Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bulić: 'Da sam ih ravno rezao, blizanke ne bi mogle preživjeti'

None Foto: 5

DETALJAN PLAN RAZDVAJANJA Estetski kirurg Krešimir Bulić napravio je prvi rez i zadnji šav nakon uspješne operacije

Problem je kod njih bio što im je nedostajalo 30 posto kožnog omotača da bismo ih odvajali ravnim rezom. Ostao bi otvoren trbuh s defektom od 11 puta 7 centimetara kod svake od njih. Takav rez ne bi preživjele.

Pojasnio nam je to plastični rekonstruktivni estetski kirurg Krešimir Bulić, koji je počeo ovaj komplicirani zahvat na sijamskim blizankama. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Nikome od nas nije bilo svejedno i čovjek se pita jesam li sposoban i kadar to napraviti. No nakon 20 godina iskustva morate odlučiti da možete - rekao je. Za zahvat se pripremao čitajući literaturu i tražeći slične slučajeve. Kaže da je pronašao samo jedan.

- Kolege su razdvajali sijamske blizanke, no oni su imali više vremena na raspolaganju i njihovi blizanci su bili u dobrom stanju. Oni su uz pomoć  posebnih balona, koji se prazni umeću pod kožu te postupno  kroz iglu pune vodom, uspjeli su za nekoliko mjeseci rastegnuti kožu. Zahvaljujući tome, imali su kože da zatvore trbuh - pojasnio je. 

No kako on nije za to imao vremena, trebao se snaći. 

- Mi nismo imali taj luksuz jer su nas poremećaji cirkulacije natjerali da samo šest tjedana nakon porođaja moramo operirati. Ja sam tako razmišljao, crtao i radio neke modele i na kraju smo se odlučili da ćemo defekte zatvoriti upotrebom velikih režnjeva koji su se s jedne blizanke protezali na drugu. Svaka blizanka je onoj drugoj posudila velik dio svoje kože - pojašnjava Bulić. 

Odmah ispod mjesta s kojih su uzeli tu kožu su mišići, te se zato naknadno relativno lako može koža rekonstruirati.

- Ja sam napravio prvi rez, a s kolegama i zadnji šav. Tijekom operacije je, nasreću, sve teklo kao po loju. Drago nam je da su bebe danas dobro i naravno da smo ponosni - rekao je. 

Lijepio je plastične boce pa ih razdvajao skalpelom da vidi kako je najbolje operirati | Autor:

 

Tema: Hrvatska

Komentari (26)
  • Ako sam dobro shvatila tekst- on je ovo izveo na svoj nacin koji je sam ssmislio bez ikakvog drugog primjera u svijetu? Covjece...genijalno! Ma cijeli tim vrhunski sve- impresionirana sam

    15. 5. 2019,   22:12
  • Poiticari je li vas bar imalo sram vasih velikih placurina za nerad???

    15. 5. 2019,   22:12
  • Svaka čast našim vrhunskim stručnjacima ! Govorimo iz vlastitog iskustva dr.K.Bulic operirao je i našeg sina sad gotovo 4 god nakon operacije svakodnevni život je puno lakši. Vaš Ivano K. Hvala!

    15. 5. 2019,   22:21