Obavijesti

News

Komentari 10

'Budite jedinstveni, Iran uživa u blagodati Božje pomoći...'

'Budite jedinstveni, Iran uživa u blagodati Božje pomoći...'
1

Ajatolah Ali Hamenei pozvao je narod da masovno izađe na izbore u veljači i bude jedinstven te poručio da se ne može vjerovati Europljanima koji odustaju od nuklearnog sporazuma pod američkim pritiskom

VIDEO

Predvodeći molitvu petkom, prvi put nakon osam godina, Hamnei je rekao da Iran treba poduzeti mjere kako bi u budućnosti izbjegao "tragedije" poput nesreće putničkog zrakoplova 11. siječnja, koji je srušila iranska vojska, ljudskom pogreškom, u vrijeme vojne akcije protiv američkih ciljeva.

Deseci tisuća ljudi nazočili su molitvi, izvijestili su iranski mediji.  

Ajatolah je pozvao na jedinstvo Irance koji su masovno tražili ostavku vlade, ogorčeni što je režim tri dana skrivao vojnu odgovornost za nesreću zrakoplova u kojem su poginuli brojni iranski državljani.

Osim pritiscima u domovini, Iran je izložen i gospodarskim sankcijama i rastućem pritisku iz inozemstva u vezi nuklearnog sporazuma koji je 2015. zaključio  sa šest svjetskih sila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Iran

"Europskim državama ne može se vjerovati", rekao je ajatolah tisućama vjernika pošto su Velika Britanija, Francuska i Njemačka ovaj tjedan aktivirale mehanizam za rješavanje sporova predviđen sporazumom, prozivajući Iran zbog nepoštivanja dogovorenog.

Iran je prošle godine počeo kršiti neke odredbe sporazuma i zaprijetio potpunim povlačenjem pošto su američke snage početkom siječnja dronom ubile njegova najmoćnijeg generala.

U zamjenu za ukidanje sankcija Iran je 2015. potpisao nuklearni sporazum s Britanijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i SAD-om, odrekavši se vojnog nuklearnog programa, a zadržavši civilnu komponentu. 

Ajatolah Ali Hamnei prvi put u osam godina predvodi molitvu
Ajatolah Ali Hamnei prvi put u osam godina predvodi molitvu

No otkako je 2018. američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao Sjedinjene Države iz ugovora i obnovio sankcije, i Iran je prestao poštivati neke odredbe. 

Odnosi SAD-a i Irana stalno su se pogoršavali i eskalirali krajem 2019. kada je SAD likvidirao generala Kasema Sulejmanija na što je Iran odgovorio raketiranjem američkih meta.

Iran je opalio "pljusku" svjetskoj sili, rekao je u propovijedi Hamnei i ocijenio da Iran uživa u blagodati Božje pomoći. 

"Činjenica da Iran ima snage opaliti takvu pljusku svjetskoj sili pokazuje da je to Božja volja", rekao je Hameni.

Nesreću ukrajinskog zrakoplova opisao je kao tragediju i vrlo tužan incident kojim se u svoje svrhe koriste iranski "neprijatelji".

Celebrations on 30th death anniversary of Ayatollah Khomeini

Iranska policija oštro je odgovorila na prosvjede Iranaca ogorčenih zbog prvotnog prikrivanja iranske odgovornosti za nesreću.

Videosnimke pokazale su da je policija tukla prosvjednike i odgovorila metcima i suzavcem, no policija je odbacila optužbe da je pucala na prosvjednika i tvrdi da je bila suzdržana.

Iran poručuje da je spreman vratiti se sporazumu, pod uvjetom da ga se provodi kako je predviđeno. Druge države potpisnice sporazuma rade na tome da ga održe na životu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.