Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bruxelles se trgnuo: Obećali su bolju zaštitu za izbjeglice

None Foto: REUTERS/PIXSELL

Predsjednik Europske Komisije Jean Claude Juncker u godišnjem obraćanju Uniji kazao je kako je krajnje vrijeme da Europa pomogne izbjeglicama. Ima kapacitete

Nakon niza kritika upućenih Europi što nema nikakav konkretan plan kako zbrinuti i pomoći izbjeglicama s Bliskog istoka i Afrike nešto se ipak krenulo mijenjati u tom pogledu. Prvo i najvažnije jest vrlo važan, programatski govor predsjednika Europske Komisije Jeana Claudea Junckera prošlog tjedna u Europskom parlamentu. On je u svom godišnjem obraćanju Uniji (State of  the Union) ukazao da je krajnje vrijeme da Europa pomogne izbjeglicama. Obećao je da će EK ponuditi bolju zaštitu za izbjeglice, ali i da će poboljšati zaštitu na svojim granicama. Govor, kojeg već danima pomno iščitavaju i dešifriraju gotovo svi europski mediji, bio je brutalan u svojoj iskrenosti. Naime, Juncker je sve Europljane podsjetio da se prisjete svoje povijesti "Mi Europljani, trebali bismo se sjetiti da je Europa kontinent gdje je gotovo svatko, u određenom trenutku, bio izbjeglica". I da, to je ta istina koja bi trebala pobuditi empatiju građana Europe jer su gotovi svi narodi u jednom trenutku svog postojanja bježali pred ratnim vihorima. Juncker je naglasio kako izbjeglice čine svega 0.11 posto europske populacije i EU ima kapacitete, a trebala bi imati i volje primiti ih još u više.  

Junckerov govor jako je odjeknuo u Bruxellesu, ali i izvan kontinenta. Što se tiče Bruxellesa putem njegova govora mijenja se retorika: više se ne spominju riječi: migranti i migrantska kriza, nego izbjeglice i sve moguće izvedenice iz te riječi. Naime, njegov govor je toliko pomno seciran da je izbrojeno kako je 34 puta koristio riječ izbjeglica, azil 19, migracije 8, tražitelj azila 3, a riječ migrant nula puta. 

Nakon ovog Junckerova istupa sve se češće nagađa kako bi se i Summit na temu izbjeglica mogao održati prije predviđenog datuma, dakle prije kraja studenog. Štoviše, predsjednik Europskog vijeća Tusk najavio je da će sazvati izvanredni sastanak na vrhu ukoliko današnji sastanak u Bruxellesu ministara unutarnjih poslova ne postigne željene rezultate.

Europa, točnije Bruxelles se trgnuo. Zelena stranka u Parlamentu čak je predložila šefu EP-a Martinu Shulzu da se zgradu u Strasbourgu da izbjeglicama na raspolaganje jer je prazna većinu mjeseca. Teško je povjerovati da bi se ova ideja Zelenih mogla i ostvariti, ali već je dobro i to što se odnos prema izbjeglicama mijenja. Tko zna, možda nas baš i iznenade?

Komentari (8)
  • Sad je gotovo,pustili ste ih tisuće u EU,dovoljan je samo mali postotak njih da budu teroristi i da vidiš dima po europi.

    14. 9. 2015,   09:45
  • Samo me zanima tko ce nas od njih zastititi...kako je krenulo,ta nasa dobra volja da ih zbrinemo mogla bi nam se obit o glavu...kako god oni su ostali isti oni muslimani koji su odgojeni da nas mrze..sami sebi skacemo u stomak

    14. 9. 2015,   09:37
  • Jezušimarija, ne mogu vjerovati što čitam. Koliko korumpiran moraš biti da ovo izjaviš?

    14. 9. 2015,   11:06