Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Buran vikend za gotovo 2000 vatrogasaca; Gori kod Medaka

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Proteklog vikenda u priobalju uz jaku buru buknulo je 149 požara niskog raslinja koji su zahvatili 599 hektara, a u gašenju je sudjelovalo 917 vatrogasaca sa 316 vozila

Gotovo 2000 vatrogasaca sudjelovalo je u 436 intervencija proteklog vikenda, a još gori na području Medaka u blizini Gospića,  izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska vatrogasna zajednica, koja apelira na građane da ne pale vatru na otvorenom za vjetrovita vremena.

Požarom kod Medaka zahvaćena je velika površina, a jednim dijelom vatra je zahvatila i minirana polja što dodatno otežava intervenciju.

VIDEO: GORI NISKO RASLINJE Požar kraj Gospića: Prijete im eksplozije, minsko polje je blizu

- Jaka bura puše i dalje te prenosi vatru čak preko pruge koja je na uzvišenom području. Na terenu je trenutno 14 vatrogasaca s 5 vozila, a gori nisko raslinje i makija - kaže vatrogasni zapovjednik Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović te dodaje kako objekti nisu ugroženi.

Proteklog vikenda u priobalju uz jaku buru buknulo je 149 požara niskog raslinja koji su zahvatili 599 hektara, a u gašenju je sudjelovalo 917 vatrogasaca sa 316 vozila.

Požar noÅ¡en orkanskom burom spuÅ¡ta se prema prvim kućama KANADERI NE MOGU LETJETI Gori blizu Vodica: 'Situacija je jako ozbiljna, vatra se brzo širi'

Najveći požar izbio je u subotu (23. veljače) kod Tribunja gdje je opožareno 160 hektara, a  gasila su ga 42 vatrogasca.

- Od jutros taj je požar lokaliziran te vjerujemo kako će do kraja dana biti proglašen ugašenim - rekao je vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

POGLEDAJTE VIDEO Gori uz autocestu: Zatvorili A1 između Gospića i Svetog Roka

Na području priobalja poduzeta je i 201 tehnička intervencija u kojoj je sudjelovalo 626 vatrogasaca sa 229 vozila. Te su intervencije uključivale su većinom uklanjanje srušenih stabala i granja, saniranje krovišta te skidanje fasade.

Pojačan broj intervencija nije zaobišao ni kontinentalni dio Hrvatske gdje je bilo 19 tehničkih intervencija u kojem je sudjelovalo 57 vatrogasaca te 67 požara raslinja s opožarenom površinom od 377 hektara.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice još jednom pozivaju građane na dodatan oprez  te da u slučaju požara odmah obavijeste vatrogasce na 193.

Tema: Hrvatska

Komentari (2)
  • Srbi ili domaća orijuna koja pali po buri

    25. 2. 2019,   21:02
  • Neka gori metak i sva srbska sela

    25. 2. 2019,   21:54