Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Butković: Monetizacija nije opcija, ići ćemo na reprogram

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL 3

Novi ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković kaže da se protivi monetizaciji autocesta i da će dugove rješavati reprogramom i restrukturiranjem

Novi ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je u ponedjeljak prilikom preuzimanja tog resora od Siniše Hajdaša Dončića da se protivi monetizaciji autocesta, a da će dugove rješavati reprogramom i restrukturiranjem tvrtki.

- Apsolutno sam protiv monetizacije. Ići ćemo prema restrukturiranju tvrtki i reprogramu postojećih obveza, s poboljšanjem samih tvrtki i njihova funkcioniranja - izjavio je Butković.

- Moramo najprije vidjeti kakvo je stanje u sektoru, ne samo u dijelu cestovnog prometa, nego i u svim drugim sektorima - dodao je.

'Nadam se da ću opravdati njihovo povjerenje'

Na upit novinara čime je u razgovoru s Tihomirom Oreškovićem osvojio premijera, Butković je kazao da to treba pitati njega. 

- Razgovori su se obavljali s više kandidata, a Orešković je zajedno s Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovim odlučio o odabiru - rekao je Butković, izrazivši nadu da će opravdati njihovo povjerenje.

Također, na pitanje novinara koliko milijardi duga dolazi Hrvatskim autocestama (HAC) ove godine na naplatu, Butković je rekao "oko 400 milijuna eura" te ponovio da će se dio vjerojatno rješavati reprogramom, a dio restrukturiranjem.

Bivši ministar: Resor ostavljam s dogovorenim velikim projektima

Dosadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da svoj resor ostavlja bez neplaćenih računa i s nekoliko dogovorenih velikih infrastrukturnih projekata, poput Zračne luke Dubrovnik, ulaza u Ploče, mosta Trogir i Pelješki most. 

Ocijenio je da će novi ministar imati najviše problema s HAC-om, HŽ Cargom i HŽ Putničkim prijevozom, kao i s daljnjim sređivanjem, odnosno privatizacijom dijela transportnih poduzeća.

'Svaki ministar ima svoju ideju kako riješiti dug'

Što se tiče dugova HAC-a, Hajdaš Dončić podsjetio je da je Vlada na jednoj od zadnjih sjednica prihvatila kreditno zaduživanje u visini 200 milijuna eura za refinanciranje obveza HAC-a, tako da je taj problem više manje riješen, ali da taj kredit ima obvezu ili privatizacije ili inicijalne javne ponude dionica HAC-ONC-a.

"Svaki ministar ima svoju ideju kako riješiti dug. To ostavljam novom ministru da nađe možda drugo ili treće rješenje", kazao je Hajdaš Dončić.

Komentari (43)
  • Ima mali kompleks patuljaka i na silu se napuhuje da bude veliki.. Koliko je Veliki znaju svi u Novom, Crkvenici i okolici... ali kad je kriminal u pitanju a ne rad.

    25. 1. 2016,   12:46
  • Dali neko zna što to znači reprogram mislim da to mnogi ne znaju ,da im ja objasnim dignut će se novi kredit kako bi se zatvorio stari ali taj novi će se produžiti za narednih 30 godina narode to si htio to ćeš i dobiti ,kako će otplaćivati taj novi probijeni kredit ako ne mogu od prihodovanja iz sadašnje naplate plaćati stari ,aloo

    25. 1. 2016,   12:45
  • Već se "popravljaju" zapisi na CD-ima, nema smanjena "uhljeba" na naplatnim kućicama, uvođenja štednje, smanjenje nepotrebne operative, uvođenja vinjeta i svega što bi svatko tko imalo zna posao učinio... pa nije lud smanjiti glasače, simpatizere

    25. 1. 2016,   12:41