Obavijesti

News

Komentari 118

Pelješac još gori: Linija obrane od požara duga je tri kilometra

Pelješac još gori: Linija obrane od požara duga je tri kilometra
27

Vatrogascima na Pelješcu pridružili su se svi otočni DVD-ovi, a u pomoć su stigle i kolege iz Zagreba, Drniša i drugih gradova. Unatoč nadljudskoj borbi, izgorjele su četiri kuće u mjestu Stankovići

VIDEO

>>> Posljednje informacije:

22.52 - Linija obrane od požara u Orebiću na Pelješcu proteže se na otprilike tri kilometra - od Postupa do sela Glabalovo, puše jak istočni vjetar, a prema vremenskoj prognozi slabljenje vjetra očekuje se od 23 do 3 sata ujutro, izvijestili su u utorak navečer iz Dubrovačko-neretvanske županije, dok su iz Ministarstva obrane poručili kako će ondje, uz stotine vatrogasaca, cijelu noć dežurati i 50 vojnika, a ujutro će na požarište u Orebiću doći u pomoć još 52 vojnika i sedam vozila.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:07

22.21 - Još ima otvorene vatre u višim predjelima Pelješca, ali zasad nema opasnosti za ljude i njihovu imovinu. Vatrogasci su raspoređeni oko požarišta i drže vatru pod kontrolom. Vjetar je i dalje jak i mijenja smjer, ali tijekom noći i jutra očekuje se njegovo smirivanje što bi vatrogascima trebalo olakšati posao. Požar u Kuli Norinskoj kod Metkovića još nije pod kontrolom, ali kuće nisu ugrožene.

21.31 - Pedeset pripadnika kopnenih Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH sa šest vozila cijelu će noć biti angažirani na požarištu na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u ranim jutarnjim satima, u srijedu, 26. rujna 2018., pridružit će im se i dodatna 52 pripadnika kopnenih snaga iz vojarne "126. brigade HV-a" u Sinju sa sedam motornih vozila, izvijestili su iz MORH-a. 

21.11 - Pogledajte javljanje s Pelješca:

21.02 - Sada gori samo u brdima, vjetar je još uvijek jak, ali vatra nije u blizini kuća. Vatrogasne snage u raspoređene oko kuća i naselja i tu će ostati cijelu noć. Snagama će se priključiti još 45 vatrogasca iz Splitsko-dalmatinske županije. Na požarištu se ukupno nalazi oko 300 vatrogasaca. Angažirane su snage iz Šibensko-kninske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije. Što se tiče požara kod Kule Norinske, situacija na požarištu je bolja. Još uvijek su aktivna dva kraka koja nisu pod nadzorom vatrogasaca. Tamo su prebačene snage Šibensko-kninske i Zadarske županije te Državne intervencijske postrojbe Zadar, koje su raspoređene na požarištu, rekao je vatrogasni zapovjednik Tucaković za Dalmaciju danas.

20.45 - Vatrogasci iz Tučepa na svojem su Facebooku objavili fotografije s trajekta kojim putuju na Pelješac. 

- U noćni boj sa vatrom. Vatrogasci Tučepi, Makarske Rivijere i Splitsko Dalmatinske Županije na trajektu linija Ploče - Pelješac. Sritno ekipa - napisali su. 

20.22 - Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je kako je na ključnim mjestima raspoređeno 300 gasitelja i da je stanje sada pod kontrolom. Najavio je da dolazi još 45 vatrogasaca iz Splitsko-dalmatinske županije kao i pomoć iz Koprivničko-križevačke te da će svi biti raspoređeni po brdima iznad Orebića. Sumnja se da je požar izbio zbog iskrenja, ali nije odbacio ni mogućnost podmetanja.

- Taj dio pustimo policiji - kazao je Tucaković za Radio Dalmaciju, a ako se bura ne pojača tijekom noći, rekao je, ne bi trebalo biti problema. 

19.16 - Ministar obrane Damir Krstičević hitno sazvao sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije koji će se sastati sutra, 26. rujna 2018. u 8.00 u Orebiću, u Općini Orebić, priopćili su iz MORH-a.

- Zbog požara koji su zahvatili Pelješac, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević hitno je sazvao sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko neretvanske županije koji će se sastati sutra, u srijedu, 26. rujna 2018. u 8.00 sati u Orebiću, u Općini Orebić, Obala pomoraca 24.  Na sastanku će se dogovoriti daljnji koraci.

Trenutno su na požarištu kod Orebića angažirana tri  Canadaira, 50 pripadnika kopnenih Protupožarnih namjenski organiziranih snaga i vatrogasne snage koje pomažu mještanima u borbi s vatrenom stihijom.

