Obavijesti

News

Komentari 31

Bunjac: Morate odlučiti na čijoj ste strani, djece ili pedofila

Bunjac: Morate odlučiti na čijoj ste strani, djece ili pedofila

Živi zid traži javnu dostupnost podataka o pravomoćno osuđenim pedofilima. Vladajući uzvraćaju da izmjene iniciraju oni koji su bili suzdržani ili protiv strožeg kažnjavanja spolnih zlostavljača.

VIDEO

U Saboru je raspravljen prijedlog Živog zida da se Zakonom o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji omogući javna dostupnost podataka o pravomoćno osuđenim pedofilima. Branimir Bunjac (Živi zid) podsjetio je na riječi pape Franje da je pedofilija jedna od najgnjusnijih mogućih zločina te da šutnja više nije prihvatljiva jer je ona sudioništvo u zločinu. 

- Na nama je razmislimo koju stranu će odabrati. Svjetlo ili tamu, zločin ili pravednosti. Djecu ili pedofile. Ne možete jedne i druge. Ne možete reći štitit ćemo prava djece i prava pedofila i bit će vuk sit, a ovce na broju. Ne može. Morate odlučiti na čijoj ste strani. Izaberite - poručio je Bunjac. 

Podsjetio je da HDZ čak benigni i mlaki zakon, koji je predlagala zastupnica parlamentarne većine, usporavali i razvodnili. Kako bi preduhitrio argument vladajućih da je ovaj zakon u suprotnosti s pravilima EU, Bunjac je naveo kako u direktivi Europskog parlamenta iz prosinca 2011. piše da za pristup evidencijama pedofila trebaju vrijediti ograničenja u skladu s nacionalnim ustavnim načelima.

- Nigdje ne piše da se moraju slijediti bilo kakva druga pravila osim naših vlastitih pravila, a ako slijedimo naša ustavna načela onda je dužnost svih da štite djecu. Što će te poduzeti? Ponovno će te slijegati ramenima i dopuštati da se članci o pedofilima u medijima iz dana u dan objavljuju, a vi ćete se praviti da toga nema i da to ne postoji i da se to događa na Marsu, a ne u Hrvatskoj - kazao je Bunjac i pozvao zastupnike posebno iz vladajuće većine konačno poduzmu nešto konkretno da se problem barem ublaži. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Slažem se da je najopasnija šutnja posebno kad se radi o zločinu i to prema djetetu i ostalim ranjivim skupina. Žalosno je da se reagira da tek kad to javno obznane mediji. Nešto se mora mijenjati - kazao je Davor Vlaović (HSS) koji se pita se i zašto Vlada ne ponudi svoj prijedlog, ako ovaj ne podržava. 

Zagreb: Sabor raspravlja o sustavu civilne zaštite

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Juro Martinović kazao je kako je ovaj prijedlog za Vladu neprihvatljiv. Naveo je da je Vlada prošle godine donijela opsežne izmjene kaznenog zakona sa posebnim naglaskom zaštite djece od seksualnog nasilja.

- To je odnos ove Vlade, parlamenta i stranaka koje su glasale za te izmjene - kazao je. 

O inicijativi Živog zida da registar pedofila bude javno dostupan, Martinović kaže: 

- Ti podaci su sada dostupni onima koji se bave sprječavanjem kriminala. Oni su dostupni izravno sudovima, državnim odvjetništvima i policiji koja je u funkciji sprječavanja takvog kriminala. Zakonsko rješenje da taj registar bude javno dostupan nije ustavno pravno prihvatljiv. Prihvaćanjem ovakvog zakonskog rješenja bi grubo narušili niz pravnih standarda i načela , ali i standarde štićenja ljudskih standarda koje smo prihvatili kao članica EU - poručio je državni tajnik Ministarstva pravosuđa. 

Miro Bulj (Most) poručio je kako trebamo štiti djecu od seksualnih zlostavljala. 

