Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Burze oštro pale, dolar oslabio, je li nova recesija već stigla?

None Foto: REUTERS

Prinosi na dugoročne japanske obveznice jutros su, po prvi puta u povijesti, pali na nulu, dok je cijena zlata dosegnula 1.200 dolara po unci, najvišu razinu od lipnja..

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale jer ulagače zabrinjava profitabilnost bankarskog sektora i slabost globalnog gospodarstva, pa su utočište potražili u sigurnijim investicijama.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7.00 sati bio u minusu više od 5 posto, dok su u Australiji cijene dionica pale više od 2 posto.

Zbog kineske nove godine, na mnogim se azijskim burzama danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7.00 sati bio u minusu 1 posto.

Azijske ulagače uznemirio je daljnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, pri čemu su najviše potonule cijene dionica banaka.

Pritisak na banke započeo je na europskim burzama jer ulagače zabrinjava njihova profitabilnost, s obzirom da rekordno niske kamate vrše pritisak na marže, dok s druge strane globalno gospodarstvo slabi.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je jučer 3,4 posto, na najnižu razinu od kraja 2013. godine, pri čemu su cijene dionica u bankarskom sektoru potonule 6 posto.

Troškovi osiguranja bankarskih dugova od mogućeg bankrota dosegnuli su najvše razine od kraja 2013. godine, dok su troškovi zaduživanja u Španjolskoj, Portugalu i Italiji snažno porasli jer investitori traže veću premiju na rizik.

"Faktor straha prerastao je iz zabrinutosti u vezi usporavanja rasta tržišta u razvoju i pada cijena nafte u strah od slabljenja razvijenih gospodarstava i sposobnost središnjih banaka da ponovno potaknu rast cijena imovine", navode analitičari Citia u bilješci klijentima.

Nedavno je japanska središnja banka uvela negativne kamatne stope kako bi potaknula rast gospodarstva i inflacije, dok je Europska središnja banka (ECB) najavila mogućnost dodatnog labavljenja monetarne politike.

No, to nije podržalo tržišta dionica, kao ni uvjerenje ulagača da američki Fed neće tako skoro nastaviti s povećanjem kamata, s obzirom na usporavanje rasta gospodarstva SAD-a.

Oštar pad japanskog Nikkei indeksa posljedica je, također, naglog jačanja jena prema dolaru, zbog čega su pod pritiskom dionice japanskih izvoznika jer se zbog toga smanjuje konkurentnost njihovih proizvoda na inozemnim tržištima.
Zbog oštrog pada cijena dionica, ulagači traže utočište u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Tako su, primjerice, prinosi na dugoročne japanske obveznice jutros, po prvi puta u povijesti, pali na nulu, dok je cijena zlata dosegnula 1.200 dolara po unci, najvišu razinu od lipnja.

A na valutnim su tržištima ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištima, kao što su švicarski franak i japanski jen.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo je jutros na 114,65 jena, najnižu razinu od studenoga 2014. godine, dok je jučer u ovo doba iznosio 117,40 jena. Prije samo tjedan dana kretao se iznad 121 jena.

To je uznemirilo japanske vlasti, pa je jutros ministar financija Taro Aso upozorio da je uspon jena oštar.

Dolar je oslabio i prema europskoj valuti, pa je cijena eura jutros dosegnula 1,1205 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1135 dolara. A zahvaljujući slabljenju dolara, jutros su, nakon tri dana pada, ponešto porasle cijene nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 37 centi, na 33,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 51 cent, na 30,19 dolara.

Komentari (23)
  • Kod mene je recesija od kad znam za sebe....tako da zaboli me....

    9. 2. 2016,   07:28
  • Dolar je pao? sad će se naši požuriti i spustiti cijene gorivu.

    9. 2. 2016,   10:32
  • Banke i njihova pohlepa su najveće zlo

    9. 2. 2016,   08:32