Pedeset pripadnika Hrvatske vojske sa šest vozila će cijelu noć biti angažirana na požarištu - stoji u priopćenju.

19.12 - Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, koja se trenutačno nalazi u New Yorku, je komentirala razvoj situacije oko požara na Pelješcu. 

- Razgovarala sam s vatrogasnim zapovjednikom, pitala sam kakvo je stanje. Dosta sam zabrinuta, obzirom na vremenske prilike i nezgodu koja se dogodila s cisternom. Srećom, nije bilo ljudskih žrtva, vatrogasci su uspjeli na vrijeme iskočiti, malo su se ogrebli. Želim im brz oporavak - rekla je predsjednica. 

18.59 - Bilo je neopisivo. Slika govori više od riječi, ne mogu opisati kako je to gorjelo. Još nije gotovo, burna noć je pred nama. Čuo sam da se priča da je do požara došlo zbog iskrenja električne mreže, ispričao je Mario Tomić, mještanin Orebića čija kuća je u požaru ipak spašena. 

- Meni je vatra došla jako blizu kuće, dijelila me od nje samo cesta. Napravili smo frontu i uspjeli smo obraniti kuću. Neki susjedi su ostali bez svega - rekao je. 

Da je iskrenje dalekovoda mogući uzrok katastrofalnog požara pričaju i mještani zaseoka Maloka. Kako Dubrovački vjesnik doznaje od mještana, pomalo je iskrilo cijelu noć, dok se u ranim jutarnjim satima, potpomognuto snažnim vjetrom, nije pretvorilo u požar. 

POGLEDAJTE VIDEO

18.41 - Na Facebook stranici 'Vatrogasci - Oni su naši heroji' objavili su fotografiju dvojice vatrogasaca DVD-a Metković koji su, srećom samo lakše, ozlijeđeni u prevrtanju cisterne kod Kule Norinske, nedaleko od Metkovića. 

18.23 - Na četiri kuće u Stankovićima, na području Orebića, požar je u utorak popodne zahvatio potkrovlje i dio fasade, dok su donji dijelovi spašeni, a kako je bura malo oslabjela, požar osim kopnenih snaga gase i kanaderi, izjavio je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Stjepan Simović je istaknuo da vatrogasci nastoje odbiti požar te da će nastati golem problem ako se počne vraćati prema šumi u smjeru Orebića.

"Na granici smo da se to dogodi. Situacija je jako zahtjevna. Riječ je o vatrenoj liniji dugoj oko četiri kilometra", rekao je Simović.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti  Stožeri civilne zaštite stalno će pratiti daljnji razvoj situacije i u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju za trenutno najugroženija područja, kao i angažiranja ljudstva i materijalnih sredstava potrebnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, navodi DUZS.

18.06 - Kako doznaje RTL, na magistrali kod Metkovića lakše su ozlijeđena dvojica vatrogasaca nakon što se uslijed odrona kamenja prevrnula vatrogasna cisterna. 

17.42 - Prema posljednjim informacijama županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, vatra je ušla u Orebić, javlja Dubrovački vjesnik. Vatrogascima na terenu pridružili su se svi otočni DVD-ovi, Vela Luka, Blato, Smokvica, Lumbarda i Korčula. Vatrogasci s terena javljaju kako su naleti bure blaži pa su se u gašenje uključila tri kanadera, a u pripremi je i četvrti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:27

17.35 U pomoć kolegama u gašenju požara na Pelješcu stigli su i vatrogasci iz Zagreba, DVD Dalmacija Dugi rat i DVD Drniš, objavili su na Facebook stranici Vatrogasci - Oni su naši heroji. 

16.56 - Tri Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena su u utorak, 25. rujna 2018. u popodnevnim satima na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a na požarište u Orebić stigle su i kopnene snage, priopćio je MORH. 

- Požar na Pelješcu je zahvatio obiteljske kuće koje brane zračne i kopnene snage, a jaka bura otežava gašenje požara i pristup požarištu.

Zapovjednik kopnenih PP NOS OS RH poručnik Danijel Ivanček koji se trenutno nalazi na gašenju požara izjavio je: „Kontroliramo situaciju na požarištu već gotovo dva sata, branimo okolne kuće i vršimo prigušivanje manjih požara koji nastaju te tako kontroliramo njihovo širenje. Naime, Canadairi gase požar u brdu gdje je velika vatra, a kopnene snage pomažu vatrogascima i lokalnom stanovništvu u obrani obiteljskih kuća.“

Ivanček je ispričao kako su helikopterom MI-8 MTV-1 sletjeli na nogometno igralište, nakon čega su ih vatrogasci prebacili na teren u Stankoviće.

