Obavijesti

News

Komentari 41

Brza i žestoka Maja (17): Vozi formulu, a uskoro će i kamione

Brza i žestoka Maja (17): Vozi formulu, a uskoro će i kamione
4

Maturantica Maja Skeja položila je vozačke ispite za sve kategorije vozila i jedva čeka 18. rođendan sljedećeg mjeseca da može voziti kombije i kamione

VIDEO

Maja Skeja (17) iz maloga mjesta Gradac kraj Pleternice školsku klupu će uskoro zamijeniti upravljačem velikog kamiona, tegljača, u vlasništvu njezina oca Dražena.

- Položila sam sve kategorije, uključujući i C kategoriju za kamione u okviru svojega školovanja za vozača u Industrijsko obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu. Nestrpljiva sam jer moram pričekati svoj 18. rođendan idući mjesec - rekla je Maja.

Osim što je jedina vozačica u svojoj generaciji, ona je i najbolji vozač bolida na solarni pogon. Broncu je osvojila na 6. utrci solarnih vozila Solea u Sisku održanoj početkom lipnja u okviru proslave Dana Sisačko-moslavačke županije.

U vrlo jakoj konkurenciji, od 21 sudionika, Maja je iza sebe ostavila 18 kolega i bila jedina vozačica.

- Ništa oko sebe nisam vidjela, samo sam se usredotočila na stazu. Vikali su mi da usporim, ali sam im viknula da sam se došla natjecati, a ne vozikati. Bilo je malo problema jer solarni bolid koji su izradili učenici naše škole pod mentorstvom stručnog učitelja Željka Spajića nema diferencijal koji omogućuje neovisno kretanje kotača i sprečava proklizavanje vozila u zavoju.

Brzo se vratila na stazu

Sustav upravljanja bio je podešen za lijeve zavoje tako da sam u jednom desnom zavoju ušla prebrzo. Bilo je vožnje na dva kotača, zabila sam se u skelu, ali sam se brzo vratila na cestu, nadoknadila izgubljenih 40 sekundi i završila utrku na trećemu mjestu - rekla je i dodala kako je sretna zbog toga jer je sve dobro prošlo, kao i zbog toga jer su joj njezini kolege bili jako velika podrška.

- Nije mi bilo drago što se odlučila školovati za vozača. Pomislila sam žensko pa vozač, ali s obzirom na to da je odrasla u prijevozničkoj obitelji, odluka je bila definitivna i ona je to završila - rekla je majka Željka.

- Neću ostati na tome, jedva čekam sjesti za upravljač. U početku ću najvjerojatnije voziti manja transportna vozila. Upisala sam školu za tehničara cestovnog prometa, kao i sestra Kristina. Ovom vožnjom i trećim mjestom dokazala sam da su cure bolji vozači od dečki - kaže Maja, kojoj je trenutačno zadaća da sve dok ne dobije vozačku dozvolu u ruke premješta vozila u dvorištu, što čini vrlo dobro i s velikom preciznošću.

Neće ostati samo na ovome

Za Maju kažu da je mirna i da se ne da lako isprovocirati, ali na toj utrci u Sisku pokazala se u sasvim drugom svjetlu. Bila je neukrotiva, žestoka i brza, puna adrenalina, željna pobjede. Osim vožnje na dva kotača i nesretne skele, bilo je škripe guma kao na pravima trkalištima.

- Što mogu kad su tako napunili baterije. Samo mi je nedostajao zvuk motora, da osjetim oktane koji izlaze iz ispuha, jer solarni automobili su tihi, ali su jako snažni - rekla je Maja.

Bolid, Formula 1, koji je vozila Maja proglašen je najljepše dizajniranim solarnim vozilom.

- Ovo je rijetka prilika da imate djevojku koja ima C kategoriju za kamion. Nismo je smjeli propustiti. Vozila je sjajno i ovom joj prilikom čestitam - kaže mentor Željko Spajić.

Osim što se dokazala kao dobra vozačica, sve tri godine školovanja za vozača završila je s odličnim uspjehom, a sad je i maturirala. Na pitanje hoće li ona voziti dečka, rekla je da će to njemu prepustiti, ali onda je dodala da nema dečka zato što je mama Željka bila u blizini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag