Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Butković: Vidjet ćemo još hoće li se dijeliti uskrsnice u HAC-u

None Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Zatražio sam pojašnjenje zašto mi danas donosimo odluku o kreditnom zaduženju, a oni isplaćuju uskrsnice, pa ću odgovor imati vrlo brzo, izjavio je Oleg Butković

Vlada je dala suglasnost HAC-u za novo kreditno zaduženju kod EBRD-a u visini od 250 milijuna eura kako bi se mogle refinancirati postojeće obveze i to u iznosu od 200 milijuna kuna, a preostali dio od 50 milijuna planiran je za restrukturiranje HAC-a.

Ministar prometa Oleg Butković izvijestio je da obveze HAC-a ove godine iznose 580 milijuna eura, a dio će se podmiriti od navedenog kredita koji je uzet na 15 godina s počekom od dvije godine te kamatom od jedan posto. Postavilo se pitanje kako to HAC, koji se ponovno zadužuje, planira isplatu uskrsnica zaposlenicima kao i zaposlenima u ARZ-a. Ministar je uzvratio da je tu odluku vidio danas te je kaže odmah zatražio pojašnjenje. 

- Zatražio sam pojašnjenje zašto mi danas donosimo odluku o kreditnom zaduženju, a oni isplaćuju uskrsnice , pa ću odgovor imati vrlo brzo - izjavio je Butković.

Na pitanje hoće li dopustiti isplatu uskrsnica odgovorio je: 

- Vidjet ću po kojim pravima je to predloženo, je li po kolektivnom ugovoru, ne znam osnovu isplate toga tako da ne mogu reći hoću li ne dopustiti ili isplatu toga - poručio je. 

Ministar prometa osvrnuo se i na najavu ministra financija da je Vlada trenutno bliže IPO nego monetizaciji autocesta, novinare je zanimalo što o tome misli ministar Butković. 

- HDZ se protivio monetizaciji apsolutno, privatizaciji se nismo protivili u toj mjeri jer nismo imali dovoljno podataka na koji način je prošla Vlada u to krenula. Ono što sada mogu reći je da smo mi ovim zajmom osigurali snažno restrukturiranje HAC i ARZ-a jer je to u ovom trenutku jedino moguće. Naravno da ćemo razgovarati i tražiti modele kako riješiti probleme tih silnih dugova, a jedan od načina je i taj potencijal koji imaju mirovinski fondovi - rekao je ministar prometa. 

Napomenuo je da za sada o tome ne može detaljnije govorit, jer na razini Vlade nisu išli toliko daleko. 

- Kad ćemo imati konkretne stavove bit ćete upoznati - zaključio je Butković.

Komentari (81)
  • U HAC-u i HEP-u bi svim rukovoditeljima trebalo udjeliti rejišenja o pritvoru jer tamo među vodečim ne postoji niti jedan jedini pošten jer ako i nije sam krao onda zna za barem 10 pronevjera i kao građanin je po zakonu dužan prijaviti kazneno djelo.

    10. 3. 2016,   14:21
  • HAC i HŽ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Iznadprosječne plaće i otpremnine a vječiti gubitaši!Do kada više??????????????

    10. 3. 2016,   14:21
  • Dužni na sve strane i u velikom minusu i još bi uskrsnice dijelili ...koji idioti! Treba im srezati plače ili privatizirati te i takve firme koje non-stop generiraju gubitak pa im nek onda gazda dijeli uskrsnice i ostale nagrade.

    10. 3. 2016,   14:49