Podsjetimo, tijekom današnjeg dana 50 pripadnika PP NOS-a Hrvatske kopnene vojske prevezeno je s dva helikoptera MI-8 MTV-1 na požarište Orebić, dok je pet kamiona s opremom i vozilom veze na isto požarište upućeno desantnim brodom-minopolagačem DBM-82 PP NOS-a Hrvatske ratne mornarice. Također, u popodnevnim satima u akciji gašenja požara na području Kule Norinske kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bila su angažirana dva Canadaira CL-415 PP NOS OS RH - stoji u priopćenju MORH-a. 

16.25 - Tri kanadera, koja su bila upućena u Kulu Norinsku, preusmjerena su na gašenje požara na Pelješcu. U pripremi je angažiranje i četvrtog kanadera.

POGLEDAJTE VIDEO

16.02 - Kako javlja Dalmacija danas, dok traje nadljudska borba s katastrofalnim požarom na Pelješcu, oko 14 sati buknuo je novi požar koji gori kod Metkovića. Dojavljeno je da gori na predjelu Desne, između Komina, Opuzena i Metkovića. Na intervenciju su izašli vatrogasci JVP Metković, DVD Kula Norinska, DVD Metković. Požar se nošen jakim vjetrom brzo razbuktao i počeo širiti prema Kuli Norinskoj, a zahvaćena trava i nisko raslinje gori u blizini naseljenog mjesta. Oko 15.30 sati u gašenje tog požara poslana su tri kanadera. 

Pokretanje videa...

požar metković 00:37

Pokretanje videa...

požar metković 2 00:31

15.59 - Pedeset vojnika, dva helikoptera te po jedan kanader i desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH poslani su na gašenje požara na području Orebića. 

"Situacija je jako složena i pred nama je jako dug dan, a vjerojatno i duga noć", rekao je vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

 Vatra se opasno približila spremištima nafte i ulja u Stankovićima. 

15.30 - Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, za pomoć u gašenju požara na Pelješcu angažirane su i dodatne vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije.

15.10 - Stanje je i dalje opsadno i alarmantno za sve. Izgorjele su zasad tri, četiri kuće. Zapalilo se mjesto na kojem se odlaže otpad tako da nam je sve to katastrofalno. Čekamo ispomoć s kontinenta jer nam nedostaje ljudi. Borba traje non stop i ne stajemo s gašenjem. Vjetar će nažalost samo još pojačavati i moramo pokušati sve obuzdati dok se još više nije proširilo, rekao nam je jedan od vatrogasaca koji gasi požar kod Orebića.

14.15 - Na požarište na Pelješac upućeni su Državna vatrogasna intervencijska postrojba iz Splita (14 vatrogasaca s 4 vozila) i Šibenika  (4 vatrogasca s 2 vozila) te 50 pripadnika Hrvatske vojske, koje će prevesti 2 helikoptera. Jedan kanader iz Splita je krenuo prema Pelješcu kako bi se utvrdilo postoje li uvjeti za gašenje iz zraka.

13.25 - Požar na Pelješcu došao je do samog ulaza u Orebić.

Pokretanje videa...

00:40

- Bura puše direktno prema gradu. Vatrogasci su razasuti na sve strane jer je požarište ogromno. Brane od vatre benzinsku pumpu, kamp, industrijsku zonu i zgrade. Na terenu su svi vatrogasci s Pelješca i Korčule - rekao nam je mještanin Orebića.

POGLEDAJTE VIDEO:

-----------------------------------------------------------------------------------

Evakuirali sela i kampove: 'Gori sa svih strana'

Vlada opći kaos, gori sa svih strana. jaka bura puše i otežava gašenje vatre, rekao nam je u utorak ujutro Ante Vidulin, dozapovjednik DVD-a Orebić.

Vatra je došla u blizinu sela Mokalo pa je izdana zapovijed za evakuaciju stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu. Evakuirano je još jedno selo - Jurjevići.

Turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište Orebić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:35

Vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

Požar je izbio oko 7 sati kod mjesta Mokalo na Pelješcu. Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović izjavio je da je požar buknuo u blizini kuća, ali da su intervencijom vatrogasaca kuće spašene, piše Morski.hr.

POGLEDAJTE VIDEO:

Gori gusta borova šuma, a gašenje otežava jak vjetar. U gašenje su krenula i dva kanadera koji su ubrzo povučeni zbog snažnog vjetra. Fotografije i video požara objavljeni su na Facebook stranici Vatrogasci - Oni su naši heroji. 

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Podsjećamo da su ranije na teren bila upućena 2 kanadera, ali zbog loših meteoroloških uvjeta kanaderi nisu mogli djelovati pa su sletjeli u splitsku zračnu luku. Kanaderi će se vratiti na požarište ukoliko bura popusti.

5
| Foto: Facebook / Vatrogasci Oni su naši heroji

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!