Obavijesti

News

Komentari 63

'Buljev prijedlog zabrane GMO-a je populizam i demagogija...'

'Buljev prijedlog zabrane GMO-a je populizam i demagogija...'
3

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić ističe da je prijedlog u suprotnosti s odredbama važećeg zakonodavstva EU, dodajući da bi njegovim donošenjem nastala pravna praznina...

VIDEO

Prijedlog Mostova zastupnika Mire Bulja da se uvede potpuna zabrana uzgoja, uvoza i stavljanja na tržište genetski modificiranih organizama (GMO) u cijeloj državi vladajući su u petak u raspravi u Saboru nazvali "populističkim i demagogijom", dok su ga podržali Živi zid i HSS.

Bulj je predstavljajući prijedlog Zakona o zabrani genetski modificiranih organizama, noseći majicu s prekriženim natpisom "GMO", kazao da su gotovo sve županije zabranile GMO na svojim područjima, pa da je logično da se isto zakonski uredi na cijelom području Republike Hrvatske.

U njegovoj izradi, kazao je, vodio se potrebom zaštite zdravlja i ekološke proizvodnje.

Bulj tvrdi kako je na hrvatskim policama već preko 400 GMO proizvoda, što čini velike štete gospodarstvu.

Kako je naveo, u 2017. uvoz prehrambenih proizvoda povećan je za 12 posto, uvezeno je 71 kilograma voća i povrća po glavi stanovnika, a samo svinjetine u vrijednosti 161 milijun eura, dok je neobrađeno 750.000 hektara zemlje.

Željko Jovanović međutim upozorava kako se građanima mora govoriti istina ističući da je Hrvatska slobodna od GMO uzgoja i da u Hrvatskoj nema GMO proizvoda. "Od 129 uzetih uzoraka niti u jednom nije nađen GMO od bilo koje vrste hrane, mesne, kukuruzne, sojine, svih prerađevina", rekao je.

Josip Križanić (HDZ) ocijenio je Buljev prijedlog "populizmom i demagogijom". “Vi i ja znamo da je prijedlog ovog zakona čista demagogija i populizam. Apsolutno je nemoguće i u teoriji to provesti. Morali bi zatvoriti granice, izaći iz EU, a o zabrani provoza nema šanse", kazao je.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić ističe da je prijedlog u suprotnosti s odredbama važećeg zakonodavstva EU, dodajući da bi njegovim donošenjem nastala pravna praznina i hrvatsko zakonodavstvo više ne bi bilo usklađeno s propisima EU.

Podrška zabrani GMO-a došla je međutim od strane Živog zida koji je zakonski prijedlog ocijenio logičnim, konstruktivnim, pozitivnim i u interesu zaštite zdravlja hrvatskih građana.

Zabranu GMO-a u Hrvatskoj podržava i HSS . "Mi želimo da svaki potrošač u Hrvatskoj zna što je u pašteti i da ti sastojci budu iz domaće sirovine", kazao je Davor Vlaović (HSS) istaknuvši važnost zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi