Obavijesti

News

Komentari 0

Bush: Ponosim se s naših 30 tisuća vojnika u Iraku

Bush: Ponosim se s naših 30 tisuća vojnika u Iraku
1

Bush je na zadnjoj koneferenciji odbacio tvrdnju da je narušio ugled Amerike u svijetu zbog rata u Iraku, logora u Guantanamu i drugih kontroverzi

VIDEO

Američki predsjednik George W. Bush, na svojoj je zaključnoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući, u ponedjeljak ocijenio kako je "najhitnija prijetnja" s kojom će se suočiti njegov nasljednik Barack Obama "mogući napad na Sjedinjene Države".
Naglasio je kako će to biti glavna prijetnja za Obamu i predsjednike nakon njega. Na pitanje o zahtjevu za odobravanje preostalih 350 milijardi dolara iz programa TARP za sanaciju financijskog sektora, Bush je rekao da će podnijeti takav zahtjev samo ako to od njega zatraži Obama, što on do sada nije učinio.
Odgovarajući na upit očekuje li prekid vatre u sukobu u Gazi dok još bude u Ovalnom uredu, Bush je ponovio da je "održivi" prekid vatre moguć samo ako Hamas prekine s raketnim napadima na Izrael, za što je važno i da se zaustavi s krijumčarenjem oružja za Hamas preko Egipta. Rekavši da se "Izrael ima pravo braniti", Bush je dodao da istodobno mora voditi računa o civilnim žrtvama. Ponovio je zahtjev iz 2002. za stvaranjem palestinske države, koja će živjeti u miru s Izraelom.
Na upit o nekadašnjoj "osovini zla" kako je nazivao Irak, Iran i Sjevernu Koreju, Bush je rekao da je "Iran još uvijek opasan", a Sjeverna Koreja "još uvijek problem", poglavito zbog obogaćivanja urana. Za Irak je kazao kako nije siguran hoće li demokracija dugoročno preživjeti u toj zemlji, što će biti tema za buduće predsjednike SAD-a. Braneći svoju odluku o američkoj vojnoj intervenciji u Iraku, Bush je rekao da je "nepronalaženje oružja za masovno uništenje bilo značajno razočaranje".
Kao jednu od svojih najvećih grešaka, Bush je izdvojio proglašenje intervencije u Iraku uspješno završenom prije pet godina, na nosaču zrakoplova u Perzijskom zaljevu, pod velikim natpisom "Misija izvršena". Od tada je u Iraku poginulo više od 4.000 američkih vojnika, što je jedan od razloga zbog kojeg Bush napušta Bijelu kuću kao jedan od najnepopularnijih američkih predsjednika, s podrškom tek nešto više od četvrtine birača.
S ponosom je istaknuo kako je slanje dodatnih 30.000 američkih vojnika u Irak 2007., rezultiralo drastičnim padom razine nasilja i stabiliziranjem Iraka. Predsjednik Bush napustit će Bijelu kuću oko podneva u utorak 20. siječnja, kada će Obama položiti prisegu i postati 44. predsjednik Sjedinjenih Država. Odbacio je ocjenu o narušenom moralnom ugledu Amerike u svijetu tijekom njegova predsjedništva zbog rata u Iraku, zatočeničkog logora u Guantanamu i drugih kontroverzi, rekavši "idite u Afriku, idite u Indiju, u Kinu i pitajte za ugled Amerike". Dodao je kako zna da zbog rata u nekim europskim zemljama nije popularan, ali da njegov prioritet nikada nije bila popularnost, već "interesi i sigurnost Amerike".
- Većina ljudi u svijetu cijeni Ameriku i gledaju nas kao snažne, suosjećajne ljude, kojima je jako stalo do univerzalnosti slobode - rekao je Bush. Prisjećajući se početaka svog predsjedništva 2001., Bush je poželio Obami "sve najbolje" opisujući ga kao "pametnu, angažiranu osobu".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!