Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Butković: Vlada će zaključkom riješiti prijevoz svih invalida

Ministar Burković najavio je da izmjene zakona o obalnom i linijskom prijevozu kojim Vlada rješava troškove prijevoza svih invalida biti na Vladi do rujna u hitnoj proceduri. Zaključak vrijedi do donošenja zakona.

Vlada će na sjednici u četvrtak donijeti zaključak prema kojem se u stopostotnom iznosu oslobađa plaćanja troškova prijevoza ne samo djece s teškoćama u razvoju nego i za sve invalide, najavio je ministar prometa Oleg Burković u Saboru tijekom rasprave o SDP-ovom prijedlogu da se osigura besplatan trajektni prijevozu za djecu s teškoćama u razvoju.

- Ta mjera primjenjivat će se do donošenja cjelovitog zakona - rekao je ministar. 

OLEG BUTKOVIĆ: 'Rješavamo troškove prijevoza za sve osobe s invalidnošću!'

Najavio je da izmjene zakona o obalnom i linijskom prijevozu u javno savjetovanje idu idući tjedan. Njima bi se, kako je rekao, riješili ne samo troškovi prijevoza djece s poteškoćama u razvoju koja žive na otocima, nego i svih invalida, bez obzira na stupanj invaliditeta. Očekuje da će zakonske izmjene biti na Vladi u rujnu, a u Saboru u listopadu i to u hitnoj proceduri. Izvijestio je i kako je unutar resornog ministarstva pronađeno 15 milijuna kuna za troškove prijevoza svih invalidnih osoba, te da će taj iznos biti transferiran Agenciji za obalni i linijski prijevoz.

Zagreb: Sabor aktualnim prijepodnevnom počeo 11. sjednicu ARSEN BAUK 'Problem besplatnog prijevoza možete sada riješiti uredom'

- SDP-ov prijedlog ne smatramo zlonamjernim niti smo ga odbili jer je došao od SDP-a. Htjeli smo donijeti cjeloviti prijedlog. Vaš prijedlog je bio, neću reći loš. Dobar je ali nije rješavao stvari u cjelini kako predlažu udruge. Po meni nije trebalo ovo sve skupa politizirati - rekao je Butković. 

Oporba je upitala ministra zašto se nije ranije odnosno u siječnju išlo s ovakvim zaključkom.

Linijski brodari PRIJEDLOG 'PAO' NA ODBORU Otočkoj djeci s invaliditetom nisu odobrili besplatan prijevoz

- Zašto to radite sada kad je pritisak javnosti velik i kada to ruši vaš rejting - upitao je Mirando Mrsić (Demokrati). 

Ministar mu je uzvratio da se u svom poslu ne vodi "nikakvim rejtinzima". Podsjetio je da su do sada pojedini linijski prijevoznici odobravali 90-postotni popust svim invalidima. 

Prijedlog Arsena Bauka u saborskoj je proceduri od studenog, a na raspravu je došao zahvaljujući prikupljenim potpisima zastupnika i to nakon što je ta tema podijelila saborski odbor za zdravstvo, u kojem su se vladajući zauzeli za cjelovito rješenje na kojem radi Vlada.    

- Svečano obećavam da ćete me, kad ta problematika bude riješena, vidjeti bez brade - obećao je Bauk u Saboru.

Komentari (7)
  • Zašto svih invalida? Da li to uključuje i besplatni prijevoz automobila i za one koji se i sada voze besplatno autocestom?. Znam njih nekoliko koji nisu u svoj automobil sa invalidskom oznakom nikada sjeli ali se njihova rodbina vozi besplatno. I zašto se priznaje invalidski status i onima koji se srame staviti naljepnicu na vjetrobran nego ju postave samo kada parkiraju u gradu.

    10. 7. 2019,   17:54
  • Gdje su sada “prijatelji” Hrvatske koji bljuju po radu vlade?

    11. 7. 2019,   08:47