Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Butković o požaru: Možda smo trebali ranije otvoriti rampe...

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ovo je jedna od najgorih protupožarnih sezona. Bačeno je preko 60.000 tona vode i potrošeno 1,2 milijun alitara goriva. Ispričao bih se svima koji su ovim trenucima na cesti, turistima, kazao je ministar obrane Krstičević

Ministar prometa Oleg Butković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar obrane Damir Krstičević održali su izvanrednu konferenciju i razjasnili situaciju na požarištima. 

Oleg Butković kazao je kako su dijelovi autoceste A1 zatvoreni zbog požara zbog čega je on izdao nalog da se podignu rampe.

- Kad su vidjeli požar, ljudi su se na autocesti kretali u suprotnom smjeru te sada u suradnji s policijom kontroliramo promet. Od Benkovca do Pirovca je veći dio ceste miniran pa to kanaderi ne mogu gasiti. Možda smo trebali ranije otvoriti rampe, ali u početku nisu odmah bile kolone. Sada je sve normalizirano - kazao je Butković za Dnevnik.hr

Davor Božinović kazao kako ampule pronađene na požarištima ne sadrže zapaljivi materijal, već je riječ o epruveti s pisanim porukama, svojeversnoj dječjoj igri.

- Podmetanje kao uzrok ipak ne možemo isključiti - kazao je Božinović i dodao da se prema pojedincima provode izvidne radnje zbog požara u Kistanjama. Policija u Kninu privela je nekoliko ljudi, no zasad ne daje nikakve dodatne informacije.

Napomenuo je također kako je u odnosu na prošlu godinu, ove godine broj požara povećan. 

Damir Krstičević kazao je kako je vojska uvijek tu kada treba pomoći narodu.

- Ovo je jedna od najgorih protupožarnih sezona. Bačeno je preko 60.000 tona vode i potrošeno 1,2 milijuna litara goriva. Ispričao bih se svima koji su ovim trenucima na cesti, turistima. Mi ćemo ponovno izvidjeti trasu i vidjeti da se veza između Zagreba i Zadra stavi pod kontrolu - kazao je Krstičević te dodao da je angažirano stotinu vojnika, a u slučaju potrebe spremno ih je još 200.

Na pitanje trebaju li hrvatskoj novi MiG-ovi ili dodatni kanaderi, Krstičević je odgovorio kako je struka ustvrdila da kanadera ima dovoljno. Osvrnuo se i na razminiranje, za koje kaže kako nam je potrebno više sredstava za cijeli proces. 

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, rekao je kako su tijekom noći angažirane dodatne snage iz unutrašnjosti.

- Uzroke požara ostavimo policiji i malo pričekajmo - napomenuo je Tucaković, koji je potvrdio kako je požar kod Kistanja pod kontrolom.

- Od jučer do danas imli smo 30 požara, trenutni ih je sedam do osam. Većina ih je pod kontrolom osim dva  tri u Benkovcu. Nijedna kuća nije izgorjela. Na žalost ne mogu još reći da je požar lokaliziran, ali učinit ćemo sve da se obrane kuće. Nadamo se da bi sutra požar mogao biti pod kontrolom. Najgore je u području Vrane i Pristega - kazao je Željko Šoša, glavni vatrogasni zapovjednik Zadarske županije i zahvalio svim snagama koje su gasile požare.

Rekao  je kako se očekuje burna noć.

- Učinit ćemo sve što možemo - poručio je.

Komentari (67)
  • Svi uhićeni piromani u zadnjih mjesec dana su bili Srbi. Danas uhićeno petorica maloljetnika i jedan 18-godišnjak. Četvorica su iz obližnjeg sela Radića Donjih, a ostala dvojica državljani su Republike Srbije, odnosno njihovi rođaci koji ljeti dolaze u selo. Nevjerojatno koliko mržnje Srba prema Hrvatskoj. Napravili ste štetu paljenima preko milijardu kuna u zadnjih mjesec dana. Srbo-ljevičar komentatorski i mediji o tome šute.

    21. 8. 2017,   21:18
  • Možda ovo, možda ono.

    21. 8. 2017,   20:47
  • Od sinoć je gorilo ja sam prolazio kamionom u 23 00 i bilo je podmetnuto oko 6 požara,dakle znali su da ide prema autocesti,i oni danas zaustave automobile pred samim požarištem,znam jer sam se ja vraćao oko 13 sati i izašao na izlaz skrad,umjesto da su stavili zabranu kod Šibenika ili skrada,nego oni ostave cijelu kolonu nekih 20 km dugu da ih prekriva dim,a najvjerojatnije da ima u koloni i male djece,ali šta pa nije to njih briga,onda su se sami okretali na autocesti i išli u kontra pravci do skrada.Zakljućak,katastrofalna reakcija HACA I POLICIJE.NEVIĐEN

    21. 8. 2017,   20:30