i vlastitih postupaka".

Zaključili su i da je precijenjen značaj sudjelovanja u Domovinskom ratu s obzirom na narav i prirodu počinjenog kaznenog djela.

- Vrhovni sud Republike Hrvatske ističe da je optuženik iskazao znatno veću kriminalnu količinu od one koju je cijenio prvostupanjski sud jer je kazneno djelo unaprijed isplanirao i proveo ga u djelo. Riječ je o kaznenom djelu u kojem je ranije zlosavljanje oštećenice kvalifikatorna okolnost koje djelo čini teškim ubojstvom. Optuženik je, osim oštećenice, prije učestalo zlostavljao i djecu. Nije cijenjena okolnost da je optuženik prilikom počinjenja djela oštećenici prouzrokovao i dodatnu patnju jer je smrt nastupila davljenjem, a opće je poznato da u takvim situacijama smrt ne nastupa odmah - izvijestio je Vrhovni sud.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u