Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Budimo uključivi, Hrvatska također treba ući u Schengen'

None Foto: ERIC VIDAL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ostvarili smo stvarni napredak. Danas štitimo naše vanjske granice na efikasniji način. Imamo zajedničke granice, ali države na prvoj liniji ne mogu biti jedine odgovorne za zaštitu granice, kaže Juncker...

Jean-Claude Juncker u Strasbourgu drži svoj o stanju Unije. Juncker predstavlja smjernice Komisije do kraja mandata i svoju viziju Europe.

Juncker je u govoru naglasio kako bi Rumunjska i Bugarska trebale ući u Schengen, ali je spomenuo i Hrvatsku:

- Kako bismo jačali jedinstvo moramo biti uključiviji. Ako želimo ojačati zaštitu naših vanjskih granica moramo otvoriti schengenski prostor Rumunjskoj i Bugarskoj. A inače bi trebali i Hrvatskoj omogućiti puno članstvo u Schengenu čim budu ispunjeni svi kriteriji, naglasio je. 

Juncker je govorio i o migracijama:

- Migracije ostaju na našem radaru. Ostvarili smo stvarni napredak. Danas štitimo naše vanjske granice na efikasniji način. Imamo zajedničke granice, ali države na prvoj liniji ne mogu biti jedine odgovorne za zaštitu granice. Suočavamo se i s nezakonitim migracijama. Smanjili smo za 97 posto broj nezakonitih dolazaka na Mediteran zahvaljujući sporazumu s Turskom. Na taj način smo smanjili broj izgubljenih života. Tijekom ljeta je EK surađivala s talijanskim premijerom Gentiloneom i nastavit ćemo to činiti. Italija na Mediteranu spašava čast Europe. Moramo poboljšati uvjete života izbjeglica u Libiji. Užasnut sam nehumanim uvjetima u centrima za zbrinjavanje. EK će surađivati s UN-om kako bi ukinula ovo skandalozno stanje, rekao je Juncker, a prenosi N1.
 

Komentari (26)
  • Junfera ne treba slušati. Točka.

    13. 9. 2017,   10:39
  • Ne trudi se i ne laži jer svi znamo zašto ste te migrante dovukljali u EU . Dosadan si .

    13. 9. 2017,   10:19
  • članstvo u eu je jedna od mnogih stvari koja nam nije trebala

    13. 9. 2017,   11:15