Zagreb: Sabor nastavio sjednicu raspravom o zemljišnim knjigama

- Mi zastupnici nakon ovog stava Vlade, koja je stala na stranu pedofila, moramo stati na stranu djece - poručio je Bulj 

Državni tajnik osudio je pokušaj izvrtanja njegovih riječi i podsjetio da su zaštiti djecu. Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) podsjetila je da su kazne na inicijativu vladajućih doveli do maksimuma, ne zastarijeva počinjenje djela ni progon počinitelja čak i kad on pobjegne u drugu državu. 

- Registar i sad nije tajan jer svaki poslodavac i sad ima obvezu i dužnost da provjeri koga zapošljava. Druga stvar je što on to ne provjerava - kazala je. 

Podsjetila je da sada oni koji su bili suzdržani ili protiv oko izmjena Kaznenog zakona i strože kažnjavanje spolnih zlostavljača iniciraju ove izmjene. 

- Rekla bih da je vama politika iznad djece. Ovo nije ozbiljan prijedlog nego jedna zlouporaba teme djece. To treba jasno reći. Neke teme stvarno nisu politikantske, a tema spolnog zlostavljanja djece je jedna od takvih tema. Muka mi je od tih podmetanja i muljanja, stvarno je ovo dno dna. Spolno zlostavljanje nije tema koja treba ovisiti o stranačkoj ili svjetonazorskoj pozadini. Nažalost ovisi o tome da je sada izborno vrijeme - poručila je HDZ-ova zastupnica.  

Bulj pozvao građane da prosvjeduju protiv postavljanja baznih stanica

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj pozvao je u srijedu građane da prosvjeduju protiv teleoperatera koji postavljaju bazne stanice diljem Hrvatske na krovove kuća, vrtića, škola, braneći svoj zakonski prijedlog kojim traži uvođenje obveze ishođenja građevinske dozvole za bazne stanice.

Bulj je noseći majicu s natpisom "Teleoperateri iznad zakona" u Hrvatskom saboru rekao da je Hrvatska jedina zemlja u Europi u kojoj teleoperateri ne trebaju građevinsku dozvolu za bazne stanice, a u kojoj im je dobit najviša dok je internet među najsporijima i najskupljima u Europi.

"Pozivam građane da se udruže i prosvjedima zaustave harač teleoperatera nad hrvatskim građanima", kazao je Bulj predstavljajući u Saboru svoj prijedlog dopuna Zakona o gradnji koji Vlada ne prihvaća.

Upozorio je da je zračenje u Hrvatskoj na pojedinim lokacijama 890 puta veće nego u Beču ili Parizu, a naveo i podatke da je, primjerice, u Francuskoj za postavljanje bazne stanice i prikupljanje dokumentacije i dozvola potrebno čak dvije godine, u Austriji godinu dana, a u Hrvatskoj ni dva mjeseca.

"Jesmo li se zbog toga borili u Hrvatskoj, da budemo kolonija teleoperatera u kojoj građani nemaju pravo tražiti da se bazne stanice ne postavljaju pored kuća, škola, vrtića, na bolnice, zvonike crkava..", upitao je Bulj, ustvrdivši kako Vlada nije navela nijedan argument zašto teleoperateri ne bi trebali ishoditi građevinsku dozvolu za bazne stanice.

HDZ-ov zastupnik Davor Lončar rekao je kako za bazne stanice ne treba građevinska dozvola jer se radi o jednostavnim građevinama, a svi izvoditelji moraju poštivati prostorne planove kojima je sve definiramo. Naglašava i da općine i gradovi traže suglasnost građana, te da se kontinuirano mjeri zračenje.

"Nema tog načelnika ili gradonačelnika koji će zbog nečijeg interes staviti antenski stupi i trovati djecu", kazao je Lončar.

 Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) naveo je podatak da je u Hrvatskoj postavljeno oko 6000 baznih stanica. "Prema našoj analizi provedenoj na 106 nasumičnih baznih stanica u Zagrebu, 69,82 posto je napravljeno protupravno, ili bez građevinske dozvole ili bez prijave početka gradnje, a 90 posto ih nema uporabnu dozvolu. Slično je vjerojatno i na razini cijele države", upozorio je.

 

  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag