Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Brzu istragu ubojstva novinara traži čak 36 zemalja UN-a

None Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Nevladina organizacija Human Right Watch ističe da je ovo prvi put da je skupina zemalja u Vijeću za ljudska prava odlučila donijeti zajedničku izjavu o ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji

Trideset šest zemalja u četvrtak je zatražilo u UN-u od Rijada da provede "brzu i temeljitu" istragu o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu kako bi se kaznili krivci.

"Najoštrije osuđujemo ubojstvo novinara Jamala Khashoggija za koje je Saudijska Arabija potvrdila da se dogodilo u njezinu konzulatu u Istanbulu", rekao je islandski veleposlanik Harald Aspelund u svom istupu u UN-ovu Vijeću za ljudska prava.

A still image taken from CCTV video and obtained by TRT World claims to show Saudi journalist Jamal Khashoggi, highlighted in a red circle by the source, as he arrives at Saudi Arabia's Consulate in Istanbul 'PROVALILI MU U WHATSAPP' Je li hakirani mobitel presudio novinaru Jamalu Khashoggiju?

"Istrage (...) moraju biti brze, djelotvorne i temeljite, neovisne i nepristrane te jasne. Krivci moraju položiti račun", dodao je, govoreći u ime trideset šest zemalja, među kojima su mnoge europske te Australija, Kanada i Novi Zeland.

Saudijski izaslanik u Vijeću, Abdulaziz Alwasil "osudio je to što neke zemlje zloupotrebljavaju Vijeće koristeći se zajedničkim izjavama u političke svrhe". "Upletanje u unutarnje stvari u ime zaštite ljudskih prava napad je na naš suverenitet", istaknuo je.

Ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, povremenog suradnika lista The Washington Post, čije truplo još nije pronađeno, potaknulo je gnjev u međunarodnoj zajednici i narušilo ugled Saudijske Arabije, napose prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Na raspravama u UN-u zemlje mogu govoriti o čemu žele. Nevladina organizacija Human Right Watch ističe da je ovo prvi put da je skupina zemalja u Vijeću za ljudska prava odlučila donijeti zajedničku izjavu o ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji.

Friends of Saudi journalist Khashoggi hold posters and banners with his pictures during a demonstration outside the Saudi Arabia consulate in Istanbul UBILI GA U SAUDIJSKOM KONZULATU Tužitelj traži smrtnu kaznu za ubojice novinara Khashoggija

Islandski veleposlanik je pozvao Saudijsku Arabiju da "objavi sve informacije kojima raspolaže i u cijelosti surađuje u svim istragama o ubojstvu, pa i u istrazi koju vodi UN-ova posebna izvjestiteljica za izvansudska pogubljenja" Agnes Callamard.

Potonja, koja ima mandat UN-ova Vijeća za ljudska prava, istaknula je 7. veljače nakon povratka iz posjeta Turskoj tijekom kojega je htjela rasvijetliti to ubojstvo, da su Khashoggijevo "ubojstvo planirali i počinili predstavnici države Saudijske Arabije".

"Okolnosti" Khashoggijeve smrti "potvrđuju da se novinare mora štititi i braniti slobodu govora posvuda u svijetu", zaključio je Aspelund.

 

Komentari (6)
  • "brza istraga" jel, to naši provode istragu?

    7. 3. 2019,   21:34
  • nema od toga nista, amer rekli -samoubistvo iz zasjede-

    7. 3. 2019,   18:25